sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Kriittiset hetket

 Joudun olemaan pari päivää pois puutarhasta juuri kun kirsikkapuut ja omenapuut ovat tulossa kukkaan. Toivottavasti kukinta alkaa vasta kun palaan kotiin. Puutarhassa tapahtuu tällä hetkellä paljon lyhyessä ajassa, huonoin mahdollinen hetki olla pois sieltä. Kriittiset hetket menossa ja niitä en haluaisi missata.

Yksi lempinäkymistä josta on otettava kuva joka vuosi. Happomarja 'Aurea' tummalehtisen koristeomenapuun alla. Omenapuu ei ole vielä koskaan kukkinut. En tiedä kukkiiko, olen kasvattanut puun siementaimesta enkä osaa sanoa miten sellainen käyttäytyy.
Tulppaani 'Virichic' teki tänä vuonna peräti neljä kukkaa. Sinnikkäästi pysyttelee elossa vaikka on jo varmaan kymmenen vuotta vanha istutus.
Siirsin viime kesänä libanoninlaukat pyykkikalliolta arboretumiin. Tykkäsivät siirrosta ja uudesta kasvupaikasta joka kylpee auringossa. Pieni valkonen kukka ei paljoa erotu, mutta kun se on värikkäiden tulppaanien seassa, valkoinen erottuukin paljon selvemmin.
Tämä tulppaanien ja narsissien sekoitus ei ole ihan sitä sävyä mitä oli pussin kuvassa. Kelpaa kuitenkin minulle ja tulppaanit toistavat kivasti niiden yläpuolella näkyvän keisarinpikarililjan oranssia sävyä. Ja ihan kivasti sopivat 'Musta Rudolf' koristeomenapuun lähes mustiin lehtiin.
Metsätulppaani ei lisäännyt mutta ei myöskään häviä. Muutama kukka siihen on taas tulossa.
Kasvihuoneen edustan loistoa. Tänä kesänä on tavoitteena saada alue valmiiksi. En vain osaa päättää kuinka paljon tulee istutuksia ja kuinka paljon kivituhkaa. Tulppaanien aika oli nopeasti ohi, tänään aloitin leikkaamaan ensimmäisiä kuihtuneita kukkia pois. Teain alueelle ensimmäisen kitkennän, arboretumin sain valmiiksi eilen. Enää on vain luumulehto kitkemättä ja kaikki penkin kanttaamatta. Aikataulussa ollaan.
Keltakielokki on ollut hyvin talvenkestävä. Se on kasvi joka on muistettava, muuten se jää huomioimatta.
Arboretumin oranssit Darwinit eivät jää huomaamatta. Niiden väri on sallittu sillä tulppaanirivi päättyy japaninruusukvitteniin joka kukkii yhtäaikaa tulppaanien kanssa samansävyisin oranssein kukin. Minusta tämä on samaa tulppaani kuin ylempänä oleva oranssi tulppaani.

Mukavaa alkuviikkoa, minä vietän sen tutustumassa Brysseliin.


20 kommenttia:

 1. Ihanat oranssit darwinit! Ja näkymät. Kasvihuoneen alue on aivan upea.
  Samaa mieltä kielokista, se täytyy tosiaan muistaa käydä katsomassa. Sinulla se onkin komeasti kukassa ja rehevä!
  Voi sentään, ikävä aika lähteä kotoa pois. Toukokuussa sellaisen pitäisi olla kiellettyä ;-)
  Samaa kärvistelen, joudun lähtemään tällä viikolla vähän pidemmäksi aikaa ja pelkään, että moni ihanuus menee sinä aikana sivu suun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuussa ei saisi olla mitään muuta kuin kotipäiviä, kuukausi menee muutenkin liian nopeasti ohi. Kielokki on vähän sellainen seinäruusu, kun sen näkee niin taas muistaa miten upea se on.

   Poista
 2. Kasvihuoneen edusta näyttää kauniilta. Puutarhasta poissaolo on kyllä harmillista näihin aikoihin kun joka päivä olisi jotain uutta katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvihuoneen edustasta tuli varsin hyvä. Kovasti pohdin raaskiiko tässä vaiheessa vuotta lähteä reissuun, mutta toisaalta tekee hyvää olla lomallakin muualla kuin puutarhassa.

   Poista
 3. Hyvää reissua. Toukokuussa on aina vaikea olla pois omasta puutarhasta, kun joidenkin kasvien kukinta on niin nopea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin lämpimässä moni kasvi kukkii todella nopeasti. Ties mitä menee ohi kun on pois puutarhasta.

   Poista
 4. Kasvihuoneen ympäristö on todella loistava - joka merkityksessä.
  Nauti Brysselin matkasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi. Brysselin matka oli onnistunut, aikataulu vain oli tiukka ja ei oikein jäänyt aikaa kaupunkiin tutustumiselle.

   Poista
 5. Kauniille näyttää. Se on harmi, kun hedelmäpuiden kukinta on kovin lyhytaikaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, hedelmäpuiden kauneus on hetkessä ohi.

   Poista
 6. Voi wautsi, ku on ihanat tulppunäkymät! Toivottavasti näet kotia palattua puut ihanas kukas. Mulla kialokki on piänentyny, mutta sinnikkähästi silti nousoo. Mukavan rentouttavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kielokki kasvaa varjossa, se taitaa olla enemmän varjonkasvi. Ehdin nähdä kukintaa kun palasin kotiin, onneksi tuli vähän viilempää.

   Poista
 7. Tällä hetkellä tuntuu, että pari yksi päivä poissa omasta puutarhasta on suuri menetys. Toisaalta reissuista riittää iloa ja muisteltavaa pitkäksi aikaa. Brysselissä en ole ollut, mutta kuullut paljon kehuja paikasta.
  Minustakin kasvihuoneen ympäristö on onnistunut. Värejä, muotoja, myös avaruutta - kaunista. Viimeisen kuvan oranssinpunainen tulppaanirivistö arboretumissa on myös upea. Tulppaanit ovat parhaimmillaan tuollaisina laajoina kasvustoina.
  Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli mukava. Valitetavasti näin Brysselistä vain korkeiden talojen viidakkoa, likaa ja roskia. Ei oikein antanut tällä reissulla parastaan. Pari puistoa oli kävelyreitin varrella sentään, ne olivat kivoja.

   Poista
 8. Tää haluaa kans tuollaisia Virichickejä :-)

  VastaaPoista
 9. Niin kauniita näkymiä! Kasvihuoneen edustakin alkaa näyttää jo valmiilta, kun on paljon sipulikukkia kukassa. Toivottavasti koristeomenapuusi kukkisi vihdoin, johan tuolla alkaa olla kokoakin aika paljon. Se olisi varmasti komean näköinen.
  Tähän aikaan vuodesta tai oikeastaan koko kevään ja alkukesän aikana ei tekisi mieli olla poissa kotoa, ettei vain mene minkään ihanuuden kukinta ohi. Jospa matkasi aikana olisi teillä kotona viileää, niin kukat kestäisivät pidempään. Iloista ja antoisaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. kasvihuoneen edusta on vain muutamaan suurta kiveä, multaa ja kivituhkaa vaille valmis, ne tulevat kesäkuussa paikoilleen vaikka mieli tekisi tilata kivituhkat jo nyt. Toukokuussa ei malta olla hetkeäkään poissa puutarhasta. En menettänyt mitään kukintaa, koristeomenapuut ovat vasta tulossa kukkaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)