torstai 21. heinäkuuta 2022

Lisää siivousta ja mintun yksiö

 Kun kerran aloitin luumulehdon siivouksen, jatkoin siivousta samalla innolla ja voimalla toisessakin kohtaa luumulehtoa. 

Luumupuun ja syyshortensian alla kasvavasta hopeatäpläpeipistä ei ollut enää tietoakaan. Heinä ja luumun juurivesat olivat vallanneet alueen eikä sitä enää saanut kevyin konstein perattua. Niinpä tuumasta toimeen ja talikko käteen.
Kaivoin talikolla kaikki kasvit pois. Tuossa ei kasvanut mitään tärkeää tai sellaista mitä ei jo muualla olisi. Muutaman narsissin sipulin siirsin muualla, mutta muutoin kaikki meni kompostiin. Hopeatäpläpeippiä on tallessa, sitä näkyy vähän tuolla luumupuun rungon takana.
Seuraavaksi peitin alueen maanpeitekankaalla. Kankaan alla on vielä varmuudeksi sanomalehteä ja itse kangas on kaksinkertaisena. Nyt pitäisi pysyä heinät poissa ja juurivesat kurissa.  Tarkoitus on pitää aluetta jokunen vuosi näin ja istuttaa jossain kohtaa hopeatäpläpeipit takaisin. Tuo kohta on näyttänyt mahtavalta kun hopeatäpläpeippi on kukkinut siinä vaaleanpunaisena mattona.
Lopuksi kankaan päälle tuli pari säkkiä kuorikatetta. Helppoa hoitoa tiedossa ainakin hetken. Kuvassa ei näy, mutta syyshortensiassa on todella paljon nuppuja. Lajike on ihanaakin ihanampi 'Pinky Winky.
Saman muutoksen olin tehnyt toiselle sivulle jo aiemmin keväällä. Tässä hortensia 'Pinky Winky' on vasta pieni sillä se on tänä vuonna istutettu. Tuossa kasvoi ennen joku jasmike mutta se ei oikein viihtynyt. Jasmike sai uuden paikan kivimuurilta. Luumupuu on kasvanut muutamassa vuodessa todella korkeaksi. Se tekee pieniä liiloja luumuja, ihan ok makuisia. Etualan laatikossa kasvaa ylimääräiset kaalintaimet ja tiedättekö mitä, niissä ei ole yhtään ötökän syömää vaikka ovat kasvaneet ilman verkkoa koko kesän. 
Siivottu pätkä tuoksukurjenpolvea näyttää toistaiseksi kovin ankealta. Mutta eipä ole enää juolavehnää tai muita rikkaruohoja. Ja kasvit tuosta vahvistuvat kunhan pääsevät juurtumaan uudelleen. Osan tuoksukurjenpolvesta laitoin suoraan kompostiin, oli enemmän rikkoja kuin itse kurjenpolvea. Jakotaimia riitti silti oikein hyvin täyttämään koko kitketyn alueen.
Ja sainpa vielä tehtyä viime vuonna kärhön salamatkustajana tulleelle mintulle oman pikkuyksiön ison rautapadan kupeeseen. Minttu on eri lajiketta kuin piparminttu jota minulla jo on. Tässä on selkeästi vihreämmät lehdet ja vähän erilainen tuoksu. Muuta en osaa salamatkustaneesta mintusta sanoa. En laittanut tähän mitään juuriestettä, arvelin jaksavani kitkeä mintun pois jo äityy kovasti kivien yli leviämään. Pataan istutin jokunen aika sitten ruohosipulia. Tähän saakin tulla pieni yrttien keskittymä. Timjamia olen suunnitellut padan toiselle laidalle, sinne tarvitaan jotain matalampaa yrttiä. Myös kissanmintun toinen kasvupaikka voisi olla yhdessä kohtaa.


4 kommenttia:

 1. Hyvä yksiö mintulle. Laitoin muutaman lehtikaalin ilman suojausta kasvamaan ja varauduin, että ovat aivan reikäiset. Mutta lehdet ovat täysin ehjät ja kasvaneet hyvin. Ehkä tänä vuonna oli vaihteeksi helppo kesä kaaleille, siis tuholaisten suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttu tarvitsee aina oman yksiönsä tai sitten hyvin voimakkaita kavereita kuten kirjavalehtisen vuohenputken. Kumpikaan ei uskalla levitä toistensa päälle. Taitaa olla kaalien suhteen aika hyvä kesä.

   Poista
 2. Siinä tuli taas siistityksi monta kohtaa. Munkaa kaaliis nii montaa reikää oo, mutta olivat harson alla nii kauvan ku mahtuuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muut kaalit minulla ovat harson alla, niistä ruusukaaleja on joku päässyt puraisemaan mutta ei pahasti. Organza toimii paremmin kaaliverkkona kuin itse oikea kaaliverkko, näin omasta lyhyestä kokemuksestani.

   Poista

Kiitos kommenteista :)