tiistai 12. heinäkuuta 2022

Pyykkikallion penkin poisto ja melkein valmis sauna

 Tänään piti olla välipäivä puutarhatöistä mutta aamulla suunnitelmat päivän ohjelmasta muuttuivat. Puoli päivää luin kirjaa sisällä, mutta sitten totesin, että pakko päästä puutarhaan. Oli homma joka kannatti tehdä ennen sateita.

Pyykkikallion alla oleva perennapenkki on ollut hävityksen kohteena jo viime vuodesta kun siirsin siitä pionit pois. Tänä vuonna jatkoin kasvien siirtoa. Arovuokko, harjaneilikka, akileijat ja kaurajuuri löysivät uudet paikat helposti. Tänään säkitin mullan ja tasasin alueen. Nurmikko kylvettiin heti odottamaan sateita. Kallion olen aikoinaan kaivanut esiin ja hävittänyt siinä kasvaneen kurtturuusun. Nyt kallio alkaa olla mieleeni hitusen liian sammaleinen. Kunhan innostun, voisin poistaa sammalta. Pyykkikallio nimitys tulee pyykkivaruista jotka menevät saunan seinästä viereiseen koivuun.
Koivun alla kasvava vuorenkilpi laajeni hiukan, etulalla uudet jakotaimet. Näin saatiin ruohonleikkurille sopiva kaarre joka helppo pitää siistinä. Kuvan ottamisen jälkeen kastelin uudet taimet. Vuorenkilvelle on paikkansa, tuossa koivun alla kuivassa ja varjossa ei mikään muu kasvaisi.
Multasäkit siirrettiin kuormalavan päälle vähän sivummalle. Vielä tulee pressu päälle. Siinä saavat muhia parisen vuotta. Multa oli niin hyvää, etten halunnut laittaa sitä hukkaan vaikka se sisältää paljon rikkojen kuten peltovalvatin juurta. Kitkin mullan ensin talikon avulla mikä oli hyvä idea sillä multa oli rutikuivaa. Sain valvatin juuria pois paljon paremmin kuin märästä maasta. Kunhan maltan odottaa, saan tuosta mahtavaa murumultaa puutarhaan.
Olipa hankala löytää saunasta ennen kuvia. Unohdin tyystin ottaa niitä viime kesänä ennen kattoremontin aloittamista. Tässä kuitenkin yksi kuva missä kattoremontti kesken ja ikkunat vielä entisöimättä.
Ja tässä tänään otettu kuva. Katto on valmis, räystäslauta on maalattu ja ikkunat kunnostettu. Kaikki valkoiset osat on maalattu kertaalleen. Vasemman puoleinen ikkuna on löylyhuoneen ikkuna, oikea on tuvan puoli. Sauna on todennäköisesti rakennettu 1930, sellainen vuosiluku löytyy saunan ulkoseinästä.
Myös päädyn ikkunat ovat valmiit ja paikoillaan. Yläikkunoiden pokat olivat niin lahot ettei niitä voinut säästää, tässä on kuitenkin vanhat pokat saunan toiselta puolelta, siellä oli kahdet ehjät. Punamultamaalaus pitää uusia. Se on saunan ikuinen ongelma sillä hirret on joku maalannut lateksimaalilla ja lateksi hilseilee pois vieden myös punamullan mukanaan. Lateksia ei voi kaapia hirsistä pois. 
Jiirien kattohuopa pitää vielä naulata paikoilleen. Se on onneksi miehen työ eikä minun tarvitse keikkua tikkailla. Ovien maalaus on taas sitten minun työ kunhan pääsen itseni kanssa sopuun maalin väristä. Ei tule vaaleanpunaista. Pieni sivuikkuna on saunan pukuhuoneen ikkuna. Kuisti on todennäköisesti tehty saunaan myöhemmin, se on lautarakenteinen kun muu sauna on hirttä. 
Kuistin ikkunoissa on ihan uudet pokat, mies teki ne ja minä lasitin ja maalasin. Kissoilla ei sen myötä ole enää kulkua saunaan ilman lasia olevasta alaikkunasta. Siitä satoi sisälle eikä se ollut saunalle hyvä juttu. Mietinnässä on luukun teko kuistin seinään, eiköhän kissat oppisi käyttämään sitä. Niille on oltava joku lämmin paikka mihin päästä jos juuri sillä hetkellä kukaan ei ole kotona ja päästämässä sisälle taloon. 

Ihana saada taas yksi remontti valmiiksi edes tähän pisteeseen. Saunan sisäikkunoiden kunnostuksen aloitan syksyllä mutta niillä ei ole mikään kiire.


10 kommenttia:

 1. Näyttää sievälle ♡ Te olette taitavia remontoijia!

  VastaaPoista
 2. Hienoa, että kunnostatte vanhat rakennukset näin taidokkaasti. Sauna on oikein söpö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän vanhat rakennukset täytyy pitää kunnossa :)

   Poista
 3. Sievä sauna olis kiva nähdä sisältäkin

  VastaaPoista
 4. Hienosti olette saunaa kunnostaneet. Kalliokin on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallio on kaunista, sitä on sääli kätkeä maan sisään.

   Poista
 5. Vuorenkilpeä minäkin lisäilen joka vuosi. Mihin käyttöön sauna tulee palvelemaan edelleen saunan virkaa tai jotain muuta 🤔söpö on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna on edelleen sauna ja viikoittaisessa käytössä. Meillä ei ole sisällä talossa saunaa vaan pelkkä suihku. Tuvan puoli on vähäisellä käytöllä mutta joskus istuskelemme siellä saunan jälkeen.

   Poista

Kiitos kommenteista :)