tiistai 5. heinäkuuta 2022

Tämän vuoden ruusuja ja niiden haastaja

Jouduin leikkaamaan useammasta ruusupensaasta kasvustot alas. Se näkyy nyt ruusujen kukinnan vähyytenä. Osa leikatuista pensaista tosin aikoo kukkia, nuppuja on muodostumassa paljon, mutta joutuuhan sitä vielä odottelemaan. Pienen toiveen olen asettanut siitä, että kukkisivat Avoimien Puutarhojen aikoihin jotta vierailla olisi paljon katseltavaa.

Kauden 2022 ruusukuningatar on ruusu 'Tähtitorninkatu'. Kauniita todella tiheään kerrottuja kukkia.

Kukkia on runsaasti. Tästä ruususta sanotaan, että se tekee runsaasti juurivesoja. En ole vielä sitä huomannut, mutta aikoinaan istutin ruusun niin, että sen leviäminen ei haittaa. Nuokkusyreeni kasvaa ruusussa kiinni mutta se ei pahastune jos joku päivä joutuu kasvamaan keskellä ruusua.
Myös ruusu 'Ilo' kukkii erittäin runsaasti. Sen kaunista kukintaa himmentää hienoisesti edustalla oleva harmaa pressu. Näkymää on vaan siedettävä ensi vuoteen jolloin on vuorossa tämän alueen teko. Taustalla näkyy ruusun sävyyn sopiva kirjolupiini. Nämä onkin istutettu tarkoituksellisesti vierekkäin.
Sievä kerrottu kukka on tässäkin 'Ilo' ruusussa, tykkään eniten kerrotuista ruusuista. Jänikset vähän kalusivat yläoksia kun en suojannut ruusua. Talvivaurioita ei tarvinnut kohdata tämän ruusun kanssa, huomaa, että se on kehitetty Suomen olosuhteisiin.
Etsin rosarioon ensisijaisesti 'Merveille' ruusua. En löytänyt ja nyt olen siitä vain tyytyväinen. Onhan tämä 'Tuscany Superb' paljon parempi kerrotun ruusun ystävälle. Pensas on hentoinen mutta on se kasvanut paljon kahdessa vuodessa ja ilokseni huomasin myös ensimmäisen juurivesan. Tällä on lupa levitä ja valloittaa alueensa.
Voiko ruusun kukka olla enää kauniimpi? Tästä paleltui muutama latva talvella mutta se ei ole kukintaa haitannut.
No voi olla kauniimpi sillä tässä on kirjoapteekkarinruusu joka on ehkä pinkeistä ruusuista kaunein. Sen paras kukinta-aika on vasta tulossa, pensas on täytenään nuppuja. Myös tällä ruusulla on lupa levitä.
Ranskanruusun 'Alain Blanchard' ostin lähes sokkona. Enkä joutunut pettymään. Sen pilkulliset terälehdet ovat hauskat, kuin vesipisaroilla värjättyä samettia joita ei näy ennen kuin katsoo ruusua läheltä.
Myös tässä on runsaasti kukkia. Jos jotain vikaa haluaa hakea, niin ruusu tekee helposti lamoavat versot, niitä joutuu tukemaan jotta eivät kasvaisi maata myöten.
Postauksen kaunottaret ja kuningattaret saivat uuden haastajan. Ostin vihdoin ja viimein ensimmäisen Austin ruusuni. Lajikkeeksi valikoitui iki-ihana 'Crown Princess Margareta' ihan vain värinsä takia. Tämän väristä ruusua rosariossa ei vielä ole.

Tein ruusulle hyvän kohopenkin ja istutin sen niin syvään kuin uskalsin. Parannuksesta huolimatta savi tuli vastaan turhan nopeasti kun kaivoin istutuskuoppaa. Toivotaan tämän kuitenkin pysyvän hengissä ja kestävän talvet. Syksyllä teen tuohon viereen vielä uran josta pääsee valumaan mahdolliset vedet pois etteivät jää seisomaan ruusun lähelle. Ja tietysti saa katteen juuristolle myös. Ehkä joku peitto voisi olla hyvä talveksi.

Se tällä erää ruusuista, seuraavaksi toivottavasti saan tehdä postauksen melkein istutusvalmiista uudesta alueesta. Ensin kuitenkin vierailen pari päivää siskon luona, miehen jätän kotiin kissojen ja kasvihuoneiden hoitajaksi.


17 kommenttia:

 1. Aivan ihania ruusuja. Toivotaan myös uusimmalle Austin-ruusullesi pitkää ja kukkaisaa eloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon Austinin viihtyvän, kivimuuri suojaa edes vähän.

   Poista
 2. Kyllä uusin taitaa vielä kirkkaimman mitalin:)
  Vaikka eihän noissa muissakaan mitään vikaa ole, kauniita ovat kaikki. Mutta tuo Austin-ruusu on vain niin ihanan värinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on upean värinen. Olen ihaillut sitä pitkään ja nyt sain omaksi.

   Poista
 3. Kyllä on kauniita ruusuja ihan kaikki. Varsinkin tuo kirjoapteekkarinruusu on todella suloinen. Tosin 'Crown Princess Margareta' on myös aivan ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoapteekkarinruusu on yksi parhaista, olen iloinen, että sekin on tehnyt juurivesoja.

   Poista
 4. Ihania ruusuja ja niin erilaisia.Minulla on kolme ruusua kukkapenkissä, eli eivät ole mitään suuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään ruusuista, ja tietysti pitää olla erilaisia :)

   Poista
 5. Kauniita ruusuja, erityisesti tuo tähtotorninkatu on upea. Kiva uusi löytö kun mukana ruusutarhaasi. Mukavaa kesäreissua Sinulle siskosi luo 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, reissu oli mukava. Tähtitorninkatu on upea. Enpä ostaessani tiennyt vielä sitä.

   Poista
 6. Kerrassaan upealta näyttää Tähtitorninkatu täydessä kukkaloistossaan, tuo ruusu on minulle ihan outo. Kunpa oma ’Iloni’ jo tekisi enemmän kukkia, onneksi se tänä vuonna jo näytti muutaman malliksi.
  Nyt minulla on Sävel ja Sointu aivan täynnänsä kukkia, Ritausma samoin siltä osin kuin jätin oksat leikkaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli minullekin mutta tuli jossain poistomyynnissä vastaan muutama vuosi sitten. En ole nähnyt myynnissä sen jälkeen. Sävelen leikkasin kokonaan alas, saapa nähdä miten runsaasti kukkii.

   Poista
 7. Tähtitorninkatu on uusi tuttavuus. Aivan upea ruusupensas. Leikatut ruususi saattavat olla parhaimillaan avoimien aikaan.
  Austin-ruususikin on kaunis, Tuscany Superbin väri myös parhaasta päästä.

  VastaaPoista
 8. Pensasruusut ovat aina paikallaan puutarhassa. Uusin hankinta on myös kaunis, kiva väri. Kukinta on mennyt äkkiä ohi näillä keleillä, onneksi vielä jotain kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Remontoivat ruusut kukkivat pitkään, muut menivät nopeasti ohi. Juhannusruusukin oli vain pari päivää kukassa.

   Poista
 9. Kauniita! Minullakin on tuo 'Ilo'. Siinä on tosi ihananvärinen kukka. Kookas kaveri, mutta ansaitsee paikkansa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo on ihana. Kuulin, että siitä kasvaa suuri, pitää miettiä tarkkaan mitä istutan sen lähelle.

   Poista

Kiitos kommenteista :)