tiistai 19. heinäkuuta 2022

Sekametelisopan siivous

 Luumulehdon perenna-alueiden suursiivous on kummitellut mielessä jo pitkään. Siellä on sitkeää rikkaruohoa, vääriä kasveja väärässä paikassa, huonosti kasvavia yksilöitä ja liikaa leviäviä joka paikan putkia. Eilen sain jostain tarmoa ryhtyä työhön.

Toinen puoli tuli valmiiksi mutta näyttää surkealta. Jaoin tämän puolen valkotäpläimikät. Kyläkurjenpolvi 'Laura' siirtyi keskellä olevan kirsikkapuun taakse missä on muitakin korkeita kasveja. Lauran tilalle tuli sen uudella paikalla aiemmin kasvanut päivänlilja. Sen lajiketta en muista. Punatähkät siirtyivät myös parempaan kohtaan. Talven tappamien iisoppien tilalle tuli nukkapähkämöä ja niiden eteen punaista bellistä. Kuvasta bellikset vielä puuttuvat. Kitkin pois miljoona pientä sinipiikkiputken taimea, on virhe jättää sen kukat leikkaamatta yhtenäkin vuonna. Siementaimia on kaikkialla ja ne kasvattavat pitkän ja sitkeän juuren heti.
Siten toisen puolen kimppuun. Tässä lähtötilanne. Ihan ensin poistin kellukan kuten toiseltakin puolelta. Se on aikoinaan ostettu jonain kauniina kellukkana mutta kukka on sama kun ojakellukalla. Ei ollut kaunis näky kun retkotti rumasti aina ja koko kesän.
Kellukka on pois, samoin iisoppien määrää on vähennetty. Kottikärryllinen rikkoja on kitketty ja viety kompostiin. Karsin osan pioniunikoista jotta sain perennat paremmin näkyviin. Vasemmassa laidassa näkyvät maksaruohot pitää kaivaa ylös ja jakaa mutta jätän sen syksympään, teen homman sitten kun leikkaan niiden kukinnot pois. Kaikki maksaruohojen kasvustot on keskeltä kuolleita, siitä tietää, että on aika jakaa kasvustot.
Tähänkin tuli bellistä etualalle. Paikka on sama mistä tappotalvi vei mummoni antamat bellikset. Kokeillaan uudestaan kun kerran taimia oli runsaasti.
Taakse laitoin päivänliljaa, ne ovat sitä hutiostosta hollantilaiselta kauppiaalta. Jaoin kasvustot ja ne riittivät hienosti koko alueelle. Päivänlilja tuuheutuu nopeasti ja toivottavasti peittää parissa vuodessa koko alan. Nämä luumulehdon perenna-aluuet ovat siitä hankalat, että niihin tein alunperin liian matalan multakerroksen ja savi on todella pinnassa, vaatii kasveilta paljon ja siksi suosin tähän nyt enemmän päivänliljoja, ne kestävät hyvin savimaata eivätkä saa talvivaurioita. Välähti mieleen jopa sellainen, että jospa laittaisikin tähän pääosin vain päivänliljoja, eri lajikkeita.
Ihan en saanut kaikkea valmiiksi. Nurmikon reunassa kasvava tuoksukurjenpolvi pitää kaivaa kokonaan ylös ja putsata heinästä. Siinä seuraava urakka alueen siivouksessa.


13 kommenttia:

 1. Vaikkei mitään uutta puutarhahan ostaasikkaa, nii vanhojen kasvien siirtelys, jakamisis ja uuristuksis riittää kummasti puuhaa. Aina o joku paikka mikä huutaa tekijää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin riittää. Isäni eilen ihmetteli, että mitäs sitten kun puutarha ei enää laajene. Osoitin sekametelisoppaa ja sanoin ettei työt lopu. Aina joku kasvi pitää siirtää, jakaa tai poistaa kokonaan pois. Tai sitten on niin pahasti rikkaruohottuneita istutuksia, että ne pitää kaivaa kokonaan ylös ja istuttaa uudestaan.

   Poista
 2. Ahkeraa. Noiden ei-niin-ihanien hommien ryhtyminen on jo puoli voittoa. Paljon teit jo. Päivänliljoille paikka onkin varmasti tosi hyvä.

  VastaaPoista
 3. Aloittaminen tuntui jo voitolta. Yhden päivän urakka on jäljellä. Tai ehkä puoli päivää mutta sittenpä on tehty.

  VastaaPoista
 4. Nämä tuntuu olevan niitä iäisyysprojekteja, joiden kimppuun kannattaa käydä vasta kun tulee tunne että nyt. On ne niin työläitä tehdä, pitää olla inspiraatio ja suunnitelma päässä. Joo ei lopu hommat vaikkei mitään uutta laittaskaan.
  Soot reipas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se inspiraatio on tultava, sitten sujuu helposti. Sain heinät pois ja tuoksukurjenpolvet takaisin.

   Poista
 5. Nopeasti tulee siistiä ja uuden näköistä, vaikka hommaan ryhtyessä urakka tuntuu raskaalta ja loputtomalta. Päivänliljoja on paljon erilaisia, joten oma alue niille on hyvä idea. Päivänliljojen lehdistö jo sinänsä on mukavan näköinen elementti.
  Sinipiikkiputki on varsinainen valtaaja. Yksi kappale on innostunut kasvamaan keskellä puuvajan sisäänkäyntiä. Siirtyköön muualle, vielä ei sentään kompostiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sain paljon siivottua. Sinipiikkiputki on todellakin valtaaja, tykkään siitä tosi paljon mutta se leviäminen.

   Poista
 6. Taidanpa sitten edelleen jättää piikkiputket hankkimatta. On noissa entisissäkin siemenistä reippaasti leviävissä kasveissa tekemistä, etteivät pääse valloittamaan ihan joka paikkaa. Oletkin ahkeroinut taas paljon. Pieni siistiminen ja kasvien järjestely on välillä tarpeen. Päivänliljat viihtyvät varmasti hyvin tuolla ja tulevat isona ryhmänä edukseen.
  Toivottavasti kauriit ja muut tuholaiset pysyvät poissa. Suojaverkkoja joutuu katselemaan koko talven eikä niitä varmasti haluaisi keskellä kesääkin viritellä mutta jollainhan ne otukset on pidettävä poissa. Harmi, että ehtivät tuhota pitkään kasvatetun puuntaimen.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyy kurissa kunhan leikkaa kukinnot pois. Niin teen lähes kaikkien kasvien kanssa mutta viime vuonna laiskottelin ja se näkyy heti. Kauriin vahinkoja ei ole tullut lisää, toivottavasti on lähtenyt jonnekin kauas.

   Poista
 7. Jakamiisiin ja kitkemisiin ryhtyminen vaatii asennetta ja päättäväisyyttä, joten hatunnoston arvoinen suoritus! Retkottavat kasvit ovat oikeasti ärsyttäviä kukkapenkissä, eivät näytä parhaita puoliaan ja sotkevat myös naapurien edustavuutta. Minä leikkaan roikkuvat kukinnot julmmasti pois ja saatanpa sinun kellukoidesi tavoin hankkiutua eroon koko kasvista. Päivänliljat ovat viehättäviä ja lehdistö kaunis ennen ja jälkeenkin kukinnan. Minun piikkiputkikasvustoni on vielä kovin pieni, mutta hyvä, kun varoitit, täytyypä muistaa leikata kukinnot ajoissa pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retkottavat kasvit ovat rumia. Minulla on pari korkeaa kurjenpolvea jotka eivät millään pysy pystyssä. Niiden kohtaloa vielä harkitsen. Sinipiikkiputki leviää siemenestä tosi herkästi, juuresta leviämistä en ole huomannut. taimi tekee heti pitkän paalujuuren ja se on hankala kitkeä.

   Poista
 8. Hienoa jälkeä olet saanut aikaiseksi. Minä olen tehnyt samanlaisia puuhasteluja, istutuksia en ole vielä tehnyt yhtään mutta ajattelin viikonloppuna tehdä myös niitä. Minulla on useita erivärisiä päivänliljoja ja pidän niistä todella paljon. Ne pysyvät pystyssä ilman tukea ja kukkivat myös hienosti. Alkukesästä kukki kaksi erilaista keltaista ja nyt kukkii yksi keltainen ripsureunainen ja kaksivärinen keltaiset lehdet ja rusehtava keskusta. Nuppuja on myös punaisissa niitä minulla on ainakin kahta eri väristä ja muutama oranssi ja vaalea lila. Kukintaa näillä riittää todella pitkään yhteensä varmaan yli kaksi kuukautta. Jos sinäkin sekoittaisit eri värejä mutta kuitenkin ryhmiin olisi kukintaa pitkään tällä alueella ja sitten vielä syysväri on erittäin kaunista. Minusta kaikenkaikkiaan hyvä idea lisätä päivänliljoja.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)