Huhtikuun postauksen aiheena on vesi. Omassa postauksessani keskityn puutarhan kasteluun ja siihen miten kastelu on järjestetty meillä.
Ykkösperiaatteeni on, että kasveja ei kastella. Perennat ja pensaat saavat pärjätä omillaan, kastelua tehdään vain kunnes uudet kasvit ovat juurtuneet, tai äärimmäisellä helteellä. Kasvimaa vaatii kastelua, mutta sekin on järjestetty järkevällä ja kestävällä tavalla. Täällä maalla asuessa etuna on oma kaivo. Meillä on porakaivo josta tulee vesi sisälle taloon, myös sitä hyödynnetään kastelussa jos muu vesi on loppu.
Kakkosperiaatteeni on helppous, ei veden kantoa pitkiä matkoja tai hankalasti viriteltäviä systeemejä.
Uuden kasvihuoneen kastelu suunniteltiin jo ennen kasvihuoneen rakentamista. Lähellä kasvihuonetta sijaitsee vanha rengaskaivo. Se todettiin kasteluun sopivaksi ja vesimäärän riittävän. Kaivoon asennettiin sähköpumppu joka on käytössä kesäisin. Lisänä kerätään vesi talteen kasvihuoneen katolta, vasemmalla näkyy pidennetty räystäskouru josta vesi kerätään saaviin joka on kourun loppupään alla. Sitä vettä käytänkin pääosin uuden kasvihuoneen kasteluun.Kun kattovesi on loppu tai muuten vaan, voin ottaa vettä kasvihuoneen hanasta johon tulee vesi siitä viereisestä rengaskaivosta. Vesi myös poistuu altaasta ja se imeytetään maahan. Hanaan saa letkun ja se ylettyy jopa kasvimaalle asti. Viime kesänä sen tarpeellisuus testattiin. Kastelin kasvimaata paljolti tällä vedellä ja samoin viereisiä uusia istutusalueita kesäkuun pitkien helteiden aikana.Navetan katon pinta-ala on satoja neliöitä. Sen kattovesiä voisi kerätä talteen laajemminkin, mutta toistaiseksi kuution säiliö on riittänyt sekä kaksi pientä tynnyriä navetan muilla kulmilla. Ruma musta putki ohjaa veden tarkasti talteen katolta kuution säiliöön.
Säiliöstä menee maan alla putki vanhalle kasvihuoneelle jossa on kesähana. Vesi valuu omalla painollaan kasvihuoneen hanalle eikä tarvitse sähköä tai muuta energiaa siirtyäkseen.
Myös tähän hanaan saa letkun joka ylettyy kasvihuoneen sisälle tai kastelemaan koko mansikkamaan. Kesäisin tässä majailee rivi kastelukannuja joita pidän aina täytettyinä. Siitä on helppo napata kannu tai kaksi mukaansa. Kolmas periaate on, ei veden tuhlausta vaikka sitä riittää. Tästä syystä kehitin ihan oman systeemin yhden kasvin kasteluun. Jos kuivaa maata kastelee kastelukannulla, yleensä vesi vain lorisee kuivaa maata pitkin pois ja vesi menee hukkaan. Kun saman tekee ämpärin kanssa jonka pohjaan on tehty muutama pieni reikä, niin vesi imeytyy maahan eikä mene hukkaan. Vesi imeytyy hiljalleen ämpärin pohjien reikien kautta ja kastelee maan. Tuossa ämpärissä on niin pienet reiät, että imeytymiseen saattaa mennä jopa puolisen tuntia. Yleensä lisään 1-2 kannullista vettä, niin täsmäkastelu on tehty eikä vesi mennyt harakoille.Saman periaatteen mukaisesti luodaan sellaiset olosuhteet, ettei kastelua tarvita. Vanha kasvihuone on sen takia maapohjainen. Paikka on pohjaltaan savimaa jonka päällä on hyvä kerros multaa. Savimaa pidättää kosteutta ja luovuttaa sitä kuivina aikoina. Maapohjainen kasvihuone on kullanarvoinen sillä emme kastele sitä lainkaan istutuskastelun lisäksi. Tomaatit kasvavat tästä huolimatta hyvin ja maa on kosteaa syvältä vaikka pinnassa olisikin kuivaa. Viime kesänä kokeilin katetta kasvihuoneessa, sekin toimii mutta myös ilman pärjää. Maapohja myös tasaa hyvin kasvihuoneen ilmankosteutta. Täällä ei ole home riivannut kasvustoja kertaakaan.
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2023/
Kakskulma https://kakskulma.com/sadevesitynnyri-puutarhaan
Maijalassa https://www.maijalassa.com/vetta/
Apilankukka https://apilankukka.fi/vesi
Kasvuvyöhyke 2
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2023.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/04/puutarhan-kasteluvesi-omavaraisuus.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/04/merkkeja-kevaasta.html
Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/04/miten-autan-kestavaa-kehitysta.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-4/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/04/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-4.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/04/puhdasta-vetta-ja-puhdasta-lannoitetta.html
Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17188
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-omavaraisempaa-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4-vesi-ja-huussi
Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2023
Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=4046
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/04/unelmana-omavaraisempi-elama-sadeveden.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/04/03/huhtikuu-23-vesi
Todella hyvä vinkki tuo reikäpohjainen ämpäri. Eipä sitä ikinä jaksa lorottaa kastelukannusta niin hitaasti kuin pitäisi. Maapohjainen kasvihuone-vinkki on myös erinomainen, pistän mietintämyssyyn hautumaan, kun suunnittelen haavekasvihuonetta.
VastaaPoistaVahva suositus maapohjalle. Pääsee paljon vähemmällä kastelulla ja kosteus pysyy hyvänä. Reikä-ämpäri toimii hyvin.
PoistaNyt tuli paljon mietittävää. Olette oikeasti miettineet näitä asioita. Tuo ämpärikikka oli loistava, kiitos etenkin siitä.
VastaaPoistaSatu - Tsajut
Vesi on elementti jonka suhteen on hyvä olla säästäväinen. Ja mitä vähemmän vaivaa, sitä parempi.
PoistaSamat periaatteet minullakin en kastele pensaita enkä perennoja. Silloin kun olen istuttanut uusia toki kastelen niin kauan että ehtivät juurtua kunnolla. Minulla oli myös maapohjainen kasvihuone . Kasvatin tomaatteja ja kurkkuja ,kastelu on siinä todella vähäistä sen huomasin itsekin. Meillä on kans samanlainen säiliö navetan nurkalla ,kasvimaan vieressä . Sade vettä kyllä kertyy kasvien kasteluun. Sankko juttu oli uus keksintö ja tulen kokeilemaan sitä kesällä. Kiitos hyvästä postauksesta.
VastaaPoistaKiva kuulla, että muillakin hyödynnetään vettä hyvin ja suunnitellusti. Maapohjainen kasvihuone on todella hyvä, ei ole kaduttanut, että jätettiin maapohjaiseksi. Uudessa kasvihuoneessa kasvaa kaikki ruukuissa ja kastelu on siellä jokapäiväistä.
PoistaTeillä on kasteluasiat hyvin suunniteltu. Noudatan pitkälti samoja periaatteita ja keinoja. Tuo reikä-ämpärikastelija on oivallinen vinkki. Paitsi, jos tekee erehdyksessä pohjaan liian isot reiät, kuten minä ensimmäiseen ämpäriin. Silloin vesi holahtaa hetkessä läpi, eikä suinkaan kaikki kasvin hyväksi.
VastaaPoistaVau, miten nerokkaasti järjestetty kaikki, etenkin tuo navetan katolta keräävä tankki, josta kastelu hoituu painovoimaisesti. Reikä-ämpärivinkki menee kokeiluun itselläkin, kiitos!
VastaaPoistaSäiliö josta vesi tulee omalla painolla oli miehen idea. Ei vaadi sähköä mikä on etenkin näinä päivinä hyvä asia. Reikä-ämpäri toimii tosi hyvin.
PoistaHyviä vinkkejä ja tuo kasvihuoneen maapohja juttu oli kyllä hyvä . Samoin ämpäri kastelu menee kokeiluun . Kiitos .
VastaaPoistaSuositelen maapohjaa, se säästää kastelussa todella paljon.
PoistaÄmpärivinkki täälläkin otetaan käyttöön!
VastaaPoistaSe on ollu tykätty vinkki, minulla on useampi reikä-ämpäri joita saa sinne tänne puutarhassa.
PoistaSinulla on tässä monta tosi hyvää ideaa. Veden järkevä ja taloudellinen käyttö on fiksua ja mainitsemistasi keinoista olen tavalla tai toisella itsekin käyttänyt.
VastaaPoistaVettä kannattaa käyttää fiksusti vaikka sitä olisi kunnolla käytettävissä.
PoistaTeillä käytetään vettä järkevästi. Eipä siitä suuressa puutarhassa tulisikaan mitään, jos jokaista kukkapenkkiä yrittäisi kastella. Paremmin kasvitkin pärjäävät, kun joutuvat alusta pitäen puskemaan juurensa mahdollisimman syvälle veden perässä. En kastele itsekään kuin ruukkuja, kasvimaata ja vasta istutettuja kasveja. Kukkapenkit saavat vettä vasta siinä vaiheessa kun kasvit lurpottavat myös yön jälkeen eikä sateita ole tulossa.
VastaaPoistaKasteluämpärivinkki on todella hyvä. Otin viime syksynä erilleen yhden reunastaan hajonneen ämpärin juuri sitä varten, että käyttäisin sitä myöhemmin täsmäkasteluun. En vain laittanut sitä tarpeeksi hyvään talteen, sillä huomasin edellisten suojasäiden jälkeen, että lapset olivat jättäneet ämpärin liiterin katon lappeen alle. Eipä siitä ole nyt enää muuta kuin kinokseen kiinni jäätyneet rippeet jäljellä :D Pitää katsoa lumien sulettua, löytyykö pihalta muita kaltoin kohdeltuja ämpäreitä, jotka eivät enää kelpaa veden kantamiseen.
Toivoisin kyllä, että tulevana kesänä vettä sataisi sopivasti eikä niin, että joudun tyhjentämään kaatosateissa kerta toisensa jälkeen yli tulvivia tynnyreitä jorpakkoon samaan aikaan kun puoli Suomea tanssii sadetansseja, että saisi edes pari pisaraa vettä helpottamaan kuivuutta.
Jos meillä aikoisi kastella kaikkea, joutuisi rakentamaan oikean kastelujärjestelmän. Meillä tulee töistä keittiöltä välillä ämpäreitä, niitä on hyvä ottaa puutarhakäyttöön. Samaa toivon, en sateista kesää mutta tasaista sadetta ja kosteutta kasveille.
PoistaÄmpärikikka on hyvä ja kokeilemisen arvoinen. Harvoin malttaa kastella niin hiljakseen, että vesi ehtisi imeytyä sinne minne oli tarkoitettu. Hyvin olet suunnitellut vesiasioita. Meillä on niin kuiva piha, että perennojakin on pakko kastella kuivimpina aikoina. Ei viitsi niitä tappaa kuivuuteen kuitenkaan. Maapohjainen kasvihuone, kuulostaa loistavalta!
VastaaPoistaMinä en malta seistä kannun kanssa ja lirutella vettä hiljaa, ämpäriin voi kaataa kerralla kaiken ja antaa ajan hoitaa työn. Maapohjainen toimii erinomaisesti!
PoistaMainiot systeemit teillä! Ämpärikikka menee kokeiluun.
VastaaPoistaKokeile, se toimii.
PoistaHyvin olette kyllä suunnitelleet vedenkäytön teidän puutarhassanne!
VastaaPoistaMinä olen laiska kastelija, kastelen vain pakolliset eli uudet kasvit ja kasvimaata. Ja nekin mielellään kerätyllä sadevedellä. Kasvihuoneessa meillä on altakastelulaatikot, jotka tarvii täyttää enintään kerran viikossa. Siihen käytän kyllä vesijohtovettä, täytyy myöntää.
Ja ämpärikikka kuulostaa hyvältä, käyttöön täälläkin:)
Minäkin olen laiska kastelija, vain pakolliset kastellaan. Altakastelulaatikot kuulostavat toimivilta. Minulla kasvaa toisessa kasvihuoneessa kaikki ruukuissa mutta kun vesi on niin lähellä niin kastelu ei ole ollut vielä liian rankkaa.
PoistaTuota ämpärikastelua olen itsekin kokeillut. Nyt käytän juurikastelijaa.
VastaaPoistaJuurikastelija onkin varsin hyvä juttu.
PoistaTuota ämpärikastelua olen itsekin kokeillut. Nykyisin käytän juurikastelijaa.
VastaaPoistaTarviikin heti tutkia saisinko rikkinäisiä ämpäreitä hyödynnettyä noin! Ja tuo kasvihuoneen allas.. mulla ei oikein olisi sellaiselle paikkaa, mutta ois kyllä melkein ihan pakko saada samanlainen :D
VastaaPoistaTuohon ämpäriin on porattu viisi hyvin pientä reikää, toimii todella hyvin. Allas on löytö romulavalta, pakkohan se oli ottaa talteen. Meidän edellisessä kodissa oli kellarissa samanlainen, alkuperäinen jostain 1940-luvulta, täyttä valurautaa.
Poista