torstai 25. toukokuuta 2023

Kotona on kiva olla (kukkapuut ja -pensaat)

Terveiset Brysselistä. Vietin siellä pari yötä elämäni korkeimmassa rakennuksessa. Päivät menivät tutustumassa Eu-parlamenttiin ja EU:n päätöksentekoon sekä sen vaikutuksista Suomen lainsäädäntöön.

Turistiselfie parlamentin istuntosalissa. Pääsimme kiertämään taloa suomalaisen europarlamentaarikon tapaamisen jälkeen.
Siten varsinaiseen asiaan ja tapaamisiin oman puutarhan kukkapuiden ja -pensaiden kanssa. Kirsikkapuista kukkaan ehti ensimmäisenä viime kesän ostos, makeakirsikka 'Leningradin Musta'. Kaikkiin kirsikkapuihin on tulossa kohtalainen määrä kukkia, myös 'Fanal' lajikkeeseen joka on sekin viime kesän ostos.
Reissun aikana omenapuu 'Pirja' oli aukaissut tuhannet nuppunsa. Näin runsaasti puu kukkii ensimmäistä kertaa. Toivottavasti enteilee hyvää omenasatoa.
Hypätään omenasta päärynään. Viime vuonna 'Mlievskaja Rannaja' puu kukki valkoisena pilvenä, mutta päärynöitä ei tullut yhtään. Nyt kukkia on maltillisesti, sadosta ei vielä tiedä. Päärynäpuu 'Suvenirs' ei kuki vieläkään, taitaa läheinen koivu imeä päärynän voiman ja veden.
Muissa omenapuissa kuin Pirjassa on kukkia kohtuudella, enempää ei voi odottaakaan nuorilta puilta joita on leikattu ahkerasti. Kesäomena 'Krasnoje Ranneje' eli Siloposken aikainen on ollut hyvän makuinen, näitä ottaisin mielelläni paljon.
Prunus cistena eli mustaluumu kasvaa todella hitaasti. No kasvu ei ole pääasia vaan hengissä pysyminen ja muutaman kukan tekeminen.
Ja onhan niitä kukkia, kuvaamaan pitää mennä läheltä. Puu tai ehkä enemmän pensas kaipaisi muotoilua, mutta en oikein uskalla tehdä sitä etten menetä koko kasvia.
Japaninruusukvitteni kukkii sekin tänä vuonna erittäin komeasti. Pensas on tikattuna kukkaa. Jos kesä ja syksy on lämmin, on odotettavissa tänäkin syksynä ruusukvittenihillon keittoa. Yllä olevan pensaan olen ostanut taimena Mustilan arboretumista. Samalla kertaa ostin myös siemeniä ja nyt niistä kasvanut pensas kukkii ensimmäistä kertaa kunnolla. Samalla tein hauskan huomion.
Siemenestä kasvatetussa pensaassa on kukat ovat paljon tummemman oranssit kuin taimena ostetussa. Ja sehän sopii sillä olen miettinyt tällaisen ostoa. Ei tarvitse hankkia kun löytyi omasta puutarhasta.

Nyt puutarhaan, saan nauttia loppuviikon vuosilomaa. Sateeseen tuli tauko ja se hetki pitää hyödyntää.


13 kommenttia:

 1. Ajattelinkin, että Brysselin reissusi liittyy jotenkin EU-parlamenttiin ja opiskeluusi. Saatan olla väärässäkin.
  Onpas tuo mustaluumu hieno kasvi. Kummasti kaikki erikoisemmat hienoudet tuppaavat olemaan hitaita.
  Kukkapuut antavat taas parastaan. Omenoissa on valtavasti kukkia. Toivottavasti pörriäiset löytävät niihin tiensä, vaikka nyt on muutama päivä vähän viileämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen liittyi, tai enemmän työkuvioihin. Mustaluumu on hieno, se kannattaa hankkia jos tulee puutarhamyymälässä vastaan. Kukkapuut ovat parhaita näin keväällä, antavat iloa pitkään. Nyt on viileämpää ja tänään oli kova tuuli. Selkeästi oli pörriäisiä vähemmän liikkeellä kuin eilen.

   Poista
  2. Pitääpä kulkea silmät avoinna, jos vaikka mustaluumu kohdalle osuisi.

   Poista
 2. Nyt hedelmä- ja koristepuut antavat parastaan. Kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin antavat, tämä on kuin ensimmäinen sato ja hedelmät sitten se toinen.

   Poista
 3. Isompiakin satotoiveita näyttäisi olevan noilla kukkamäärillä ilmassa. Kauniita puita kukkiessaan, sekä koriste- että hyötylajikkeet. Ruusukvitteneitä tutkailin viime kesänä taimimyymälässä mutta en lopulta päätynyt ostamaan kun ei hedelmän maustakaan (onko se edes hedelmä?) ollut mitään käsitystä. Kelpaako muuksi kuin hilloksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä onko se hedelmä vai marja. Ei maistu sellaisenaan kai millekään, hilloa olen vain tehnyt. Aika suuritöistä mutta onhan se vähän eksoottista mansikkahilloon verrattuna. Pensas on kaunis ihan sellaisenaan, kukkien takia hankin ruusuvittenit.

   Poista
 4. Hienoa, että saat nauttia hedelmäpuiden kukinnasta ja kaikesta muustakin! Reissu oli varmasti myös mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mielenkiintoinen reissu, paljon opin uutta. En ollut ennen käynyt Brysselissä. Puutarhan puiden kukinta on parasta.

   Poista
 5. Varmasti mukava reissu takana! Nyt on kauneutta korkeammallakin, ei tarvitse koko ajan kumarrella, vaan voi välillä oikaista selkäänsä ja ihailla puiden kukkaloistoa. Mutta on kyllä kaunis tuo ruusukvittenin kukinta, itse olen empinyt sen hankintaa pieneen puutarhaan, kun lienee jonkin verran vesova ja on niin piikkinen. Mutta saatan sen vielä hankkia, kun on niin kovin kaunis! Kiva, kun siemenestä tuli eri sävyinen kukinto! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen hankkimaan, oma ruusukvitteni on kasvanut tuossa jo 9 vuotta eikä ole tehnyt ainuttakaan juurivesaa eikä pensaissa ole yhtään piikkiä. Tietääkseni pensaat ovat aina piikittömiä ja eivät tee juurivesoja.

   Poista
 6. Kukkivat puut ja pensaat ovat aina yhtä upeita. Onko tuo sinun mustaluumusi omajuurinen? Kuvassa ainakin oksat näyttäisivät lähtevän aika alhaalta. Minun puuni on vartettu, minkä vuoksi en oikein uskaltaisi istuttaa sitä ulos. Vähän kyllä suunnittelin yrittäväni ottaa siitä pistokasta ja kokeilla, saisiko siten kasvatettua omajuurisen puun.
  Kiva, että ruusukvitteneistä tulikin eri värisiä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On omajuurinen, ostan aina omajuurisen jos mahdollista. Yhtä ruusuakin metsästin pitkään jotta löysin omajuurisena.

   Poista

Kiitos kommenteista :)