tiistai 26. heinäkuuta 2022

Katetta kasveille

 Yhteistyössä Kekkilä ja Avoimet Puutarhat

Puutarhamme osallistuu taas kerran Avoimet Puutarhat tapahtumaan 7.8.2022. Tapahtuman takia en tee mitään ylimääräistä puutarhassa tai laita kasveja vain tapahtumaa varten. Nyt tuli tilaisuus toimia hieman eri ltavoin kun pääsin Kekkilän kasvimaakatteen ja istutuskatteen esittelijäksi. Olen levittänyt katetta ahkerasti ja tutustunut niiden ominaisuuksiin. Ja eipä ole kuin hyvää sanottavaa.

Kekkilän istutuskate on ihanan muhevaa ja musta väri antaa hyvän loppusilauksen. Tuote tuli tarpeeseen uuden kasvihuoneen vieressä olevalle uudelle alueelle. Kate on valmistettu kevyesti maatuneesta ylijäämäpuusta ja se on sekä lannoitettu että kalkittu. Uusi alue on kasteltava joten kate tuo helpotusta siihenkin, kosteus pysyy paremmin katteen alla, sen olen jo lyhyen käyttökokemuksen perusteella huomannut.
Kate oli helppo levittää, pienten kasvien kanssa levitin käsin mutta isompiin katekohtiin kaadoin suoraan säkistä.
Kate on 45 litran säkissä. Säkki on painava sillä kate on kosteata. Siitä ehkä pieni miinus sillä piti ensin tyhjentää säkki puolilleen ennen kuin pystyin levittämään tuotetta suoraan säkistä. Tai johtui se myös pienistä taimistani. Mutta kaikkiaan hyvä tuote, sellainen jota voisin käyttää puutarhassa muutoinkin.
Toinen kate on kasvimaakate joka on valmistettu puhtaasta hanmpunoljesta. Tuote on mukavaa silppua, sen levittäminen vasta helppoa olikin. Silppua metallikuuppaan ja kasvien juurille.
Tiesin heti, että tätä katetta haluan vanhaan kasvihuoneeseen jossa on maapohja. Tumma pohja kuumenee helposti liikaa auringossa mutta vaalea ei. Tämä kate auttaa siten myös kasvihuoneen lämpötilan hallinnassa.
Kasvimaakate on erittäin riittoisaa, 150 litran paali riittää 15 neliölle. Minun piti oikein miettiä käyttöpaikkoja katteelle sillä niin paljon sitä oli. Kaalit saivat oman kerroksensa ja sen lisäksi myös kesäkurpitsat ja härkäpavut. Jospa etanat eivät tykkäisi tästä hampukatteesta kuten tykkävät olkikatteesta.
Taitaa kasvimaakatteestakin tulla tuote jota käytän mielelläni uudemmankin kerran.


11 kommenttia:

 1. Katteet on käteviä, vähentäävät kastelua, eikä rikkaruahokkaa nii rehota. Tuata istutuskatetta voisin ittekki käyttää penkiis. Näyttää nii tultaasen tummalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosteana istutuskate on todella mustaa, kuivana vähän vaalenee mutta tykkään sen väristä, tuo kasvit hyvin esille.

   Poista
 2. Katteet ovat todella käteviä monessa paikassa ja helpottavat tarhurin työtä.

  VastaaPoista
 3. Tuo istutuskate näyttää kuvissa lähes samalta kuin multa, eli se voisi olla ihan hyvä. Myös tuo hamppukate vaikuttaa kasvimaalle hyvältä. Kuorikatteesta en pidä yhtään, vaikka moni sitä suosii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään kauheasti pidä kuorikatteesta mutta olen käyttänyt koska vaihtoehtoja on ollut vähän. Tämä uusi istutuskate tuntuu paremmalta, pysyy myös sateella hyvin paikoillaan.

   Poista
 4. Tuo istutuskate näyttää kivalta perennapenkissä ja muuallakin. Tuota käyttäisi ihan mielellään. Samoin hamppukatteella on varmasti paikkansa hyötykasveilla. Tällaiset tuotteet ovat hyviä, katteet auttavat niin paljon sekä haihduttamista estävinä että rikkaruohoja hillitsemässä. Mahtavatko olla kalliita? Isoilla pinta-aloilla ei raaski maksaa katteesta maltaita, mutta ainakin uusilla istutusalueilla voisi olla hyvä ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin 7e näytäisi olevan istutuskatteen hinta, pussillisella kattaa n. neliön, perenna-aluetta ehkä vähän enemmänkin kun katetta ei voi laittaa liian paljon. Uusilla alueilla minä tuota käyttäisin, helpottaisi kastelua ja estäisi rikkojen kasvua.

   Poista
 5. Minulla on myös ollut muutama säkki istutuskatetta ja haluaisin kuorruttaa sillä kaikki kukkapenkit, niin hienot ja siistit niistä tulee. :) Kasvimaakatepaali odottelee minulla vielä avaamattomana. Tarkoitus olisi laittaa ainakin mansikoille, mutta ehkä sitten ensi keväänä.

  VastaaPoista
 6. Hei! Olisin kiinnostunut kuulemaan, miten kasvimaakate pärjäsi kesän läpi ja myös viljelykauden jälkeen. Täytyikö sitä lisätä pitkin kasvukautta vai kestikö yksi kerros koko kesän? Onko tuo kasvimaakate puhdasta hamppua vai onko vaarana että siellä on joukossa muiden kasvien siemeniä, jotka voisivat olla kasvimaalla riesaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaakate pärjäsi hyvin, se on paikoillaan vieläkin ja ajattelin haravoida sen kevyesti sivuun ja takaisin kasvien juurelle. En lisännyt katetta kertaakaan, yksi kerros riitti. Tosin minun kasvimaa on hyvin rikaton. Mitään siemeniä ei tullut mukana. Kaikkiaan hyvä tuote.

   Poista

Kiitos kommenteista :)