tiistai 2. toukokuuta 2023

Hyytävän kylmää

 Lämpimän mukavat kevätsäät vaihtuivat nopeasti hyytävän kylmäksi kevätsääksi. Puutarhassa olen ollut, mutta se on vaatinut villapipoa, villakalsareita ja muutakin lämmintä vaatetta ylle. Pakkohan sitä on päästä puutarhakierrokselle päivittäin. Vaikka kylmä sää hidastaa kasvua, nousee puutarhasta silti joka päivä jotain ihmeteltävää. Ja on sitä muutakin puuhaa. 

Koska tiistaille luvattiin kunnon vesisateita, niin päätin levittää kalkit nurmikolle ennen sadetta. 80kg kalkkia on nyt pois puutarhavaraston lattialta, 40kg olin levittänyt jo aiemmin. Teen kalkituksen muutaman vuoden välein, aina kun siltä tuntuu. Ostan kalkin jauheena, siinä ei tule mukana savea. Jauhe liukenee tosi hyvin jopa kostean yön aikana saatikka tiistain kaltaisen kunnon sateen aikana.

Arboretumin nurmikko vihertää. Mies katseli todeten, että kohta on ryhdyttävä leikkaamaan arboretumin nurmikkoa. Sitä ennen on uskallettava poistaa verkot. Sitten onkin vuorossa ensimmäinen kitkentäkierros ja istutusalueiden kanttaus.
Hankin Hiidenkiven Minnalta viime kesänä juhannuspionin taimen. Yritin saada sille hyvän paikan ja ainakin toistaiseksi näyttää onnistuneen. Kolme vahvaa piippoa on nousemassa maasta.
Näitä pieniä kiurunkannuksen siementaimia on ilmestynyt vähän sinne ja tänne. Jokainen on arvokas ja saa kasvaa siellä mistä putkahtaa esiin. Kukinnasta sanoisin, että nämä siementaimet kukkivat toisena tai kolmantena kasvuvuonna.
Viime vuonna lumikit kukkivat niin nopeasti, että hädintuskin ehdin kuvata niitä. Nyt parissa ekassa ehti kukka aueta ennen kylmiä säitä. Lopuista en tiedä kukkivatko, tarvittaisiin aurinkoa ja lämpöä.
Liilalla esikolla on hurja kasvuvauhti. Olen istuttanut tuohon kaksi vuotta sitten muutaman esikon taimen. Nyt taimista on kasvanut yhtenäinen puska jota oikeastaan pitäisi jakaa uudestaan.
Tänä keväänä en ostanut yhtään keltaista hyasinttia, jotenkin olin myöhässä ja kun olisin ostanut, ei kaupoissa ollut enää yhtään jäljellä. Nämä vanhat kukkivat kuitenkin kivasti joten ei niin haittaa kun en saanut uusia.
Ilokseni kaikki vanhat toissatalvesta hengissä selvinneet ja viime keväänä istutetut punahatut ovat hengissä ja puskevat maasta lehtiään. Uusiakin taimia on siemenkylvöistä, mutta niiden varaan en laske mitään, kaikkea kun voi sattua. Lidlin juurakoista yhdestä nousee jotain ihan muuta kuin punahattua. En heittänyt taimea pois, katsotaan mitä siitä tulee. Tässä vaiheessa epäilen yrtiksi.

Pitäkäähän itsenne lämpimänä.


14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, kevät on ihanaa aikaa kylmästä huolimatta. Silti toivoisin edes vähän lämpöisempää, niin ettei sormet palele puutarhahanskoissa.

   Poista
 2. Hyytävän kylmä on ollut täälläkin ja lisäksi on satanut lähes koko päivän. Pikaisesti kävin illalla kasvihuoneessa peittämässä siellä olevat kasvit harsoilla, mutta muutoin en ole edes harkinnut puutarhatöiden tekemistä. Onneksi eilinen vappusää oli hyvä.
  Ihana esikkopuska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on tullut, täällä sataa ja tuulee kovaa, lähes myrskyistä. Minullakin on kasvit peitetty harsolla, varmuuden vuoksi. Ensi viikolla pitäisi lämmetä, ehkä tässä voi odotella siihen asti.

   Poista
 3. Kylmä on. Onneksi vihreys lisääntyy silti koko ajan. Teillä on kyllä aikaisessa ensimmäinen ruohonleikkuu. Samainen lila esikko (uskoisin) on myös meillä sellainen, jota saa jakaa jostain joka vuosi ja sitä on minulla jo aika paljon. Sietää kyllä tosi hyvin vähän kuivempiakin paikkoja, kun on niin elinvoimainen. Se on myös melko aikainen esikko, niin väriä tulee aikaisin kukkapenkkiin.

  Pitääkin tarkastaa punahatut ja laittaa niiden paikoille vähän etanarakeita, ettei kotilot vahingoita liikaa niiden mahdollisia alkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretumin nurmikko on kiireisin, muualla kasvu on paljon hitaampaa. Tuo esikko sietää hyvin kuivuutta, nuupottaa lehtiään mutta kun saa vettä, nostaa lehdet ja on taas entisensä.
   Hyvä muistutus, taidan käydä minäkin heittämässä rakeita kärhöjen ja punahattujen juurelle.

   Poista
 4. Teillä onkin arboretumissa yllättävän pitkä nurmikko, meillä on vihreää, mutta ihan matalaa vielä. Muutenkin kukkia löytyy selvästi enemmän kuin täällä, ilmeisesti osa vaikutusta on 90 km:n etäisyydellä etelä-pohjoissuunnassa. Ihan hurjan kylmää, tuulikin on kylmällä kantilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mikä arboretumissa on, mutta siellä on joka vuosi nurmikko ekanna kasvussa ja kaikki muukin, pitkät pionin varretkin jo. Eilen oli oikea myrsky ja viime yönä, ei edes kunnolla nukuttanut sen takia.

   Poista
 5. Kylmyys koettelee nyt sekä kasveja että puutarhureita! Komea on esikkopuskasi, viihtyy selvästi kyseisessä paikassaan. Minulta menivät myös keltaiset hyasintit tänä vuonna tyystin ohi. Pääsiäiskukkijat jäivät muutenkin vähälle, kun olimme koko ajan mökillä, mutta hyasintin keväistä tuoksua jäin kaipaamaan. Puutarhan hyasintit eivät vielä ole kukassa, muistaakseni vanhat keltaisetkin on johonkin istutettuina. Toivotaan, että yöpakkaset eivät tee tuhojaan puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää on, tänään ehdin olla pihalla vain hetken mutta toppatakki oli päällä. Eniten pelkään rusokirsikan puolesta, siinä näkyy jo nuppuja, en haluaisi niiden paleltuvan.

   Poista
 6. Ihanaa, kun kaikkea nousee. Tuntuu, että talvi ei ollut kova koettelemus kasveille tällä kertaa. Talvehtimiset tuntuvat onnistuneen pääosin hyvin.
  On kyllä kylmää. Täälläkin otin välihousut takaisin käyttöön.
  Nurmikko on todella rehevä jo arboretumissa! Täälläkin paikoin lähes noin vihreää ja pitkää, riippuu paljon kohdasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa talvi ei ollut koettelemus, tästä märkyydestä en tiedä. Meillä on todella märkää, nurmikkoa sanoo lits läts saappaan alla. Paitsi ei arboretumissa, vanha perunapelto imee hyvin vettä.

   Poista
 7. Vau, ihan vihreä nurmikko jo!
  Lumikit ovat kyllä vähän liiankin nopeita kukkijoita, joskus tuntuu että kukinta on ohi parissa päivässä. Onneksi tuntuvat leivävän kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretumissa on nurmikon takia kesäistä. Lumikit ovat nopeita, tänään huomasin, että tiputtelee jo terälehtiään.

   Poista

Kiitos kommenteista :)