sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Multasäkki ja minä

 Olen tänään nostellut, siirrellyt ja kuljettanut multasäkkejä. Tyhjentänyt niitä kottikärryyn ja siitä heitellyt multaa katteeksi kukkapenkkeihin. Jostain kumman syystä multasäkit ovat tuntuneet kovin paljon painavammilta kuin viime syksynä. Taitaa olla kadonneiden lihasten syytä.

Uuden kasvihuoneen istutusalueet ovat siistitty. Multaa en niihin saanut sillä loput multasäkit olivat liian jäässä. Parin päivän sisällä ovat sulaneet kun ovat nyt auringossa. Yksi pieni lumilämpäre tuossa vielä kiusaa, en viitsinyt pienentää sitä, sulakoot omia aikojaan. Penkeissä näyttäisi olevan kaikki kasvit hengissä. Kasvihuoneessa on nyt kaikki perennat joita esikasvatan. Vein sinne pari ylimääräistä tomaatin taimea kokeeksi, ovat yöt harson alla suojassa, mutta jos selviävät yöpakkasista, voin viedä sinne lisää tomaatteja.
Ylemmän kuvan kivipolulta löytyi pieni ihme. Olen antanut jättiverbenan siementää vapaasti koska se on viihtynyt niin jo muutaman vuoden puutarhassani ja siksi en katkaise varsia kuin vasta keväällä. Yhden jättiverbenan kohdalta löytyi pieni yllätys. Ei taida kuitenkaan olla talvehtinut jättiverbena vaikka niin ensin ajattelin. Ihme saattoi olla ihan tavallinen rikkaruoho tai sitten joku muu tuonne siementänyt kasvi. Nyt kun sitä katselen, niin se saattaakin olla kärsämön taimi. Sekin on hanakka siementämään kivipolulle.
Yläpihan kukkapenkin väriloistoa. Viime vuonna krookukset kukkivat tässä paljon heikommin. Ilmeisesti niilläkin on vuotuista vaihtelua kukinnassa.
Samaisessa penkissä, rusokirsikan juurella on virvaliljoja. Ehdin kuvata ne vasta varjon aikaan mutta ovat kauniita näinkin. Rusokirsikassa on jo suuret silmut. Yritin tiirata näkyisikö mahdollisia kukan alkuja, mutta en erottanut niitä lehtisilmuista.

Jalo on nauttinut keväästä. Pieni huilitauko kissanmintun päällä maaten teki hyvää. Jaksoi taas metsästellä myyriä. En tiedä onko myyriä tänä vuonna vähän, vain yhden Jalo on tuonut näytille. Tai sitten myyriä on, mutta saalis on syöty heti tuoreeltaan saalistuspaikassa.

Maantaina saan vietettyä puutarhaillan, sitten joudunkin olemaan pari päivää pois puutarhasta. Tekee hyvää itsellekin ottaa pientä huilitaukoa.

13 kommenttia:

  1. Kyllä vaan on eri lihakset puutarhahommissa käytössä. Itse ihmettelin miksi käden lihakset ovat kipeänä kunnes tajusin syyn olevan ehkä kymmenen kiven siirtelystä muutamien metrien matkan. Eikä todellakaan mistään järkäleistä ollut kyse. Vähästä ne lihakset rasittui. 😁 Kiva krookusrivistö ja hempeät virvaliljat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka kevät puutarhapäivien jälkeen löytyy uusia lihaksia, tekee oikein hyvää. Virvaliljat ovat ihania.

      Poista
  2. Tosi kaunis krookusten alue! Olet saanut jo paljon aikaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateettomat päivät ovat tuoneet paljon aikaa puutarhalle.

      Poista
  3. Näin keväällä tuntuu löytyvän uusia lihaksia. Multasäkitkin painavat tavallista enemmän ja hupenevat entistä nopeammin.
    Pienet yllätykset ovat aina ilahduttavia. Saapa nähdä, mikä tuosta pikkuisesta kasvaa. Jätin itsekin jättiverbenat syksyllä penkkiin lakoamaan siinä toivossa, että saisin siementaimia. Vielä ei ainakaan mitään näy, mutta eletään toivossa.
    Upeat virvaliljat ja hieno sipulien kukkakavalkadi. Jalon turkkikin kiiltää komeasti korostaen krookusten sinililaa väriä. Hienosti sopivat yhteen, Jalo ja krookukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelisin, että itsestään kylväytyneet jättiverbenat nousevat todella myöhään, jopa vasta kesäkuussa. Jalon turkki kiiltelee, myyräruokavalio tekee sille hyvää.

      Poista
  4. Minä en ole siirrellyt mitään painavaa olen haravoinut ja sellaista mutta kumartelua on kyllä tullut tehtyä paljon paikat on ollut kyllä juntturassa .Ihania krookuksia niitä minäkin yllätys löysin kaksi pehkoa itse en ole niitä ostanut mutta olenkohan siirtänyt ne jostain? Joka tapauksessa kiva juttu .Pitää minunkin eksyä kunnolla syksyllä sipuli hyllyihin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haravointi on kivaa, tykkään siitä tosi paljon. Keväällä tulee yllätyksiä, yleensä ovat mieluisia.

      Poista
  5. Lihaskuntotreeni on taas alkanut ja kunto kohenee pikku hiljaa. Ihanan näköistä, voit olla jo ihan täysissä puutarhatoimissa. Nuo auringossa hehkuvat krookukset ja kurjenmiekat ovat aivan ihanan näköiset! Ja virvaliljakin noin mahtavan hienosti lisääntynyt.

    VastaaPoista
  6. Olisihan se kyllä aika hauskaa, jos jättiverbena olisi onnistunut talvehtimaan kukkapenkissä. Kovasti nuo lehdet kyllä siltä näyttävät. Siemenistä nousseet taimet ovat ainakin meillä nousseet vasta paljon myöhemmin, melkein kesäkuussa. Huomasitko haistella lehtiä? Siankärsämön lehdet ainakin tuoksuvat mutta en tiedä, onko kukkapenkkikärsämöistä tuoksu hävinnyt jalostuksessa pois. Jättiverbenan lehdissä ei minun muistaakseni ole minkäänlaista tuoksua mutta voin muistaa väärinkin.
    Upea rivi krookuksia! Todella hienosti kyllä kukkivat.

    VastaaPoista
  7. Kasvihuoneen ympäristö näyttää niin siistiltä ja hienolta muutenkin. Ihailen noita isoja kiviä.
    Ihan selvästi multa on keväällä painavampaa. Samoin kumartaessa maa kauempana kuin myöhemmin kesällä. =)

    VastaaPoista
  8. Nyt on taas kotipihan kuntosali auki:) Täällä ei vielä ole nostelua, mutta kyykätty on pienten kukkien edessä ja haravan heilutus aloitettu:)
    Mukavasti on pikkusipulikukat lisääntyneet!

    VastaaPoista
  9. Eikös olekin kiva, ettei tarvitse maksaa salikorttia minnekään. Samalla saa raitista ilmaa ja tekemisellä on tarkoitus.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)