maanantai 24. huhtikuuta 2023

Tuumauksen tulos ja yllätyksiä

Viime vuonna perustetun hortensiapuutarhan ja vanhan perenna-alueen väliin jäi vähän hölmö kaistale epätasaista maata jossa nurmikko ei viihtynyt. Mietin hetken mitä kaistaleelle tekisi ja siitä se ajatus sitten kirkastui. 

Kaistale on tuossa missä näkyy kaksi kasaa kompostimultaa. Olen kärrännyt tuohon yhteensä kymmenen kottikärryllistä tavaraa kompostista ja varmaan samanlainen määrä tarvitaan vielä. Sen jälkeen muotoilen alueen ja peitän sen. Polun kulkemista varten teen siinä vaiheessa ja maisemoin peitetyt alueet. Bonuksena tuohon on tulossa suuri pätkä kuusenrunkoa. Rungon voi laittaa heti paikoilleen, mutta kasvit tulevat vasta ensi vuonna jotta puutarhakompostin jäte saa maatua tuossa vielä vuoden verran rauhassa.
Puutarhassa on ollut paljon hyvän mielen aineksia. Talvi on ollut leuto ja armollinen. Lumikki on nousemassa onnistuneesti ja onpa jopa lisääntynyt.
Ihmeitä putkahtelee sieltä ja täältä. Olen monena vuonna voivotellut kun keisaripikarililja nousee, mutta ei tee kukkaa. Olin pyllähtää maahan kun huomasin, että yhteen varteen on tullut nuppuja. Sitä en enää muista minkä värinen tämä on kun ei ole koskaan kukkinut. Veikkaan oranssiksi. Ostin paketin luujauhoa, josko sillä lannoittamalla saisin loputkin kukkimaan,
Enpä edes muistanut laittaneeni maahan Tete-narsisseja, yleensä kun eivät nouse ylös, oli paikka mikä tahansa. Nyt nousivat edes kerran, hyvä sekin.
Luulin jo menettäneeni 'Silver Heart' rotkolemmikkini. Vielä mitä, sieltähän tuo puskee voimalla esiin ja monen monta lehteä on tulossa. Kaikki aikaisemmat rotkolemmikit ovat menehtyneet ensimmäiseen talveensa.
Unkarinsinivuokko ei ole mikään yllätys mutta sen upean sävyinen sinisyys yllättää ja ilahduttaa joka kevät. Ajattelin kokeilla irroittaa reunasta muutaman taimen ja laittaa vuokkoa toiseenkin kohtaan. Ehkä sitten kun ensimmäisen kuvan kaistale on istutuskunnossa niin siirrän vuokkoa siihen, lähelle nykyistä paikkaa.
Punainen sinivuokko oli yllätys sillä en muistanut, että sain sitä Vaalean Vihreää-blogistin puutarhasta. Edellinen punainen sinivuokko menehtyi, mutta tänään löytyi superyllätys. Sen alkuperäisen punaisen sinivuokon siementaimi joka on tullut itsestään. Pitää kuvata se kunhan kukka aukeaa.

Seuraava yllätys voisi olla vesisade. Tämän aamun ripaus ei tuntunut missään. 


15 kommenttia:

 1. Lumikki on sanoisinko erikoisen näköinen maasta noustessaan 😆. Kukka on kyllä kaunis. Olipa varmasti mukava yllätys saada jo menetetyksi ajatellusta pinkistä sinivuokosta siementaimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo se on, en sano mitään, se on lumikki :D Pinkin sinivuokon siementaimi oli yllätys. Se kasvaa vähän hankalassa paikassa mutta en uskalla siirtää jotta en menetä sitä.

   Poista
 2. On aina innostavaa saada hyvä idea, jonkun ongelmapaikan korjaamiseen. Tuosta tulee varmasti kiva! Ihana sinivuokko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan innoissani uudesta alueesta, tai siis kahden yhdistämisestä. Selkeä visiokin on mitä sinne istutan, hortensiapuutarha saa levitä sinne.

   Poista
 3. Istutusalueiden yhdistäminen taitaa aina olla hyvä ajatus. Tuosta tulee hyvin kaunis alue ja niin lähellä taloa, että sitä tulee ihailtuakin usein.
  Aivan ihania ylläreitä! Rotkolemmikit ovat ikävän huonoja talvehtimaan. Minulla on joitakin, jotka ovat menestyneet jo pitkään ja sitten toisia, joita ostan uusia aina muutaman vuoden välein, kun satun pitämään niistä lajikkeista erityisesti, mutta ne eivät menesty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä ajatus, tulee samalla hyödynnettyä hankala kohta ja saan kompostorin kaksi laatikkoa tyhjäksi. Rotkolemmikit ovat oikukkaita, hortensiapuutarhassa saattaisi olla otolliset kasvuolosuhteet. Oli vielä niin kallis taimikin, että oli huojentavaa nähdä se elossa.

   Poista
 4. Minulla pitäisi olla kahta eri rotkolemmikkiä. En olekaan vielä nähnyt elon merkkiä kummastakaan. Onkin nyt hyvä seurata, että nouseeko ne vai ei. Sitä aina unohtaa, mitä missäkin pitäisi olla ennen kuin toisten blogeista tulee kasveja vastaan.

  Hyvä paikka uudelle penkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna osa kasveista nousee hitaasti ja osa kiirehtii. Jopa kuunliljoista näkyy piippoja mutta sitten taas moni pioni miettii vielä.

   Poista
 5. Hyvä idea! Nurmikko onkin yliarvostettua :D Olitpa löytänyt ihania yllätyksiä. Kiva, että välillä on sellaisiakin talvia, että myös omassa puutarhassa aremmiksi osoittautuneet kasvit talvehtivat ongelmitta tai ovat jopa lisääntyneet. Pinkki sinivuokko on kerrassaan hurmaava. Mukavaa huhtikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikko on ihan liian yliarvostettua. Leikkaaja kiitti hyvästä ideasta ja antoi heti suostumuksensa. Leuto talvi tuli hyvään kohtaa kun toissatalvi oli rankempi ja vei joitain kasveja.

   Poista
 6. Taas on tulossa mielenkiintoinen istutusalue. Teillä on nurmikkoa sen verran paljon, että tuon verran voi hyvinkin muille jutuille nipistää.
  Oi, millaisia ihanuuksia puutarhassasi jo heräilee. Talven olosuhteet ovat ilmeisesti olleet monille kasveille suotuisat. Löysin omasta keisarinpikarililjasta yllättäen nuput. En edes muista, koska se on edellisen kerran kukkinut lannoituksesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikkoa riittää vaikka muutama neliö lähteekin pois. Minulla kukkii keisaripikarililja ekaa kertaa, hauska nähdä minkä värinen sitä on tullut ostettua.

   Poista
 7. Ihania yllätyksiä, ja uusi istutusalue on aina ihana juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyviä yllätyksiä. Uusi istutusalue ja lisää työtä :D

   Poista
 8. Asiat jalostuvat ideoiksi, kun niille antaa aikaa. Niin kävi nytkin ja alueesta tulee varmasti hyvä! Ihanat sinivuokot, puutarha tarjoaa aina iloisia yllätyksiä, kun luulee menettäneensä jonkun kasvin ja yhtäkkiä sen huomaakin heränneen. Hyvä, kun mainitsit rotkolemmikin, täytyy tutkia omaakin penkkiä, että vieläkö se on hengissä! Nyt on saatu sadetta reippaasti, ehkäpä teilläkin!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)