keskiviikko 17. toukokuuta 2023

Koiranhampaasta kukkaruukkuun

 Ei tuolla puutarhassa tahdo pysyä kasvun perässä. Etenkään jos joutuu olemaan sieltä pari päivää pois. Yhtäkkiä luumupuu on kukassa, rusokirsikan kukinta on ohi ja koristeomenoista löytyy suuret nuput. Voi tätä kevätaikaa, niin hektistä mutta ihan parasta.

Viime syksynä hankittuja keltakoirahampaita kukassa. Kolme muuta yksilöä kasvavat toisessa kohtaa. Vanhasta kasvustosta nousi yksi joka kukki hyvin kituliaasti.
Viime syksynä istutettuja narsisseja. Nämä olivat sekoituspussissa tulppaanien kanssa, tulppaanit voisivat kukkia samaan aikaan sillä näiden värien pitäisi sointua yhteen. Joku vanhempi hyasintti yrittää ponnistaa lehtien lomasta.
Paljoa en narsisseja istuttanut viime vuonna, edellisen kuvan narsissit ja nämä. Syy on se, etteivät oikein viihdy meillä.
Anteeksi, kuva onkin väärinpäin. No saa siitä selvän. Ihmettelin mitä nousee kasvimaan viereisestä uudesta alueesta näin runsaasti. Sitten keksin. Keitin viime syksynä ruusukvittenin hedelmistä hilloa ja otin niistä siemenet talteen. Laitoin siemenet multaan yhteen kohtaan kukkapenkkiä ja tässä on tulos, paljon ruusukvittenin taimia. Taidan yrittää laittaa muutaman purkkiin ja koittaa kasvattaa kunnon taimiksi.
Toinenkin unohdus tuli. En muistanut, että hankin vuosi sitten Türin kukkamarkkinoilta kerrotun lumikin. Olipa iloinen yllätys nähdä siinä peräti kolme kukkaa. Kuvaa ottaessa yksi kukka oli jo varissut maahan.
Eikä siinä vielä kaikki, kolmaskin yllätys nousee. Tarhakellokärhö 'Aljonushka' nousee näin rivakasti maasta. Samoin nousee toinenkin Aljonushka. Tällä kertaa yritys onnistui.
Juhlia varten laitoin pienen ruukkuistutuksen uudelle laatoitukselle. Köynnöstuessa on tarhaviinikärhö 'Rubra' joka löytyi muutama viikko sitten Lidlistä. Sinisessä kattilassa on talvehtinut valkoinen käenkaali. Suurimmassa ruukussa on Austin-ruusu Pilgrim, sinkkiämpärissä pinkki käenkaali ja matalassa metallivadissa luonnonvarainen käenkaali. Pari viikkoa on aikaa tuuheutua juhliin. Jos oikein jää aikaa, niin saatan hakea tuohon vielä pari ruukkua ja vähän kesäkukkia mutta tykkään hyödyntää näitä jo olemassa olevia ja ei niin perinteisiä kesäkukkia.
Mies teki laatoituksen pari viikkoa sitten. Käytimme perusbetonilaattaa, meidän mielestä se käy vanhaankin taloon, on edullinen ja nopea tehdä. Reunukset tulivat samasta tavarasta kuin mitä on uuden kasvihuoneen lattia, kiviä on vieläkin jäljellä. Ulko-ovi kaipaisi maalia mutta tehdään se sitten joskus.

Huomenna on vapaapäivä, tosi kylmä säätä luvattu mutta eiköhän puutarhassa tarkene, puutarhatoppis on vielä pesemättä.


19 kommenttia:

 1. Kylläpäs 'Aljonushkat' ovat vauhdissa! Minäkin hämmästelin luumujen kukintaa ja monen muunkin vauhdikasta spurttia alkuviikon lämmössä. Tänään olikin sitten viileämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aljonushkalla on kiire ja ilmeisesti tällä kertaa paikka on mieluinen. Luumupuut kukkivat tänä vuonna todella runsaasti, viikonlopulle taitaa osua paras kukinta.

   Poista
 2. Puutarhassa tosiaan tapahtuu joka päivä jotain uutta. Koiranhampaat näyttävät kivoilta ja niitä pitäisi hankkia itsellekin. Kerrottukukkainen lumikki näyttää myös super kauniilta.
  Siististi tehty laatoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmuista vauhtia edistyy puutarhan kasvit. Koiranhampaat ovat kivoja.

   Poista
 3. Kylmää on tänään. Nopeasti menee kyllä keväällä kukinta joskus ohi. Toukokuu on yleensä aina aika vauhdikas puutarhassa.Koiranhampaat ovat kivoja, pitäisi vielä rusokoiranhammas saada puutarhaan, kun syksyllä laitetuista sipuleista ei yksikään noussut, olivat niin kuivakoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli kylmä päivä, piti kaivaa pipo päähän ja nöyrtyä laittamaan pitkät housut, sitten tarkeni. No voihan harmi ettei yksikään noussut. Minulla kaikki koiranhampaat kukkivat kerran ja sitten taantuvat kunnes kuihtuvat kokonaan pois.

   Poista
 4. Lämpö teköö puutarhas ihimeetä. Kerrattu lumikki on niin ihku. On kärhö vauhris. Mulla näyttääs olevan peliättävän huanosti kärhöt heränny. Jospa niitä viälä nousis. Kiva ruukkuasetelma, kerkiää hyvin viälä tuuhettua. Siisti laatootus ja sopii tosiaanki hyvin tupahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivassa suhteessa lämpöä ja vettä saa puutarhaan turbovauhdin päälle. Kärhöt ovat aikaisessa, meillä näyttäisi tulevan hyvä kärhövuosi, kaikissa näkyy edes pieni alku. Ruukkukasvit ehtivät vielä tuuheutua, ruusussa on jopa nuppuja kun pidin sitä kasvihuoneessa. Jotain siihen pitää vielä keksiä.

   Poista
 5. Oho, onpa 'Aljonushkassa' jo isot versot! Kevät muuten etenee ihan hirmuista vauhtia. Ällistyin, kun huomasin kahdessa luumupuussa valtavat määrät nuppuja. Missä ihmeen välissä ne ovat ilmestyneet?! Nyt on onneksi pitkät vapaat, niin ehtii päästä taas kärryille puutarhan tapahtumista.
  Hyvä itämisprosentti japaninruusukvitteneillä. Nuo kun kaikki selviävät isoiksi, niin joudut vielä kaivamaan uutta kukkapenkkiä niille :D Ruukkuasetelmasta tuli oikein kiva. Aivan hyvin voi käyttää luovuutta myös kesäkukka-asetelmissa ja valita vähän erilaisempia kasveja niihin. Moni perennakin toimii mainiosti ruukkukasvina. Laatoitus on ihan näppärä ulko-oven edessä. Vähentää sisälle kulkeutuvan roskan ja hiekan määrää valtavasti.
  Mukavaa helatorstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna kärhöt ovat nousseet rivakasti, muissakin kärhöissä on alkuja. Poikkeuksen tekee alppikärhöt joista toinen vaikuttaa jopa kuolleelta ja toinen on todella ränsistynyt vaikka se pätkäistiin jänisten toimesta parisen vuotta sitten. Luumupuissa on todella paljon nuppuja. Minulla on kaksi ruusukvittenin pensasta, uusi taimia ei kauheasti mahdu mihinkään, pitää olla niin lämmin paikka. Päärynäpuuna alle voisi mahtua mutta mietitään sitten jos saan taimet suuriksi.

   Poista
 6. Mieluisia yllätyksiä! Nyt puutarhassa tapahtuu sellaisella vauhdilla, ettei millään pysy perässä. Eilen ja tänään on vielä tuullut todella kovaa, joten kuvaaminen ei ole onnistunut. Ja kylmääkin on ollut. Ensi yönä lämpötilan on luvattu painuvan +2 eli onneksi tomaatit ovat vielä kellarissa. Sitten pitäisi taas lämmetä.
  Hyvä idea laittaa ruukkuihin monivuotisia. Vahvistavat juuriaan niissä vaikka pidempäänkin ja toimivat hyvin kaunistuksena. Harmaa laatoitus sopii erinomaisesti talon väriin ja malliin.
  Aljonushka on yllättävän nopeaksvuinen. Omista otin kuvan 14.5. Luultavasti ovat venyneet toisen mokoman lisää. Kriikunat kukkivat, kohta aloittavat omenapuut ja koristeomput. Onpa ihanaa aikaa!
  Hyvää helatorstaita sinulle!

  VastaaPoista
 7. Lumikin vaaleus ja kauneus on häikäisevä!
  Viikonlopun aikana oli jo herkin hetki ohitse luonnossa ja tuomet kukassa, kun palasimme reissulta kotiin. Toivottavasti ruukkuistutuksillesi riittää lämpöä kahdeksi viikoksi ja kasvavat yhtä vauhdilla. Luumupuu kukkii meillä tänä keväänä runsaasti, en muista aiempina vuosina nähneeni luumupuita näin valkoiseen pukeutuneena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikin väri on häikäisevän valkoinen. Tuomet kukkivat täälläkin, pitääkin kuvata purppuratuomi jossa on paljon kukkia. Ensi yö on kylmä mutta sitten lämpenee,luotan silti herkkien kasvien kuten krassien selviävän, en siirtänyt niitä sisälle. Meilläkin luumuihin on tulossa runsas kukinta.

   Poista
 8. Lumikki on kyllä kaunis, toivottavasti ensi vuonna omassakin pihassa tuo näky. Reippaasti nousevat Aljonushkat monen varren voimin, toivottavasti saat runsaan kukinnan. Kiva on puutarhassa kierrellä kun näkee päivittäin kasvussa muutosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikki on kaunis, minulla on yksinkertaistakin mutta kerrottu oli monen vuoden haave. Puutarhasta ei malttaisi olla päivääkään pois.

   Poista
 9. Ihanan näköinen tuo punainen hirsiseinä yhden kuvan taustalla. Jäin tuijottamaan sitä. Ihailin kyllä kerrottuja lumikkejakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, punaiset seinät taitavat kuulu aitalle ja saunamökille.

   Poista
 10. juu. yllätyksiä.minäkin laitoin jotain kasvamaan mustikkapensaiden viereen maahan kun sain joltain jotain ja laitoin jääpallomailan merkiksi ja nyt en muista yhtään mitä sain ja keneltä.ei kun odottamaan mitä nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyksiä on joka vuosi. Minä jännitin nousevatko viime kesänä mustikoiden alle istutetut mesimarjat. Sieltä ne nousivat ja seuraavaksi saa jännätä tuleeko satoa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)