keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Hedelmäpuumme, lajit ja hoito

Sain Minerva-kustannukselta upean puutarhan hedelmäpuista kertovan kirjan luettavakseni ja arvosteltavaksi. Kirja on Leif Blomqvistin Hedelmäpuumme, lajit ja hoito. Ruotsinkielinen alkuperäisteos Våra Fruksorter on vuodelta 2010. Kirja ilmestyi tänä vuonna suomenkielisenä. 

Kirjassa esitellään 121 erilaista omenalajiketta. Sen lisäksi on omat luvut päärynöille, luumuille ja kirsikoille. Kirjan luettuani, en voinut kuin todeta, että olisipa tämä teos ollut saatavilla suomeksi silloin kun tein omia hedelmäpuiden hankintoja puutarhaani.
Kirjassa on myös kivasti kerrottu omenapuiden historiasta Suomessa. Itse en ollut tiennyt, että kulkukauppiailla on ollut merkittävä rooli omenan historiassa.


Kirjasta saa hedelmäpuille kattavat hoito-ohjeet niin istuttamiseen kuin istuttamisen jälkeiseen hoitoon. Löytyy ohjeet istutuspaikan valintaan ja jopa varttamiseen. Näillä ohjeilla voisin kokeilla varttamista itsekin ja kuvitella onnistuvani.
Jokaisesta 121 omenalajikkeesta on kerrottu lajikkeen alkuperä ja miltä vuodelta omenalajike on.
Luumuista on tärkeää tieto, miten kivi irtoaa hedelmälihasta. Jos vielä joskus hankin luumupuita, on lajikkeen valinnan ykköskriteeri kiven irtoaminen. Sitä tietoa ei vain tahdo olla oikein missään saatavilla vaan tässä kirjassa on. Esittelyssä on paljon luumupuita joista en ollut kuullutkaan, kuvan 'Nuuja' on esimerkiksi minulle ihan uusi lajike. Kuvassa herkullisen näköinen. Myös hedelmän käyttökohde on hyvä tieto, soveltuuko enemmän syötäväksi tuoreena vai talouskäyttöön.
Kirsikoistakin teoksessa on paljon tietoa. On erityisen tärkeää valita lajike joka kestää paikallisia olosuhteita.
Kirsikat kuten muutkin hedelmäpuulajikkeet on esitelty selkeästi, jokaiselle lajikkeelle on oma sivu ja se on täynnä olennaista tietoa. Lisäksi on esitelty kattava kokoelma erilaisia makeakirsikoita eli imeläkirsikoita ja niiden menestymistä eri kasvuvyöhykkeillä.

Päärynät ovat esitelty samalla tavalla. Olen ollut hankkimassa kolmatta päärynäpuuta nimenomaan pölyttäjäksi kahdelle jo olemassa olevalle puulle. Tästä kirjasta taidan saada parhaat vinkit siihen. Muidenkin hedelmäpuiden luvut käsittelevät pölyttämistä ja sitä, mikä on hyvä pölyttäjälajike toiselle puulle.

Suosittelen, tässä on kattava perusteos ja opas hedelmäpuiden valintaan, hoitoon ja kasvatukseen. Kirja on sopivan kompakti, ei mikään tiiliskivi luettavaksi. Olennainen tieto löytyy helposti ja selkeästi. Tästä tulee yksi oman puutarhakirjastoni perusteoksista jonka pariin tulen palaamaan vielä monta kertaa.

Leif Blomqvist, Hedelmäpuumme, lajit ja hoito 

Minervakustannus 2023

ISBN 978-952-375-722-6

Ruotsinkielinen alkuperäisteos Leif Blomqvist: Våra fruktsorter, 2010
 

7 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä, kirja vaikuttaa erittäin kiinnostavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea, paljon sellaista tietoa jota en ole tiennyt.

      Poista
  2. Tuo on todella hyvä! Blomqvistilta ilmestyi suomeksi viime vuonna myös Puutarhamarjamme, se on yhtä perusteellinen. Niin huippua, että on joku, jolla on näin paljon tietoa, ja sitten hän on jaksanut koostaa tietonsa kirjoiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi parhaista puutarhakirjoista. Puutarhamarjamme on minulla lukematta, taidankin hakea sen kirjastosta.

      Poista
  3. Erinomainen perusteos jokaisen puutarhaihmisen käyttöön. Leif Blomqvist alan ammattilaisena takaa varman tiedon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leif Blomqvist osaa hommansa eikä kirjoita tylsästi.

      Poista
  4. Voisinkin hankka itselleni myös tuollaisen kirjan. Minä nimittäin haaveilen siitä, että saisin hedelmäpuita meidän takapihalle. Ei kuitenkaan sellaisia aiemmin ole ollut, joten tahdon olla varma siitä että valitsen mieluisat. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)