sunnuntai 3. heinäkuuta 2022

Sieltä ja täältä

Kun puutarhassa häärää poukkoileva puutarhuri niin eikö silloin blogikin voi poukkoilla. Aiheesta toiseen ja kukasta kukkaan.

Ostin pari vuotta sitten saksalaisesta kaupasta kaksi iiriksen juurakkoa. Niissä ei ollut muuta myyntinimeä kuin iiris ja kuva kukasta. Viime vuonna tekivät muutaman kukan ja nyt molemmissa taimissa on ihan mielettömästi kukkia. Taitaa olla puutarhan parhaiten kukkiva iiris tänä vuonna.
Sanoisin tätä loistokurjenmiekaksi, Saila saa korjata jos meni väärin. Väri on aika kiva, valkoinen joka vivahtaa liilana ja kultaan. Taidan hankkia lisääkin jos tulee vielä vastaan. Ja tuleehan tämä jossain kohtaa jakoikään jolloin saa helposti lisätaimia.
Myös keltavalkoinen kurjenmiekka antaa tänä vuonna parastaan. Se selvästi tykkäsi parin vuoden takaisesta jakamisesta ja paikan vaihdoksesta. Kyllä tämän kelpaa kukkia yhdellä puutarhan parhaimmista paikoista.
Ja kun kerran livettiin keltaisen puolelle niin siirrytään keltaiseen allium 'Moly' laukkaan. Unohdan joka vuosi, että tällainenkin kasvaa puutarhassa. Ja muista kun kukkii. Ja saa kukkia sillä tähän kuivaan rinteeseen on todella vaikea keksiä kasveja. Paikka on talvella lähes lumeton ja kesällä rutikuiva. Kaikki mitkä tässä viihtyvät saavat kasvaa rauhassa.
Sitten voidaankin palata keltavalkoisten iiristen tienoille ja katsoa pinkkiä väriä. Tämän kuvan pinkisät kasvista tuossa maksaruohon päällä olen ihan hitusen ylpeä. Se on rantalaukkaneilikka ja olen kasvattanut sen ihan itse siemenestä. Niitä on kaksi taimea mutta toinen ei näy kuvassa. Molemmat selvisivät hienosti taas yhdestä talvesta ja ovat vähän kasvattaneet tupastaan. Ja mikä määrä kukkia oli tänä vuonna. Maksaruohon vasemmalla uolella kasvaa kuukausimansikkaa. Tyrkkäsin hädissäni siihen syksyllä viime vuoden siemenkasvatukset kun muutakaan paikkaa ei ollut, näyttävät viihtyvän ja kohta syödään ekat mansikat. Kuukausimansikka on siitä kiva kasvi kukkapenkissä, että se ei tee rönsyjä vaan leviää vain siemenestä. Eli pysyy aisoissa.
Keväämmällä luulin jo kaikkien salvioiden hävinneen. Mitä vielä, nousivat vain etanamaisen hitaasti. Ja siitä kukintaan yhdessä hujauksessa. Vaaleanpunaista on enemmän kuin liilaa.
Ihana valkoinen laukka on röyhähtänyt arboretumissa. Kuvaamista varten piti odotella sen olemista edes hetken varjossa. Ja onpa keskelle eksynyt näköjään yksi salvian taimia, saahan se siinä olla jos vaikka tekisi itävät siemenet lähimaastoon. Laukan nimeä piti etsiä ja se on ehkä 2019 istutettu allium amplectens. Oli mikä oli niin hurjan kaunis on.

Seuraavaksi siirryn poukkoilemaan puutarhaan. Harkitsen kovasti muutaman kasvin istuttamista vaikka eipä tänne saatu viime yössä montaa tippaa vettä, ukkonenkin karkasi ties minne. Kuution säiliössä on enää tippa sadevettä pohjalla. Olen mielessäni kiittänyt ideaa vanhan rengaskaivon käyttöönotosta, siitä tulee vesi uudelle kasvihuoneelle ja hanaan saa letkun. Letkulla ylettää kastelemaan tämän kesän uusia istutuksia ja kasvimaata, se on ollut tarpeen näillä helteillä. 


12 kommenttia:

 1. Poukkoileva juttu sopii tosi hyvin, poukkoilua tulee puutarhassa harrastettua, ja tässä sai ehkä vähän mielikuvaa sinun poukkoilustasi.
  Voi, en ole kurjenmiekkaspesialisti, tai siis kun aihe ja lajikirjo on niin valtavan laaja. Mitä enemmän tietää, sitä enemmän tajuaa, ettei ole aiheesta perillä vielä ollenkaan. Luulen, että kaikki loistokurjenmiekat ovat aika korkeita, tai luulin, mutta nyt minulla on yksi, joka kukkii paljon matalampana. Ehkä se voi johtua iästä tai kasvupaikastakin. Kukat ja kapeat lehdet kyllä viittaavat loistokurjenmiekkaan eli siperiankurjenmiekan sukulaisuuteen. Kuvasta kun näyttäisi että kurjenmiekkasi olisi suht matala, mutta voin olla väärässä.
  Tuo kelta-valkoinen on aivan huippuihana!
  On muuten yllättävää, kuinka moni laukoista on suorastaan kivikkopuutarhakasveja. Tai ei kai pitäisi yllättyä, kun ajattelee, millaisissa kivenkoloissa pikkuisilla luodoilla vaikkapa ruoholaukka kasvaa. Omaan alppipenkkiini olen istuttanut kai jo neljää eri pientä laukkaa, ja kaikki voivat siinä mainiosti. Vaikka paikka on rutikuiva kesällä ja lumeton + tuulinen talvella. Laukkaneilikat siinä kyllä ovat lähes litteinä maassa, ne kärsivät kuivuudesta. Mutta kun ne ovat niin pieniä, etten tiedä, minne muuallekaan laittaisin.
  Tuo sinun A. amplectens on myös aivan mahtavan kaunis kasvusto! Tuli idea, että voisin hankkia sitä lisää tai siirtää jonkun sipuleista paremmalle paikalle, jos se alkaisi noin hienosti levitä. Istutin niitä mäntyjen alle, missä niitä kyllä muutama kukkii, mutta eivät ole kymmenessä vuodessa ollenkaan levinneet, juuri ja juuri pysyvät muutaman yksilön voimin elossa. Aika paljon on puutarhassa tekemistä, kun alkaa ajatella :-D
  Nyt en ole kotona, mutta meille taisi tulla eilen pari pientä ja nopeaa sadekuuroa. Niistäkin täytyy olla kiitollinen näinä päivinä, ja toivottavasti tulee lisää, teille myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on aika matala kurjenmiekka, lehdet ovat kyllä sellaiset siperiankurjenmiekkamaiset. On itse asiassa kaikkein matalin sen laatuisista kurjenmiekoista. Samaa korkeutta kuin sysikurjenmiekalla. Laukkoja voisinkin kokeilla Molyn kaveriksi tai sitten laittaa samaa lisää. Hankala paikka kun ei oikein mikään kasva. Amplectensilla meni pari vuotta tuohon tuuheutumiseen, olin jo heivaamassa sitä pois kun ei kuki kunnolla mutta nyt kukkii.

   Poista
 2. Tosi kauniita kurjenmiekkoja, minun pitäisi niitä(kin) hankkia lisää. Aika huonosti on tarjontaa (tai en ole ollut paikalla oikeaan aikaan), sillä minua kiinnostaisivat valkoiset ja kaunis sinilila. Nyt ovat kaikki toimivat kastelusysteemit kullanarvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisia on huonosti tarjolla, minulla on yksi puhtaan valkoinen mutta se taas kukkii huonosti joka vuosi. Säiliön vesi loppui tänään, viikon sisällä voi olla tulossa muutama tippa vettä mutta se ei riitä mihinkään. Ehkä on laitettava porakaivo ja sadettajat töihin.

   Poista
 3. Tosi kauniisti kukkivat valkoiset kurjenmiekat samoin, kuin keltavalkoisetkin.
  Sade on nyt todella tiukassa. Ilmatieteen laitos sitä kyllä tänne lupailee, mutta pisaraakaan ei ole tullut moneen viikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukassa on sateet ja tällainen paahde päälle.

   Poista
 4. Erikoinen väri kurjenmiekoissa, oikeastaan aika kiva. Onko tuo salvia niittysalviaa? Itsellä kukkii nyt ensimmäistä kertaa ja näyttää samalle, ostin siemenet niittysalvian nimellä fasen puutarharyhmästä. Tykkään kukista tosi paljon.
  Tämä kuumuus saa kaikki kukkimaan vauhdilla ja se on nopeasti ohi, oikein harmittaa. Täällä onneksi satoi eilen kunnolla ja mielestäni tarpeeksi pitkään kasvien kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista salvia lajiketta, pitää yrittää kaivella se jostain muistiinpanoista. Minäkin tykkään tuosta tosi paljon. Meillä ei ole satanut pariin viikkoon kunnolla, nyt saisi tulla vettä.

   Poista
 5. Valkoisen iiriksen minäkin haluaisin, pitääpä muistaa katsella, kun kaupoilla piipahtelee, jos sattuisi joskus löytymään! Oikein kaunis kasvi ja miten hienosti se kukkiikaan! Nyt alkaa pitää kivikkokasveja suuressa arvossa, kun nämä kesät näin kuumiksi ja kuiviksi tuntuvat kääntyneen! Jatketaan poukkoilua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikkokasvit ja muut kuivuutta kestävät ovat nyt arvossaan.

   Poista
 6. Poukkoileva teksti käy vallan mainiosti, niinhän sitä puutarhassakin usein eksyy ensimmäisestä hommastaan ihmettelemään jotain, siitä seuraavaan puuhaan ja pian alkuperäinen unohtuu kokonaan.
  On upea tuo ensimmäisen kuvan iiris! Rantalaukkaneilikkasi on myös komeassa kukassa. Vielä hienompaa siitä tekee se, että olet kasvattanut sen itse siemenestä. Minä jaoin ihan ostotaimen viime syksynä ja kaikki kolme kukkivat hyvin taas tänä vuonna.
  Ihana on myös tuo viimeisen kuvan laukka. Hyvä tietää, että se kuuluu niihin vuosi toisensa jälkeen lisääntyviin laukkoihin. Meillä alkaa nimittäin kukkia ilmeisesti juuri sama. Piti ihan käydä tarkistamassa sipulipussin pahvista laji. Allium amplectens 'Graceful' siinä luki.
  Toivotaan sadetta teille päin. Meillä ei vielä porokuivaa ole kun eilen aamulla satoi hetken aikaa rankasti, mutta voisin kyllä yhden vuorokauden sateen ottaa vastaan ihan mieluusti, niin saisi sadevesisäiliöt taas täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poukkoillaan blogissa ja puutarhassa :D Se on kaunis iiris, Lidlistä kyllä tekee hyviä löytöjä taimienkin suhteen. Itse kasvatetuilla taimilla on aina enemmän arvoa kuin ostotaimilla. Tänään saatiin 4mm vettä, parempi sekin kuin ei yhtään tippaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)