perjantai 21. huhtikuuta 2023

Kun ei malttaisi

 Kierrän puutarhan joka ilta läpi useamman kerran. Malttamattomana katselen ja tiirailen piippoja, mitä nousee ylös, tai missä vaiheessa puuvartisten silmut ovat. Auringon laskiessa saa pakottaa itsensä sisälle taloon, sielläkin riittää töitä ja puuhaa. Vaan kun ei malttaisi.

Kasvihuoneen automaattiavaajat ovat vielä asentamatta talven jäljiltä. Pidän ovia auki aamusta iltaan, mutta silti kasvihuoneessa on kuuma. Etualan jättikiven penkin 'Beth Evans' kiurunkannukset ovat alkaneet kukkia.
Siirrytään harppauksella arboretumiin missä kasvaa sinivuokkoja suurimman tammen juurella.
Siellä niitä on. Ei vielä ihan sinistä merta, mutta sitä kohti ollaan menossa. Kaverina on valkoista scillaa ja hyvällä tuurilla sinivuokko kukkii vielä kun scilla aloittelee.
Kumpikin näsiä kukkii hienosti tänä vuonna. Viime vuosi oli vähän maltillisempi. Siementaimia odottelen mutta enpä tiedä miltä näyttävät, pitää olla varovainen kitkiessä.
Toiset krookukset ovat kukkineet kukintansa, toiset vasta aloittelevat. Luumulehdon 'Vanguard' krookukset ovat yksi kauneimmista.
Jouluruusuilla ei ole mikään huippuvuosi, mutta joitain kukkia löytyy. Tämä on lempparini vaikka tykkään tummanpunaisistakin.
Kaivelin tänään aprikoosipuut vanhan kasvihuoneen mullasta. Kaikki kolme puuta olivat selvinneet toisesta talvestaan hengissä vaikka en suojannut niitä kuin kaksinkertaisella harsolla. Yhden oksissa taitaa olla pakkasvaurioita, mutta ei mitään pahoja. Puut viettävät muutaman viikon tässä kasvihuoneessa ja lopun kesän ovat ulkona. Talveksi kaivan ne taas ruukkuineen kasvihuoneen multaan. Näin tehdään kunnes puut ovat n. 1,5 metriä korkeita jonka jälkeen ne istutetaan pysyvästi kasvihuoneeseen aivan vierekkäin.
Jokaisessa aprikoosissa on jo suuret silmut. Kukintaa saan odottaa vielä monta vuotta mutta ei se mitään, sitä jaksan odottaa vaikka montaa muuta asiaa puutarhassa en malttaisi odottaa. 


15 kommenttia:

  1. Nyt tapahtuu niin paljon kaikkea hienovaraista puutarhassa, että niitä on pysähdyttävä tutkimaan ja ihmettelemään. Hienosti aprikoosipuut ovat selvinneet talvistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysähtyminen ja ihmettelyn malttaminen kannattaa, muuten voi mennä moni pieni asia ohi. Joitain paleltuneita oksanpäivä leikkasin pois aprikoosipuista, ensi vuonna pitää ehkä laittaa paksumpi suoja kuin vain kaksinkertainen harso.

      Poista
  2. Tähän aikaan ei millään malttaisi olla sisällä. Minäkin jouduin pakosta siivoamaan eilen sisällä, koska tänään tulee vieraita. No, tulipahan välillä siivottua.
    Ihanasti puutarhastasi löytyy monenlaista kukassa olevaa kasvia. Ja onnittelut aprikoosipuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei malta ei, on niin paljon nähtävää ja koettavaa ja tietysti paljon tekemistä. Vieraat ovat hyvä syy siivoamiselle.

      Poista
  3. Nyt on tosiaan sellaiset ajat ja upeat kelit, että ei tee mieli puutarhasta sisälle, sitä keksii vaikka mitä asiaa, että täytyy vielä käydä tarkistamassa sejase.
    Upeat sinivuokkomättäät! Ja onnistumiset aprikoosien kanssa. Nam, jos saisi omia aprikooseja.
    Minustakin Vanguard on todella kaunis, ihanan eteerinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeat kelit mutta paikoin on jo kuivaa. Sinivuokot on mun lemppareita, vihdoinkin ne tuuheutuvat ja ovat pieniä mättäitä. Omat aprikoosit ovat haaveissa.

      Poista
  4. Aivan ihanat sinivuokkokasvustot. Tuo näkymä alkaa olla jo lähellä sinivuokkomerta. Ulkona riittäisi tekemistä aamusta iltaan. Välillä on pakotettava itsensä ihan vain ihailemaan, ettei kaikki aika mene uurastamisessa. Niin kivaa kuin sekin on.

    VastaaPoista
  5. Tänään vielä on ollut upea puutarhakeli, ei ihme ettei malttaisi olla sisällä.
    Tosin nyt meillä on mittarissa enää +2 ja on pilvistä ja tuulee kylmästi. Saa nähdä mitä huomenna sataa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ollut todella lämmintä, on tarennut tehdä hommia vain paita päällä ja ohuemmat housut jalassa. Sadetta saisi tulla, veisi pölyt pois.

      Poista
  6. Piipoilla on ihmeellinen vetovoima, ja kaikella muullakin uudella kasvulla, mitä puutarhasta löytää.
    Kiinnostava projekti menossa aprikoosien kanssa, ja pitkäjänteinen! Tyhmänä tässä kysyn, että kuinka korkeaksi aprikoosi kasvaa, tai kuinka korkea teidän vanha kasvihuone on, jos sinne istutat ne pysyvästi? Hyvin ovat talvehtineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aprikoosit ovat pitkä projekti. Keskikohta johon puut tulevat, on yli 2 metriä korkea. Puut pidetään leikkaamalla kurissa, muuten saattaisi kasvaa katosta läpi hyvällä tuurilla. Mutta en usko, että kasvaa ihan heti niin korkeaksi.

      Poista
  7. Tunnistan itseni myös piippoja kyykkimässä, töihin menokin arkipäivinä harmittaa kun ei ehdi puuhailla pihalla niin paljon kun haluaisi. Ihanat Vanguardit tosiaan ja kauniita on jouluruusutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin harmittaa, voisin pitää huhtikuusta lokakuulle lomaa joka vuosi. Vanguardit on yksi kauneimmista krookuksista.

      Poista
  8. Sinulla on niin paljon katseltavaa! Vaikka minulla on ainakin toistaiseksi vähän kukkivia, niin pakko tehdä aamu-, päivä- ja iltakierrokset ja siihen päälle päivän aikana tehtyjen puuhastelujen tulosten ihaileminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivittäiset kierrokset kuuluvat asiaan. Viime viikolla olin yhden yön pois kotoa, oli kova kiire tarkistamaan puutarha kun palasin kotiin.

      Poista

Kiitos kommenteista :)