torstai 27. huhtikuuta 2023

Esikkokatsaus

 Tilasin vuosi sitten esikon siemeniä Barnhavenilta. Sain siemenistä paljon taimia vaikka kaikki lajikkeet eivät itäneet ollenkaan. Osa taimista selvisi hengissä viime talvesta, itse asiassa suurin osa, mutta menetyksiäkin tuli. Kukkia näkyi viime vuonna vain parissa taimessa, nyt keväällä kaikki taimet taitavat kukkia ja tässä kuvia niistä jotka ovat jo aukaisseet kukkansa.

Aivan mahtavan värinen esikko, sekoitus roosaa ja keltaista, kuin liukuvärjätty. Tämä kasvaa hortensiapuutarhassa.
Edellisen vieressä kasvaa ehkä kaikkein kaunein näkemäni esikko. En osaa kuvailla kukan värejä mutta tykkään tästä ihan hulluna.
Esikoissa kelpuutan keltaisetkin, joka kirkkaankeltaiset. Tämä on kaunis vaaleankeltainen.
Liila esikko joka taitaa olla samaa mitä minulla jo on. Sekin on ok. Väri on luonnossa paljon tummempi kuin kuvassa.
Pink Salsa oli sekoitus pinkkejä esikoita. Kauniita nämäkin ja satuin saamaan näitä useammankin jopa ja kaikki sattuivat kasvamaan samaan rykelmään.
Ihana sitruunankeltainen röyhelöinen esikko. Kivasti erilainen kuin aikaisempi vaaleankeltainen esikko.
Tämä oli pussista jossa luki Julianas eli sekoitus juliana esikoita. Barnhavenin sivulta kun katsoin, niin lajike saattaa olla 'Strawberry & Cream'. Kukka on todella pieni, sellaisen pennin tai nykyisin 1 centin kolikon kokoinen. Hauska ja vähän erilainen. Tätäkin laatua sain kaksi kappaletta.
Edellisvuosien esikkokylvöistä pakko laittaa kuva tästä valkoisesta palloesikosta. Ihan  mielettömästi tehnyt sivuversoja ja kukkii kasvaen todella elinvoimaisena.
Valkoisen palloesikon värejä toistaa esikko joka on sekin aikaisempien siemenkylvöjen tuloksia. Tämäkin kukkii todella runsaasti.

Vaikka menetin osan taimista ja osa kylvöistä menee mönkään kuten kaikki tämän vuoden esikkokylvöt niin olen erittäin tyytyväinen näihin taimiin, niiden väreihin ja määrään. Kannatti nähdä kylvöjen ja kasvatuksen vaiva.


20 kommenttia:

  1. Hienoja värejä. Varsinkin kahden ylimmäisen esikon värit ovat sellaisia, joita ei kyllä näe. Hyvät kasvatukset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikoita on muutenkin aika vähän myynnissä. Tänä vuonna en onnistunut kasvatuksissa mutta on sitten vastapainoksi näitä aiempia onnistumisia.

      Poista
  2. Oletpa saanut ihanan monia erilaisia ja eri värisiä esikkoja! Minustakin tuo on valtavan upea, jolla on vaaleat kukat ja tummaa sävyä tuoreissa lehdissä.
    Palloesikkosi on valtavan komea. Mikähän siinä on, että en saa niitä elämään. Monta kertaa olen kyllä yrittänyt eri kohtiin. Viimeksi keksin mielestäni loistavan paikan, ei liian kuiva, ei märkäkään, niin vain sekin kuoli aika nopeasti vielä. Täytynee vielä yrittää, sillä tykkään noista kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kiva, että tuli erilaisia esikoita. Se kakkoskuvan esikko on huippuhieno, saa lähteä leviämään. Hiidenkiven Minnan kanssa kerran pohdittiin tätä esikkoasiaa, ja sitä miten kaupan esikkotaimet eivät kestä mutta jos kasvatat itse niin kestävät paljon paremmin. Minna arveli, että voisi johtua kaupan purkissa olevasta turpeesta. Sen paakun kun istuttaa maahan, niin esikko menehtyy kun turve kastuu ja jäätyy. Tämä voisi olla yksi syy miksi en saa kaupan taimia menestymään kovin hyvin.

      Poista
  3. Hienoa, että siemenkasvatuksen vaivan palkaksi sait noin monenlaisia upeita esikkoja! Ja palloesikko on mahtava kooltaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaiva on todellakin palkittu ja rahalle saatu vastinetta. Palloesikko on upean kokoinen, parissa vuodessa kasvanut tuollaiseksi yhdestä taimesta.

      Poista
  4. Ihania onnistumisia .Esikoita olen kasvattanut minäkin siemenistä ja ne kyllä itävät hyvin . Mutta jaan niitä kyllä myös ja se on nopea tapa lisätä niitä . Palloesikot kukkivat jo ihan pieninä. Ihanan värisiä olet saanut näistä siemenistä yleensäkin. Tyytyväinen varmasti olet .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekee hyvää saada onnistumisia. Minulla ei tänä vuonna itänyt yksikään esikon siemen. Epäilen syyksi liian pimeää kasvatuspaikkaa.

      Poista
  5. Kerrassaan hienoja esikoita. Jotenkin olen pitänyt niitä liian arkoina, ettei kannata edes yrittää siemenistä, mutta totuus näyttää olevan aivan muuta. Näitä passaa ihailla ja esitellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä II-vyöhykeellä menestyvät, ainakin jotkut lajikkeet. Ja parhaiten olen saanut menestymään siemenestä kasvatetut esikot.

      Poista
  6. Sekä ykkönen että kakkonen ovat todella hienoja. En kyllä yhtään väheksy muitakaan. Sinulla on jo erinomainen kokoelma erilaisia esikoita.
    Istutatko esikot yhtenäiseksi ryhmäksi vai ripotteletko niitä eri puolille puutarhaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat hienoja. sekin on hauska miten montaa eri sävyn keltaista esikkoa voi olla. Olen istuttanut suurimman osan ripotellen ympäri penkkejä ja näin varmistanut, että edes joku taimi löytäisi itselleen mukavan paikan. Uuden kasvihuoneen viereen istutin rykelmään ja siitä kuoli puolet talven aikana.

      Poista
  7. Täällä ihan kuolaan ihania, toinen toistaan kauniimpia esikoita katsellessa.
    Mukavaa viikonloppua ja vappua sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ovatkin kuolattavan kauniita. Olen oikein tyytyväinen. Kiitos samoin, mukavaa viikonloppua ja vappua.

      Poista
  8. Eihän noista osaa päättää mikä väri ihanin! Palloesikko on aina ollut mieleeni...aah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään palloesikoista, etenkin tuosta valkoisesta.

      Poista
  9. On kyllä upeita värejä, varsinkin nuo kaksi ensimmäistä!

    VastaaPoista
  10. Upeita esikoita! Parissa ensimmäisessä on varsin hauskat värit, tuollaisia ei juurikaan näe missään. Kamera ei varmasti tee niille oikeutta. Kerrannainen haaleankeltainen on myös todella kaunis. Valkoinen palloesikkosi on kyllä viihtynyt hienosti. Tuli mieleen överitilaus jäätelöpalloja jätskikioskilla. Iloista vappua!

    VastaaPoista
  11. Wau, onpa upeita esikoita! Nuo ensimmäisissä kuvissa olevat ovat aivan huikean väriset.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)