sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Työntäyteinen viikonloppu

 Olipa ihana viikonloppu. Molemmat lapsenlapset pari yötä kyläilemässä ja paljon touhuilua puutarhassa. Kasvihuoneet on pesty, porkkanat kylvetty ja sipulit ovat harson alla kasvamassa. Sääennuste näyttää hyvältä, viikon päästä viimeistään voi laittaa tomaatit kasvihuoneisiin.

Ornithogalun nutans eli nuokkutähdikki oli viime syksyn sipuliostosten löytöjä. Ensin ostin yhden pussin, mutta sitten hain toisenkin. Ensimmäiset nuokkutähdikit ovat kukassa ja voi, että miten tykkään tästä. Vielä ei voi hurrata tämän pitkäikäisyyden puolesta mutta jo yksi kevät ja kukinta tekee iloiseksi. Hortensiapuutarha on tämän kevään jännitysnäytelmän päätähti. En millään muista mitä kaikkea sinne on istutettu, joka päivä pitää tarkistaa onko uusia nousijoita.
Nuokkutähdikit kaikki kasvavat hortensiapuutarhassa. Nämä tulipa turkestanicat löytyvät uuden kasvihuoneen luota. Niitä on vaikea kuvata sillä ovat aina aurinkoon päin ja kukat vähän miten sattuu.
Löysin luumulehdon laatikkoalueelta yhden eksyneen kirjopikarililjan. Se on tullut tähän ihan itsekseen, ilmeisesti kasvanut siemenestä. Mietin uskallanko siirtää toisaalle, tuo on vähän hankala kasvupaikka.
Viime vuonna tuoksuherneet kasvoivat upeasti maassa. Koska samaa paikkaa ei enää ole, jouduin miettimään mistä saisin uuden, maassa olevan paikan. Se järjestyi muutaman kiven avulla uuden kasvihuoneen luota. Kasvutuki voi olla joku muukin kuin tuo minkä ehdin laittaa kokeeksi. Olen ostanut tuen Tokmannilta. Yritin etsiä samanlaisia lisää mutta tietenkään en löytänyt, oli vain matalampia ja ne eivät käy korkeaksi kasvavalle tuoksuherneelle.
Loppuun pieni loppukevennys. Kuivunut puunlehti voi olla vahvaa tekoa. Siinä se pitää laukan lehtiä sitkeästi vankinaan.

Huomiselle olen suunnitellut toisen juhannusruusupuskan siirtoa. Ennen sitä on siirrettävä kolme hortensiaa ja yksi ruusu toisaalle. Eiköhän siinä saa yhden illan kulumaan.


8 kommenttia:

 1. Onkohan sinun nuokkutähdikkisi samaa, jota Saila arveli blogikuvani perusteella turkintähdikiksi? Istutin niitä viime syksynä nuokkutähdikkeinä (niin lukee pussukkalapussa), mutta omastakin mielestä ovat aiempina vuosina istuttamiani nuokkutähdikkejä matalampia. Kauniita joka tapauksessa, olivat kumpia tahansa.
  Vitsi, että nuo sinun kivenmurikkasi ovat hienoja. Niiden avulla saa hyviä reunuksia ja tukia.
  Biltemassa on kuvan kaltaisia köynnöstukia (lankasäleikkö pyöreä, korkeus 150 cm, Tuotenro. 14-2548). Kaksi tukea yhdistämällä saa kokonaisen pyörylän. Kärhö Aljonushkallani on tukenaan kolmen vastaavan yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sanot ja googletin turkintähdikkiä, niin tuo minunkin yksilö taitaa olla turkintähdikki. On matala ja kukkii aikaisemmin. Pussissa luki vain latinankielinen nimi, ei muuta. Kauniita ne ovat mutta olisihan se kiva tietää oikea lajike.

   Kiviä riittää, tänään valmistui toinen samanlainen istutuskolo kuvassa olevan vasemmalle puolelle. Piti saada muutama kivi pois tieltä. Biltemasta en ole tajunnut katsoa köynnöstukia, pitääkin tutkia asiaa.

   Poista
 2. On ihan erilaista tehdä puutarhahommia, kun sää on sopiva. Kuulostaa varsin mukavalta viikonlopulta. Kevätkukkijoiden määrä varmasti nousee suureksi tulevalla viikolla, kun yöpakkaset jäävät pois. Hyvässä vaiheessa teillä on myös hyötyosasto. Se laahaa minulla taas kerran vähän jäljessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on sää sellainen josta minä pidän. yritän tehdä mahdollisimman paljon nyt, loppukuusta on sitten aika valmistella ylioppilasjuhlia.

   Poista
 3. Miten olen onnistunut ohittamaan noin kauniin nuokkutähdikin (vai turkintähdikin mitä edellä ehdotettiin) sipuliostoksilla. Meinasitko päästää laukkaparan pinteestään vai antaa taistella ihan yksin ulos vankeudestaan 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin sipulit Prismasta viime syksynä, eivät olleet edes kalliita. Kotona huomasin, ettei yksi pussi riitä ja hain vielä toisenkin :)
   Laukka on edelleen vankeudessa. En hennonut poistaa lehteä.

   Poista
 4. Kauniilta näyttää nuokku- tai turkintähdikki. Olit ahkera viikonloppuna, minä sain tänään ekat porkkanat ja sipulit maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä kun on ahkera niin se palkitsee myöhemmin kesällä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)