keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Jostain tuli kiire

 Lämpö toi pienen kiireen puutarhatöihin. Olisi niin monta asiaa jota olisi saatava tehtyä heti keväällä. Osa töistä jää kyllä väkisinkin myöhäisempään aikaan, kesäkuulle tai heinäkuulle.

Kirjopikarililjojen kausi on alkanut. Niitä on tänä keväänä enemmän kuin koskaan. Siementaimet kukkivat ostettujen rinnalla. Valitettavasti myös liljakukot ovat heränneet. Eilen löytyi kuusi ja tänään kaksi liljakukkoa. Tarkistuskieros on tehtävä pari kertaa illassa.
Tämä helmililja taitaa olla lajiketta 'Grape Ice'.  Kiva kun on kotiutunut ja jopa lisääntynyt.
Tumman verivaahteran alla on noussut yksinäinen 'Minnow' narsissi. Ne on istutettu monta vuotta sitten eikä yhtään ole kukkinut pariin vuoteen. Olin ehtinyt unohtaa koko narsissit.
Helmililjat ovat meillä viihtyvää sakkia. Kuvassa valkoista helmililjaa pinkin esikon kaverina. Taustalla näkyy tavallista sinistä helmililjaa ja edelliset 'Grape Ice' helmililjat.
Hyasintit aloittelevat kukintaansa. Nämä ovat jotain sekoituspussia, istutettu monta vuotta sitten. Kukkivat näin hyvin joka vuosi.
Pallolaukka on ollut ahkera siementäjä, tuon pionin ympäristö on täynnä pallolaukan alkuja. Taidan purkittaa osan ja osan siirrän toisaalle.
Itse en ollut kiinnittänyt mitään huomiota liilan palloesikkoni sävyihin, mutta tarkkasilmäinen Nila Lappalainen etelässä-blogista huomasi, että tämä toinen palloesikkoni on huomattavasti tummempi kuin hänen palloesikkonsa. Ja toden totta, tämä on todella tumma.
Ja tässä paljon vaaleampi joka on kasvatettu itse siemenestä. Tumman palloesikon taimen olen ostanut Prismasta, siitä on jo aikaa hyvä tovi, vuosia.

Kiireet puutarhassa jatkuvat, aloitin tomaattien, paprikoiden ja kurkkujen siirtämisen kasvihuoneeseen. Ensin totuttelemaan ja viikonloppuna siirrän ne lopullisiin kasvuastioihinsa.


9 kommenttia:

 1. Nyt on tosiaan hommia niin paljon, että lomaa pitäisi olla. Ihanat kukkanäkymät! Hyasinteissasi on kunnioitettavan kokoiset kukinnot, vau. Eivät ole tainneet harventua lähes ollenkaan ensimmäisestä keväästään. Kiinnostaisi tietää, mikä ne saa viihtymään. Aurinkoinen paikka ja savipatja? Ne meillä on yhteistä ainakin ja kummallakin hyasintit viihtyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva tietää miksi juuri tuossa hyasintit viihtyvät. Itse asiassa paikka on puolivarjoinen, aika suojainen. Hyvä multamaa (entinen perunamaa), alla on hyvä savipatja. Muualla puutarhassa hyasinttien uudelleenkukinta on paljon harvempaa. Arboretumissa kukoistaa moni muukin kasvi, joku salaisuus siinä paikassa on.

   Poista
 2. Liljakukkolöytö ei kyllä ilahduta ollenkaan 😏 Rakastan liljoja, mutta lopetin niiden vaalimisen tämän tuholaisen vuoksi. Tänä vuonna yritän taas Casablanca-liljan kanssa. Saapa nähdä ilmestyykö kukot taas 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilehan liljakukkoihin valkosipulijauhetta. Liljakukot suunnistavat hajuaistin avulla ja valkosipulin tuoksu harhauttaa ne.

   Poista
 3. Todella ihania kukkanäkymiä ja kuvia. Kirjopikarililjatkin jo kukkivat. 👍😊

  VastaaPoista
 4. Totta, nyt tuntuu että pitäisi ehtiä joka paikkaan tekemään jotain. nättiä kukintaa siellä. pallolaukat ovat niin kauniita. Mua harmittaa kun valkoinen ja vaaleanpunainen helmililja hiipuivat jo toisena vuonna pois.

  VastaaPoista
 5. Pitääkin muistaa tarkkailla mahdollisia liljakukkoja, vielä ei ole sattunut silmiin. Kiire tuntuu varmasti tähän aikaan kaikilla kotipuutarhureilla, pitää yrittää koko ajan miettiä, mikä kaikista odottavista töistä olisi kiirellisin.

  VastaaPoista
 6. Jep, loma olisi kyllä nyt paikallaan, kuten Saila tuolla kirjoitti. Itse katselen vähän kateellisena täällä rivarissa useita eläkeläisnaapureita. Kuopsuttelevat tuolla tyytyväisen näköisinä pihojaan kaiket päivät, kun meikäläinen tekee tietsikalla töitä.

  VastaaPoista
 7. Kiirettä pitää pihalla, muu elämä haittaa melkoisesti puutarhaelämää. Ruokakaupassa ajatus pakertaa puutarhan työlistassa sen sijaan, että keskittyisin ostoksiin.
  Liljakukot ovat heränneet joukolla. Illalla listin lukuisia. Parasta oli onnistua napsimaan kaksi rakkautta harrastavaa yksilöä kerralla. Viime vuonna suihkuttelin liljoja valkosipulilla, mutta se meinasi unohtua tänä keväänä. Kruunuvuokko tuolla ylempänä samaisesta asiasta muistuttaa.
  Sinulla on muhkeat hyasintit ja kauniit esikot. Valkoinen helmililja ja punainen esikko ovat ihastuttava pari.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)