perjantai 8. heinäkuuta 2022

Istuttamista vaille valmis

Uuden kasvihuoneen vieressä oleva uusi istutusalue on valmis, tai siis valmis istutettavaksi. Osa kasveista tulee siirtoina omasta puutarhasta, osan hankin reissulla siskon luo Pohjois-Savoon. Ensin kävin Tommolan tilalla Leivonmäellä ja muutama kasvi löytyi Kuopiosta Heikkisen kukkatarhalta.

Niin ja Lidlistä löytyi sitä ihanaa matalaa tummanpunaista liljaa jota olen ostanut aiemminkin. Tai luotan siihen, että lajike on sama. Siskolta sain lisäksi yhden jouluruusun. Penkkiin tulee Arvilan alkuperäisten pionien kaveriksi ainakin loistosalviaa, maksaruohoja, vuoriarhoa, päivänliljoja ja ritarinkannuksia.
Ja niiden lisäksi ostin Tommolasta kolme tällaista korallikeijunkukkaa johon tulee kirjavat lehdet. Vasta kotona huomasin, ettei yhdessäkään ollut nimilappua. Pitää kysellä Tommolasta mikä olikaan tämän lajike.
Siinä se on, noin 15 neliötä vapaata istutustilaa. Navetasta löysin tuollaisen puolilahon pöllin penkin koristeeksi. Vähän mietin vielä laittaisinko siihen myös muutaman kiven. Kuvassa näkyvät irtokivet ovat astinkiviä kitkentää ja huoltotoimenpiteitä varten.
Ja jotta totuus ei unohtuisi niin ympäristö ei ole vielä todellakaan valmista. Peitin kaikki muokattavat alueet jotta rikat kuolevat pois. Valmista pääsen tekemään vasta kun kasvihuoneen jättikokoinen porraskivi on paikoillaan.
Uuden alueen kivimuurin takan näyttää tältä. Mustan muovin ja kivimuurin välissä on istutusalue johon tulee jotain pensasta. Muovi pitää mullan paikoillaan. Se ei ole kaunis ratkaisu mutta ei maksanut mitään. Kaikki tarvikkeet löytyivät omista varastoista. Muovi on kuitenkin vain tilapäisratkaisu, se otetaan parin vuoden päästä pois kun pensaat ovat juurtuneet ja multa pysynee jo paikoillaan.
Haaveilen istuttaa tähän pallohortensiaa. Puutarhassa on kaksi pensasta jotka siirtäisin mielelläni ja uskoisin niiden riittävän jaettuna tähän seitsemän metrin matkalle. Paikka on paahteinen ja kuiva mutta sellaisellakin paikalla olen saanut pallohortensian kasvamaan.
Tästä kuvasta näkee parhaiten millaisen kaarteen kivimuuri ja sen taakse tehty istutusalue tekevät. Vasemmalla olevan kannon ympärystä tulee myös istutuksille. Kunhan sieltä kuolee rikat pois. Tässä kasvaa myös kortetta, siitä tuskin pääsen eroon joten sen kanssa on vain opittava elämään.
Loppuun on hyvä laittaa kuva jo täysin valmiista niin silmien verkkokalvolle ei jää mitään yöunia pilaavaa materiaalia. kasvit ovat rehevöityneet parissa vuodessa niin paljon, että kohta on tehtävä harvennusta, liljat selvästi viihtyvät ja tekevät hurjasti lisää varsia ja kukintoja.16 kommenttia:

 1. Hih, verkkokalvoilla yöunia pilaavaa materiaalia :-D Tuskin tuosta muille painajaisia tulisi, mutta itsellesi voi olla liikaa, alkavat aivot raksuttaa keskeneräisen alueen kanssa kaikenmaailman ideoita keskellä yötä ;-)
  Ihana kasvivalikoima, ja tuo kirjavalehtinen keijunkukka on tosi hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivot raksuttavat vaikka mitä, paahteinen paikka rajoittaa kasvivalikoimaa mutta viereinen vesipiste taas tuo vähän mukautusta paahteen haasteisiin. odotan josko tänään sataisin ja pääsisin sen jälkeen istuttamaan. Kirjavalehtinen keijunkukka on hauska, en ole ikinä ennen nähnyt.

   Poista
 2. Mahtavat istutusalueet! Hyvä idea laittaa muovi väliaikaiseksi tueksi pitämään maata aloillaan. Mukava sinun istuttaa nyt, kun on noin hyvät pohjatyöt jo valmiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovi ei ole kaunis mutta toimii ja onneksi se jää kivimuurin taaskse piiloon eikä siellä yleensä liikuta.

   Poista
 3. On aina kiinnostavaa nähdä näitä projektikuvia. Kohopenkkien kanssa on hyväkin vähän käyttää mielikuvitusta, miten saada multa pysymään paikoillaan. Valmis istutusalue on taas suuri ja tuo vieressä oleva valmis alue tosi runsas. Aina joskus tätä kokoeroa pihoissa, puutarhoissa ja kukkapenkeissä tulee verrattua. Minun suuri kukkapenkkini olisi sinulle ihan normikokoa.
  Hyviä kasveja olet taas hommannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tommolasta löytyy aina ihania kasveja, ihan kaikkia en saanut mitä oli listallani, olivat jo loppu mutta jotain löytyi. Vanha alue on mukavan runsas. Joudun siirtämään sieltä matalat liljat pois, jäävät korkeimpien kasvien varjoon, en tullut katsoneeksi liljoja hankkiessa niiden korkeuksia. Kasvihuoneen viereen sai niin luontevasti isot alueet, että ne kannatti tehdä.

   Poista
 4. Kiva seurata tämänkin projektin edistymistä. Tuossa vaiheessa on niin kiva ryhtyä istuttamaan, kun pohjatyöt ovat jo noin pitkällä. Pallohortensiat ovat varmasti kauniit taustakasvina, onneksi vesipisteitä lähellä jos paahde kuivattaa liikaa pallohortensioita.
  Viereinen valmis alue näyttää jo upealta, varmasti saat tästä toisesta puolesta samalla tavalla kauniista aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallohortensia ovat kauniit mutta eilen kun istutin alueelle sinne tulevia kasveja, tajusin, että eihän niitä näy kasvien takaa. Nyt pitää miettiä uusiksi, ostanko jotain muuta vai hyödynnänkö jo olemassa olevaa mikä ei maksa mitään.

   Poista
 5. Olet tehnyt todella ison työn. Mutta hyvältä näyttää jo tässä vaiheessa. Ja kun hyvä pohjatyö on tehty, lopputuloskin on varmasti hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko kesä tuota on veivattu, niin mukava tunne kun on valmis.

   Poista
 6. Ai että, mukavaa puuhaa tulossa, kun saa istuttaa uuden kuohkean mullan alueen täyteen kaikkia ihanuuksia! Ja siihen on niin helppo kaivaa myös syksyllä kukkasipulit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkasipuleita jo suunnittelin, voi kun ne voisi istuttaa nyt heti.

   Poista
 7. Siinäpä onkin kivan kokoinen puuhamaa pitkäksi aikaa! Hienosti rajttu alue ja suunnitelmallisuus kunnioitettavaa! Itsellä olisi varmasti käynyt niin, että pala kerrallaan olisi kaivettu kuoppaa ja kasvit tulleet istutettua heti, kun vaan vähänkin multaa on paikoillaan. Hyvät pohjat ja perusta tekevät alueestasi upean kokonaisuuden! Peltokorte on viheliäinen kasvi, viisas asenne, että sen kanssa on opittava elämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhamaata riittää. Tuossa on niin jäykkä savi alla, että oli pakko tehdä kunnon kohopenkki, siksi kivet ja kivimuuri ympäröivät koko aluetta. Kortteesta ei pääse eroon niin pakko ottaa heti oikea asenne :)

   Poista
 8. Kivoja kasveja löysit matkamuistoksi. Uusi istutusalue näyttää niin houkuttelevalta. Samoin tuo peitetty alue, kun vertaa sitä käytävän toisella puolella olevaan valmiiseen istutukseen. Alue tulee näyttämään todella kauniilta parin vuoden päästä.
  Kortteesta ei todellakaan pääse eroon sitten millään, jos se on juurensa johonkin tunkenut. Ainoa mitä voi tehdä, on vain nyppiä näkyvät osat pois sitä mukaa kun niitä huomaa. Onneksi korte ei kuitenkaan tukahduta muita kasveja alleen.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peitetty alue on kyllä kamala mutta jospa sitä pääsisi laittamaan ensi vuonna. Sitten on lisää aikaa ja uusi puutarhabudjetti. Korte on viheliäinen, minusta se on vielä rumakin hapsuineen.

   Poista

Kiitos kommenteista :)