lauantai 23. heinäkuuta 2022

Kukkakuvia

Vaihteeksi kukkakuvia siivouskuvien jälkeen. 

Ihanat matalat liljat kukkivat voimalla. Nämä tosin joudun siirtämään sillä jäävät korkeampien kasvien varjoon. Ja se taas johtuu siitä, että liljat eivät olleet sitä mitä piti. Tosin tässä kohtaa se ei haittaa yhtään, tykkään näistä todella paljon ja uusi paikka on jo tiedossa saman alueen uudella osiolla.
Kokonaiskuvaa samasta paikasta. Tummat matalat liljat näkyvät ihan liian vähän. Vasemman laidan pioniunikot ovat itsestään kylväytyneitä. Between kirjoitti juuri blogissaan pioniunikoista. Olen aikoinani saanut nämä vaaleanpunaisten siemenet Saaripalstan Sailalta. Ne vaeltavat puutarhassa omaan tahtiinsa, tänä vuonna niitä löytyi jopa kasvihuoneesta kompostimullan ansiosta. Kitken kaikki liilat pois ja annan tilaa vain näille vaaleanpunaisille överikerrotuille. Tosin nyt kasvimaalla oli niin upea tummanpunainen kerrottu, että sen siemenet on kerättävä talteen.
Minun 'Flammentanz' ruusu ei tunnu kasvavan tämän korkeammaksi. Halusin sen talon viereen, kasvamaan seinää vasten mutta se ei ehkä ollut sittenkään hyvä idea lumien takia. Kivijalan viereen kasataan lumet ja siinä kohtaa ruusu helposti vaurioituu. Pitää kehitellä joku suoja sille lumia vastaan. 
Joskus kitkin kaikki päivänkakkarat puutarhasta pois. Enää en kitke sillä sehän on valtavan hyvä kasvi. Kukkii pitkään, sietää kuivuutta eikä retkahda ja roiku. Niinpä päivänkakkara saa nykyisin olla puutarhassa kunhan ei äidy valtaajaksi. Kukinnot leikkaan pois kukinnan jälkeen.
Istutin viime syksynä kolme sipulia 'Claude Shride' marhanliljaa. Jokaiseen sipuliin tuli yksi kukkavarsi mutta se jäi todella matalaksi. Tarkoitus oli, että nämä olisivat näkyneet saksankurjenmiekan takaa, eikä jääneet lehtien sekaan kuten kuvassa on. Ehkä mataluus oli vain ensimmäisen kukinnan juttu ja jatkossa ovat korkeampia. Tätä haluan muuallekin joten syksyllä on ostettava sipuleita jos niitä tulee jossain vastaan.
Olen tyystin unohtanut raportoida itoh-pioni 'Bartzellan' kukinnan. Tämä on halpa taimi rautakaupasta joten jännitin onko lajike sitä mitä piti. Samassa erässä ostettu 'Buckeye Belle' kun oli jotain ihan muuta. 'Bartzellan' kanssa kävi tuuri. Ja vitsit, onhan tuo aivan mahtavan värinen kukka etenkin tuon tummanpunaisen kukan keskustan takia.
Viinikärhöt aloittelevat kukintaansa. Niistä eniten tykkään tästä 'Abundance' kärhöstä. Sen kukat ovat pienen siroja, kuin keijukaisen henkäys. Tätä istututtaisin toisenkin mielelläni johonkin mutta eipä ole tullut taimea toista kertaa vastaan. Tämän olen ostanut vuosia sitten Türista.
Paahdetta on piisannut. Tuoksuherneet eivät siitä välitä vaan ovat kasvattaneet kasvustoistaan korkeat ja tuuheat. Käytin ylimääräiset taimet uuden penkin täytteeksi, onneksi en heittänyt pois. Kuva ei kerro miten hieno näky tämä on luonnossa. Keskellä on Sailalta saatuja kirjavia kukkia tekemiä ja onpa joukkoon eksynyt joku valkoinenkin, se ei haittaa. Reunoilla kasvaa ihanaa tummanpunaista 'Beaujolais' lajiketta. Siemeniä pitää kerätä kaikista talteen sitten kun se aika koittaa vaikka todennäköisesti värit ovat tässä  menneet ja sekoittuneet.
 

14 kommenttia:

 1. Minulla on samanlainen historia päivänkakkaroiden suhteen, mutta nyt siis saavat asustaa meilläkin;)
  Upea tuo pioniunikkoreunus! Täytyypä vähän sirotella omieni siemeniä ympäri puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikot ovat näyttäviä kun niitä on paljon. Niitä on kasvimaallakin, ja vähän jokaisessa kukkapenkissä.

   Poista
 2. Ihana tua piooniunikko-lilijapenkki. Aivan varmasti marhanlilijat kasvaavat korkeutta tulevina vuasina. Mullaki ovat jo mun pituusia. Ihana kärhö. Muistuttaa kovasti mun 'Krakowiak'-viinikärhyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että marhanliljat nousevat korkeuksiin. Jouduin siirtämään yhtä jo ennestään ollutta ja sekin jäi matalaksi.

   Poista
 3. Tuollainen matala lilja on hieno sopivassa paikassa. Koko penkki on kyllä kaunis ja onnistunut kokonaisuus. Pioniunikoiden suhteen aion jatkossa toimia Saaripalstan Sailan vinkillä eli kylvän osan astioihin ja osan maahan. Näin saan ainakin astiakukista siemeniä jatkoa ajatellen. Ehkä onnistun joskus kukittamaan niitä myös penkissä.
  Uskon, että marhanliljoillasi on tulevina vuosina korkeutta riittävästi. Ei kannata vielä niitä mihinkään siirtää.
  Upea Bartzella. Kiva, ettei tullut pionibingoa, vaan luvattu kukka. Hyvä, että annoit ylimääräisille tuoksuherneille mahdollisuuden. Taatusti on hienoa katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matalat liljat ovat kivoja, voi laittaa etureunaan eikä aina taakse tai keskelle. Nuo Sailan pioniunikot menestyvät kuin häkä, uskomaton lajike mikä lie sitten onkin. Bartzella on hieno, toinen taimi jätti vielä kukinnan väliin mutta lehtien perusteella sekin on Bartzella. Kerrankin osui oikeaan.

   Poista
 4. Onpa ihastuttavia kukkia, ja ihanaa, että olen voinut pienenpienesti myös vaikuttaa puutarhasi kukkaloistoon! Täällä eivät juuri muut unikot menesty, mutta tuo sama pohjanmaalaista vanhaa kantaa oleva vaaleanpunainen pioniunikko kylväytyy ja kukkii kaikkialla. Olen yrittänyt kaupan siemenpusseilla saada muitakin värejä, mutta todella huonolla menestyksellä. Tänä vuonna kylvin ystävän antamat tummakukkaisten siemenet kahteen astiaan, niissä ne kyllä kukkivat.
  Hajuherneissä varmaan olikin valkoista, sillä minulla oli seos, jossa oli viininpunaista, valkoista ja sitten kirjavaa viininpunan / luumun ja valkoisen sävyissä. Pelkäsin jo, että omani eivät idäkään tai kuivuivat kuoliaaksi, mutta pari kappaletta on sentään kasvussa. Niistä täytyy kerätä siemenet visusti talteen, niin vähiin on käynyt. Toivottavasti ovat hyvän värisiä. Kun lisää ei ainakaan Englannista, josta alkuperäiset tilasin, saa.
  Punainen liljasi on minustakin oikea herkkuväri. Marhanliljoja älä turhaan siirrä, ne ovat kitulaita usein alkuvuodet. Hyvä, jos nousee maan pinnalle suunnilleen mitään, voivat myös vain kasvatella juuria parikin vuotta.
  Ihanaa, että pionistasi tuli kuin tulikin Barzella, se on upea! Päivänkakkarat ovat sympaattisia ja ihania juuri vanhalla maalaispihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä mitenkään pienenpienesti vaan suuresti! Rakastan tuota pioniunikkoa vaikka välillä kitken sitä rajustikin pois. Huomenna merkkaan langalla sen tummanpunaisen, jospa siitä saisi siemeniä talteen. Se oli joku messuilla jaettava ilmaispussi missä oli muitakin yksivuotisia. Minulla tuoksuherneet itivät hyvin, nyt osa kasvaa huonosti astioissa mutta nuo maassa olevat kasvavat tosi hyvin.
   Hyvä tietää, että marhat voivat olla ekat vuodet kituliaita. Mieluummin ostan lisää kuin siirrän, jaksan kyllä odotella kasvua muutaman vuoden.

   Poista
 5. Upea Bartzella ja toki kaikki muutkin. Kyllä kukat on ihania!

  VastaaPoista
 6. Varmasti samoja unikkoja on täälläkin Kauhurinne pullollaan😍 Siellä missä viihtyvät niin ovat kyllä upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat upeita. Minulla tykkäävät kunnolla lannoitetusta maasta, kasvimaalla komeimmillaan joka vuosi.

   Poista
 7. Voi kun täälläkin olisi sitä paahdetta!
  Kyllä kukkivat komeasti nuo pioniunikot ja ihania hörhelöitä vielä. Niille taitaa olla juuri vahva maa mieleen, sillä täällä suurin osa on melko matalaa ja yksinkertaiskukkaista mutta vanhan kasvimaan alueella on oikea monsteriyksilö. Ei ole vielä aukaissut kukkiaan mutta nuput ovat valtavan pulleita ja niitä on paljon. Pitää jatkossa kylvää sinne enemmän pioniunikkoa.
  Söpö viinikärhö ja olipa hienoa, että vähintään toinen 'Bartzelloista' oli oikeaa lajiketta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täälläkin on saatu sadetta ja juuri sopivia määriä. Pioniunikot ovat ihania, tykkään niistä tosi paljon vaikka paahteella kukinta on nopeasti ohi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)