maanantai 4. heinäkuuta 2022

Väinönputkesta vihanneksiin

 Ihastuin pari vuotta sitten Porkkalan kartanon puutarhassa väinönputkeen ja sen tuoksuun. Kartanon puutarhamyymälässä ei ollut sillä hetkellä väinönputkea myynnissä, joten jätin hankinnan tuonnemmaksi. Hyvä tuuri kävi ja sain taimen jo samana syksynä Mustilan arboretumin taimipäivästä.

Istutin väinönputken mansikkamaan viereen ja jäin odottamaan sen kasvua ja kukintaa.

Viime vuonna väinönputki ei vielä kukkinut mutta nytpä kukkii ja komeasti. Mitään ihanaa aniksen tai latritsin tuoksua en siinä tunne, mutta se voi johtua myös siitä, että haju- ja makuaistini on edelleen, puoli vuotta sairastamisen jälkeen, koronan vaurioittama. Taimi kärsii kuivuudesta sillä tuossa on en ole kastellut kuin mansikoita täsmäkasteluna laatikoihin.
Älkää välittäkö kuvan ruskeasta maanpeitekankaasta, se nostettiin tilapäisesti mansikoiden suojaksi ennen kuin pääsin ostamaan uutta mansikkaverkkoa hajonneiden vanhojen tilalle. Verkko oli parista paikasta jo loppu ja piti lähteä kaupunkiin asti verkkoa ostamaan. Kasvimaa on saanut vettä joka ilta ja siksi se voi hyvin. Sipuli ovat erityisen komeita ja kuvan oikeassa laidassa oleva ruusupapu kasvaa kohisten.
Saaripalstan Sailalta saadut tuoksuherneen simenet kukoistavat toista kauttaan. Keräsin viime vuonna siemeniä talteen ja nyt saan nauttia keräyksen tuloksesta. Värit ovat pysyneet ennallaan ja ovat yhtä huikean kauniita kuin viime vuonna.
Käärmeenlaukka kurottelee kohti taivasta. Kukintoja on niin paljon, että olen pulassa jos annan niiden kaikkien kypsyä ja levittää satonsa puutarhaan. Eri asia on, hennonko leikata kukinnot pois. Vaikka tykkään säntillisestä kasvimaasta on siellä kiva olla myös jotain luonnon muovaamaa ja villiä.
Kaalit ovat tiukasti verkoissaan. Taimia pystyy kastelemana verkkojen päältä, vain kitkennän ajaksi ne pitää ottaa pois tai siirtää syrjään. Tein juuri suuren kitkennän joten vähään aikaan ei tarvitse verkkoihin kajota. Etualan punakukkainen härkäpapu 'Crimson Frowered' on vähän kitukasvuinen, reunaa tulee kasteltua heikoiten. Tämän siementen suhteen olen ollut jo pari vuotta omavarainen, jätin osan siemeniä jemmaan jos vaikka tämän vuoden sato on heikko.
Kasvimaalta ja kasvihuoneesta saadaan pientä satoa. Salaattia on yli oman tarpeen, samoin kurkkua. Tomaatteja tulee hiljalleen kirsikkatomaateista. Runkotomaateista 'Sungold' ehti ensimmäisenä satoikään, siinä oli raakileet jo kun istutin taimet kasvihuoneeseen. Pensastomaateista 'Vilma' tekee jo satoa. Kurkuissa kaikki lajikkeet tekevät jo satoa. Yhden 2kg:n erän tein maustekurkuiksi ja lisää teen heti kun toisen kaksi kiloa on valmiina. Vähään aikaan ei tarvitse ostella kaupasta salaattia tai kurkkua eikä tomaattiakaan, kiva juttu sekin.11 kommenttia:

 1. Vesi tässä herahti kielelle! Ihanaa satoa ja kauneutta. Tuo härkäpapu on tosi kaunis.
  Samaa aina tuskailen käärmeenlaukan kanssa, ja se kyllä tuottaa siementaimia. Toisaalta niitä voi sitten nyhtää pois, tosin yhtä usein varsi katkeaa kuin sipuli nousee ylös. En silti pysty näkemään sitä mitenkään hankalana rikkaruohona, niin herkullinenkin se on, kauniin lisäksi.
  Mahtava juttu, että tuoksuherneissä pysyi värit edelleen! Itse en haluakaan kylvää muita, kun noissa on niin ihana värimaailma, ettei se muutu.
  Väinönputki on muuten sitten kaksivuotinen, minkä opin kantapään kautta. Tai niin monivuotinen, kunnes kukkii. Annoin sen siemenet pois ja nyt koko kasvia ei sitten enää olekaan. Hyvä, että muistutit, kun nyt olen mantereella, niin yritän metsästää uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punakukkainen härkäpapu on kaunis, vaikka mustavalkoinen kukkakin on kiva. Minäkään en näe käärmeenlaukkaa hankalana rikkaruohona, se ei oikeastaan häiritse yhtään. Tosi hyvin pysynyt värit puhtaana tuoksuherneessä, ihan lähellä ei ole muuta sävyä mutta kauempana on.
   Väinönputkesta pitää ottaa siemeniä talteen, jos onnistuu, voin lähettää sinulle. Tulee parin kolmen vuoden tauko kukintaan joten jatkossa pitää laittaa taimet alulle joka vuosi.

   Poista
 2. En mitään ruskeaa kangasta huomannutkaan ihastellessani hienoa kasvimaatasi.
  Hyvin kaunis tuoksuherne. Tuollaista väriä ei ihan joka paikassa näekään.
  Meilläkin salaattitarpeet löytyvät jo omasta tuotannosta. Kurkkuja tulee tiiviissä tahdissa ja kahdesti on jo tomaattejakin syöty. Supersweet ja Gardener's Delight ehtivät kypsiksi ensimmäisinä. Salaattia kylvin yli oman tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kaunis tuoksuherne. Voittaa yksiväriset mennen tullen. Salaattia tuli kylvettyä täälläkin yli oman tarpeen mutta kun halusin laatikon täyteen, siis sellaisen hyvin pienen lavakauluksen. Siemenet itivät taas erinomaisen hyvin.

   Poista
 3. Meillä väinönputki ei vieläkään kuki, teki kuitenkin toisen varren viereen. Voi olla liian varjoissaa meillä. Nyt se sitten leveydensä takia varjostaa kirahvinkukkaa. Jotain täytynee siirtää. Kauniit tuoksuherneet. Ja kaunis kasvimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netin mukaan väinönputki kukkii toisena tai kolmantena vuonna, minulla toteutui kolmas vuosi. Siemeniä pitää ottaa talteen jotta saan uusia taimia. Väinönputki kuolee kukinnan jälkeen joten ehkä sinun ei tarvitse siirtää sitä jos kukkii ensi vuonna.

   Poista
 4. Ihanaa että saat jo satoa omasta puutarhasta! Meillä ensimmäinen kurkku on lähes valmis, mutta tomaatit ovat vielä ihan vihreitä. Salaattia toki löytyy jo meiltäkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pientä satoa tulee, tänään sain ekan kesäkurpitsan.

   Poista
 5. Omasta kasvatuksesta saatu satu on niin kiva juttu. Kaikki näyttää siellä oikein hyvältä. Minä meinaan ’hukkua’ kurkkuihin, olen jakanut niitä jo pitkään läheisille ja vähän muillekin ja itse syödään paljon näitä rapsakan maukkaita herkkuja. Pitää minunkin säilöä osa.
  Tomaatteja tulee myös säilöntään asti, nekin otan ilolla vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Passandra on todella satoisa kurkku. Tekee kivoja pieniä kurkkuja. Maustekutkuista tykätään joten ihan kiva tehdä niitä itse.

   Poista
 6. Kyllä onkin sinulla tuo kasvimaa niin säntillinen verrattuna omaan pöheikkööni :) Hain keväällä tallilta olkipaalin jonka mukana tuli kauraa ja nyt käytävät kasvaa kauraa ja se on jo tullut tähkälle. Olen niin höperö etten hennonut sitäkään poistaa vaan ajattelin josko keräisin niistä pienen lyhteen jouluksi linnuille.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)