torstai 28. heinäkuuta 2022

Pieni suunnitelma

 Olen sanonut, että uuden kasvihuoneen ympärystän lisäksi ei tule enää yhtään uutta istutusaluetta. Nyt joudun hieman perumaan sanomisiani. Tai jos lievennän ja sanon, että ei tämä pieni suunnitelma ole kuin viereisen alueen jatkoa eikä siis periaatteessa ollenkaan uusi. Sellaista pientä itsehuijausta.

Suunnitelma liittyy yläpihaan ja tämän aika uuden alueen jatkoon. Jatko tulee tuonne oikealle puolelle.
Tuonne, missä näkyy kaadettujen puiden oksia pinossa. Siinä kasvoi epämääräinen ryteikkö pieniä koivuja ja pajua, on kantoja, kiviä ja vaikka mitä.
Esitin miehelle suunnitelmani ja sanoin, että tee sitten kun huvittaa (vaikka ensi vuonna). Eilen illalla sitten oli se huvituksen hetki ja koivut kaatuivat. Tulipa avaraa. Taloa ei peitä enää kuin valtavan suuri valkoisen syreenin kasvusto jota ei hävitetä. Syreenien oikealta puolelta kaatuu vielä muutama paju, pihlaja ja suurempi koivu jotka ovat tulleet tiensä päähän.
Alue niitettiin jotta nähtiin paremmin sen muodot. Maapohja on tuossa hieman notkolla ja sen onkin selvästi vähän kosteampi kohta. Vanhalle betonirenkaalle on vihdoinkin löydyttävä muu paikka ellen sitten hyödynnä sitä alueen istutuksissa.
Takana näkyy kaadettavia koivuja, vain yksi runko jätetään. Männyt, katajat ja kuuset saavat jäädä. Seuraavaksi maapohja myllätään traktorilla. Sen jälkeen ei ainakaan tänä vuonna tapahdu mitään, riippuu paljon siitä kuinka maa saadaan myllättyä omin voimin, eli kuinka suuria kiviä ja kuinka paljon sieltä nousee.
Tässä näkymää tammen takaa. Vaikea kuvissa näyttää kuinka suuri alue on, mutta on se suuri, ehkä vajaa 100 neliötä. Nurmikkoa ei ole tarkoitus tulla lainkaan.
Olennainen osa suunnitelmaa ovat nämä jättimäiset lahopuut jotka odottavat lopullista sijoituspaikkaa. Lisääkin löytyy jos tarvitsee. Lahopuiden kaveriksi mielessä muhii suunnitelma joka sisältää paljon hortensioita, varjokasveja, ehkä pari alppiruusua ja atsaleaa. Varjoa joudun tekemään lisää ja siihen tulee ehkä niitä mitä inhoan eli tuijia. Jotain nopeakasvuista tai valmista suojaa tarvitaan ja tuijistahan sitä saisi heti.

Alueen lopulliset ratkaisut tehdään vasta ensi vuonna joten aikaa suunnitelmille on. 


15 kommenttia:

 1. Uusi istutusalue on aina ihana juttu. Sinulla riittää upeasti tarmoa, ihailen! Ehdit talvella haaveilla ja pohtia istutuksia eli ihan parasta viihdettä 🤗 Tuijissa löytyy kyllä paljon erilaisia versioita ja niitä voi innoissaan muotoonleikatakin. Oikein hyvä idea mielestäni jatkaa tuota näkymää kuvailemallasi tavalla! Sitten on tuokin puoli kaunis ja osa puutarhaasi 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva saada tuo epämääräinen rytöläjä siistiksi, se on kuitenkin arboretumin jälkeen ensimmäinen asia mikä näkyy pihaan tullessa. Tässä kohtaa tuijia olisi vain siedettävä.

   Poista
 2. Sehän on luanteva jatke tai laajennus jo olemasolevalle :) ei mikää uus ;) Sullon jo hyviä suunnitelmia, miton aikaa viälä tarkentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielessä muhii hienoja suunnitelmia laajennukseen, katsotaan nyt miten toteutuvat. Mutta suunnittelu jo itsessään on mukavaa.

   Poista
 3. Iso alue jatkosta tulee ja ainahan sitä voi mielensä muuttaa 😁🤔
  Tuijista saa todella nopeasti näyttävää vihreää taustaa. Minä taas puolestani pidän tuijista erittäin paljon.

  VastaaPoista
 4. Hieno suunnitelma! Alueen ilme selkiytyi ja saat mukavasti tilaa uusille istutuksille. Tammesta tuli mieleen, että kannattaa jo nyt huomioida sen varjostava vaikutus. Näyttää olevan siinä vaiheessa kasvua, että muutaman vuoden sisällä se suorastaan ryöpsähtää kasvamaan suureksi. Itse en osannut täysin arvioida varjon laajuutta kasvavan tammeni alla. Nyt valoa vaativat kasvit ovat kadonneet ja joudun vaihtamaan sinne enemmän varjossa viihtyviä kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjoa tuohon nimenomaan kaivataan eli jo valmiiksi tulee varjon kasveja. Kuvaussuunta on toistaiseksi täysin avoinna etelän suuntaan, eli jossain kohtaa päivää aurinko paahtaa täysillä. Tammi antaa jo kivasti vähän varjoa mutta ei riittävästi.

   Poista
 5. Uusi alue tulee sulautumaan tosi luontevasti tuon olemassa olevan jatkeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saan onnistumaan noin ja taustalle jäävään metsään. Eilen mies raivasi lisää pusikoita pois, tulee kiva kun männyt ja iso kataja jäävät taustaksi vaikka pakosti jää myös pihlajan vesoja.

   Poista
 6. Tuosta tulee kiva alue toivottaman pihaantulijat tervetulleiksi. Mukavia kasvivalintoja, sinä ehkä siedät tuijat tuossa, jos ne sulautuvat muiden kasvien vihreäksi taustaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankala kohta kun haluaisi tuohon varjoisaa mutta koivut oli pakko kaataa. Pitää miettiä millä saisi nopeasti varjoa.

   Poista
 7. Oi. Sinulla on pienet suunnitelmat aina suuren pihan kokoisia. Mutta hyvin taas bongattu alue, jonka voi ottaa puutarhakäyttöön. Ymmärrän, että tuijista ei aina pidä. Meillä on yksi niin jättisuuri tuija, että en ihan heti tänne tuijia ottaisi lisää minne sattuu. Mutta alueita rajaamaan se on kuitenkin hyvä vaihtoehto. Ihania kasveja sinne olet suunnittelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alue on ärsyttänyt jo pitkään, nyt se siistitään metsän reunaan saakka, metsä saa jäädä taustaksi. Tuijat kasvavat suuriksi!

   Poista
 8. Vaikuttaa taas niin lupaavalta alueelta, että suurella mielenkiinnolla odotan, mitä tuleman pitää. Kiva, kun on konevoimaa millä tehdä ja siirrellä milloin mitäkin jättikokoista ja/tai painavaa paikasta toiseen. Ei tarvitse tyytyä pieneen piperrykseen.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)