torstai 4. toukokuuta 2023

Käenrieskaniitty

 Käenrieska on yksi puutarhan hauskimmista kasveista ja täysin luonnonvarainen. Se ilmestyy ihmeellisesti kaikkialle keväisin. Kukkii ja häviää viettämään lepoaikaa. Meillä sitä löytyy yläpihalta, kukkapenkeistä, kasvimaalta ja arboretumista, siis koko puutarhasta. Tänä vuonna suurin alue on kivimuurin takana nurmialueella.

Ihan oma käenrieskaniitty joka upeutta en saa vangittua kameraan. En voinut mennä tuohon kävelemään, piti kiertää reunaa pitkin pois.
Käenrieska on kaunis yhdistelmä liilan palloesikon kanssa. Yhdistelmä jota odotan joka kevät ja taidan myös kuvata joka kevät. Se vaan on niin yhteensopiva.
Pidän keväällä muutenkin vaaleankeltaisesta kuten kevätesikoista. Tämä puska lienee puutarhan kaikkien kevätesikoiden emo. Siementaimia on siirretty lukematon määrä, olen levittänyt tätä tarkoituksella.
Ja sitäpaitsi vaaleankeltainen on kiva yhdistelmä pinkin kanssa. Tämäkin yhdistelmä tulee kuvattua joka kevät. Tykkään yhtä paljon kuin ylemmästä liilasta ja keltaisesta.
Niin ja käyhän se pinkki myös itsekseen. Kukkakaupasta ostettu esikko on viihtynyt puutarhassa jo monta vuotta neilikkaruusun kupeessa. Se on hitaasti jakaantunut kahdeksi taimeksi. Tänä vuonna kukinta näyttää olevan todella runsasta ja sehän sopii puutarhurille.

Vähän pelottavat nämä nyt olevat pakkasyöt. Huomasin keskiviikkona rusokirsikassa ensimmäiset nuput ja niiden en soisi paleltuvan. Toivottavasti talo antaa edes jotain suojaa kirsikkapuulleni.


28 kommenttia:

 1. Ihana käenrieskaniitty, lapsuuteni ihastus 🤗 Tuo pinkki esikko on myös hurmaava, toivottavasti pakkanen ei puraise!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kuinka ihailin yläkouluikäisenä käenrieskoja koulun nurmikolla. Taisin rakastua niihin jo silloin. Kaksi seuraavaa yötä on pakkasta, toivottavasti kasvit selviävät.

   Poista
 2. Oi, miten upea käenrieskaniitty! Noin paljon en ole niitä koskaan nähnyt. Omassakaan puutarhassa niitä ei ole. Asiaa voivoteltuani sain vuosi sitten Sailalta alun, joka nousi nyt ilahduttamaan. Toivottavasti kotiutuu ja leviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nurmikko on käenrieskoja täynnä. En muista, että siinä olisi aiemmin noin paljon niitä kasvanut. Täältä saa lisää taimia jos haluaa :D

   Poista
 3. Minäkään en ole koskaan sentään niittyä nähnyt. Meillä mökillä ei ennen ole näkynyt mutta nyt jostain syystä monessa paikkaa . Sinulla on todella tumma tuo palloesikko .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä leviää joka paikkaan, toki se on sallittua eikä haittaa minua. Kasvaa jopa puutarhakompostissa ja selviää hengissä jopa vuoden verran mustaan säkkiin säkitettynä, sekin tuli viime viikolla huomattua. Enpä ole ajatellut ennen tuon liilan palloesikon sävyä, pitääkin verrata sitä toiseen kasvustoon jonka olen kasvattanut siemenestä, kuvan kasvit ovat valmiita taimia tai niiden jälkeläisiä.

   Poista
 4. Aivan ihana niityllinen käenrieskoja! Ne ovat niin hauskoja, kun elävät sekä nurmikolla että kukkapenkeissä. Täällä toinen on mukulaleinikki, sitäkin on kaikkialla, mutta se ei ole niin soma.
  Mahtava on esikko käenrieskojesi kanssa. Täällä tuo vastaava jokakeväinen kuvauskohde kaksikko on käenrieska ja 'Woodstock' -hyasintti :-D
  Kevätesikkosi on muuten etelänkevätesikko, Primula elatior. Se kukkii vähän aikaisemmin kuin kevätesikko, kukat ovat isommat, vaaleamman keltaiset ja niistä puttuu oranssit täplät. Sitä todella yleisesti kevätesikoksi kyllä kutsutaan, mutta on oikeasti eri laji.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä puutarhasta sellaista paikkaa missä käenrieska ei viihtyisi. Arboretumin nurmikko muuten taitaa olla ainut missä sitä ei vielä ole. Kiitos tunnistuksesta! Olen miettinyt kumpaa tuo oma on, nyt pitää laittaa muistiin etelänkevätesikko. Olen saanut sen ystävän puutarhasta jossa sitä oli valtavasti.

   Poista
 5. On todella upea käenrieskaniitty! Minäkään en ole ikinä nähnyt niitä noin paljon yhdessä paikassa. Meilläkin niitä on tuolla alatantereella, mutta vain pieninä laikkuina.
  Toivottavasti leviäisivät näin mahtavasti.
  Ja ostin sinulta noita kevätesikon taimia joskus Avoimista puutarhoista ja juuri eilen kävin ihailemassa, kuinka ne aloittavat kukintaansa. Toivon niidenkin leviävän yhtä hyvin kuin sinulla.
  Ja kiitos Sailalle lajitunnistuksesta! Nyt minäkin tiedän tarkemman lajikkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että esikko on kotiutunut. Se on alunperin ystäväni 1940-luvun talosta joten voi olla hyvinkin vanhaa kantaa, siellä kasvoi villinä. Saila on mahtava, tietää kasvin kuin kasvin.

   Poista
 6. On todella tyylikkäitä väriyhdistelmiä!

  VastaaPoista
 7. Onpa valtava määrä käenrieskaa keltaisena niittynä. Ja kauniit esikot, tuo pinkki on erityisen kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pitäisi valita meille joku kukka vaakunaan, se voisi olla käenrieska, sitä on niin paljon.

   Poista
 8. Käenrieska ei ole minulle tuttu, mutta on kyllä upea niitty! Ihana miten on levinnyt noin valtaisasti 😊 Nuo väriyhdistelmät ovat myös nättejä 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käenrieska on pieni keltainen sipulikukka, kukkii hyvin aikaisin keväällä ja sitten häviää seuraavaan kevääseen asti. Kuten kuvasta näkyy, se täyttää kokonaisia nurmialueita.

   Poista
 9. Onpa siellä valtavasti pikkukäenrieskoja poikineen.
  Todella kaunis tuo alimman kuvan esikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käenrieska viihtyy tässä pihassa, runsaudenpulaan saakka.

   Poista
 10. Mahtava käenrieskaniitty! Noin valtavasti en ole niitä nähnyt. :)

  VastaaPoista
 11. Vaikka en niin keltaisesta välitäkään, niin on tuollainen iso käenrieskaniitty vaikuttavan ja hienon näköinen. Piti ihan Sailan kommentin jälkeen palata tarkistamaan, mitä olit kirjoittanut etelänkevätesikon kuvatekstiin. Pääni jotenkin luki sen suoraan etelänkevätesikoksi. Meillä on tuota samaa ja jokunen vuosi sitten selvittelin itsekin sen lajia. Silloin tulivat tuntomerkit tutuksi. Näyttää kivalle yhdessä kiurunkannusten kanssa. Pitääpä tutkia, olisiko omien pystykiurunkannusten lähistöllä tilaa parille esikolle.
  Söpö vaaleanpunainen esikko. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaine ei ole monunkaan värini, mutta käenrieskasta tykkään. Se on niin pieni ja herkkis näin keväällä, ei loista muiden yli. Sailalta hyvä tunnistus, itse en olisi osannut sanoa kumpi on.

   Poista
 12. Upea niitty! Esikot viihtyvät hyvin puutarhassasi, niiden kukinta on niin kiva tähän aikaan vuodesta, kun muita lajeja ei ole paljon kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikto ovat asettuneet paikoilleen hyvin. osa viihtyy vuodesta toiseen ja sitten on vaihtuvia jotka ovat yhden vuoden iloja.

   Poista
 13. Pieniä suloisia käenrieskoja, mutta noin hurjan paljon. Tulee aika hieno niitty. Muutenkin kauniita kasveja ja yhdistelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, käenrieskanitty on hieno, etenkin iltavalossa.

   Poista
 14. Hieno käenrieskaniitty! Oma mukulaleinikkiplto ei ole ollenkaan noin herkän kaunis, vaikka sekin häviää juhannukseen mennessä. :) Ihania yhdistelmiä ja noita sinun esikoita olen ennenkin ihaillut, niin nytkin. Ihastuttava tuo vaaleanpunainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanpunainen on ihana, tykkään siitä tosi paljon. tai minä nyt tykkään kaikista esikoista :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)