sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Keväästä kesään

 Puutarhassa on ohitettu kevätvaihde ja on siirrytty pikakelauksella kesään. Käki kukkuu aamusta iltaan, hyttyset ovat heränneet ja sammakonkutu on muuttunut nuijapäiksi. Perenna-alueet odottavat kitkijää, kuorikate levittäjää ja reunat kanttaajaa. Kasvimaalle on kylvetty herneet, härkäpavut ja porkkanat. Jälkimmäisten kanssa tosin usko loppuu kuten joka vuosi. Tällä kertaa rankkasateet lienee huuhdelleet siemenet koska mitään ei näy missään. Tai sitten kylmä sää vain viivyttää porkkanan itämistä.

Kuorikatetta on jo lopullisessa sijoituskohteessaan vanhan kasvihuoneen edustalla ja käytävän reunojen istutuksilla eli pensasmustikoilla ja marjapensailla. Uuden kasvihuoneen lattiakiviä jäi hyvä määrä ylimääräiseksi ja niille pitäisi löytyä paikka jostain. Vanhan kasvihuoneen edusta voisi olla yksi vaihtoehto. Vanha kasvihuone on vielä tupaten täynnä kasveja, vein sinne eilen yhden ulkona ruukussa kasvaneen kärhön josta harmikseni tuuli katkaisi yhden verson. Olisi pitänyt viedä aikaisemmin.
Siirsin nämä pionit viime kesänä ja yllätys yllätys, pioniin on tulossa useampi kukka. Lajike ei ole tiedossa, olen ostanut tämän aikoinaan Prismasta kuolanpionina. Kukkii ensimmäisenä puutarhan pioneista ja on hyvin matala. Parasta on kuitenkin tämän kasvu, tätä ei saa hävitettyä sitten millään. Kahteen kertaan olen siirtänyt ja aina vain sitä nousee molemmista aiemmista kasvupaikoista. Lisäksi siemenet itävät todella herkästi. Nyt jännitän ehtiikö ensimmäinen kukka auki toukokuun puolella.
En muista hankkineeni tällaista narsissia eikä sitä löydy mistään muistiinpanoistani. Mietin voisiko olla jonkun pääsiäisen ostos.  No eipä väliä mistä ja miten on tullut, kaunis tuo on kuitenkin. Jokaisessa varressa on kolme kukkaa.
Yksi puutarhan lempiyhdistelmistä. Itsestään siemenestä kasvanut tummalehtinen omenapuu ja sen alla kasvava vihreä happomarja 'Aurea'. Vielä omenapuu ei kuki, olen leikannut sitä ahkerasti jotta siitä ei kasva heti liian suuri. Katselin, että jatkossa leikkaamista voi jättää tekemättä ja ehkä sitten saadaan kukintaa aikaiseksi.
Lisää esikoita on tullut kukkaan. Tämä kaunokainen on hankittu Päivölästä viime kesänä. Sopii hyvin taustan helmililjoihin.
Keväällä hankittu keltakielokki kukkii. Olipa tätä vaikea kuvata kun kukat ovat yksitellen tasaisesti ympäri kasvia.
Ehdin hankkia uuden amurinpionin koska ajattelin tämän viime kesänä hankitun olevan menetetyn. No sieltä se nousi maasta ja hupsista, löysin siitä nuppuja. Ei nupuista välttämättä vielä kukkaa kehitys mutta ehkä pioni sittenkin viihtyy koska kehittelee jo nuppuja. On vain hitaampi nousija pionien suuressa joukossa.
Arboretum on kauneimmillaan tulppaanien aikaan. Tässä kohtaa olen niin kiitollinen syksyn istutussessioista kun olen kohmeisin sormin tihkusateessa kaivanut tulppaaneja maahan viimeisillä puutarhavoimilla. Syksyllä pitäisi aina muistaa nämä kuvat. Etualan Darwin tulppaanit ovat lajia 'Salmon Van Eijk'. Ne ovat vasta tulossa pääkukintaan kun taas taustalla näkyvät vaalenpunaiset ja pinkit 'Van Eijk' tulppaanit ovat jo kukintansa kukkineet. Kasvupaikalla on väliä vaikka väliä ei olisi kuin muutama metri.


20 kommenttia:

 1. Tiilille löytyy varmasti hyvä käyttötarkootus. Ihania nua Eijkit. Mullaki niiton ja osa o kukkinu jo monena vuanna. Ihanasti sopii lemmikikki tulppujen kans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös talon eteen tarvittaisiin kivetys joten kyllä käyttöä löytyy kunhan vain ehtisi tehdä. Ejkit ovat hyviä tulppaaneja, niitä harvoja jotka kukkivat vuodesta toiseen.

   Poista
 2. Ihanan näköistä kaikkialla! Oma pihani taitaa rehottaa hurjana sitten, kun sinne pääsen, mutta se on tavallista; tähän aikaan vuodesta, kun palaa kotiin on vastassa kohta polvenkorkuinen voikukkameri nurmikon tilalla :-D
  Mukava ylläri, että amurinpioni viihtyy, sehän on tosi kaunis ja onkin kivaa, että kauniita löytyy useita ;-)
  Juhannuspioni on tuollainen aikainen, matala ja hyvin siemeniä tekevä, mutta sen lehtien alapinta on selvästi nukkainen, se on hyvä tuntomerkki. Kuvasta on vähän vaikea nähdä.
  Narsissisi näyttää joltakin tasetilta, niitä myydään jonkin verran jouluksi (tosin silloin useimmiten sitä kerrottua valkoista), ja kevättalvella ja keväällä tosiaan ruukuissa. Ne ovat melko talvenarkoja, joten tuo on huippuhienoa, että se sinulla nousee ja kukkii!
  Aivan ihana tuli kasvihuoneen lattiasta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehottaa täälläkin, sade on saanut sen aikaan ja se että minun aika on mennyt kasvihuoneessa ja muissa puuhissa. Voikukkaa pukkaa :)
   En usko että on juhannuspioni kun kukka on yksinkertainen tai ainakin len aina luullut että juhannuspioni on aina kukaltaan kerrottu. Jokin luonnonlajike tai sellaisen risteymä tuo voisi olla.
   Nyt kun sanot niin narsissi on tasettimainen. Ihme on talvehtiminen sillä tuohon rinteeseen ei koskaan tule lunta kovin paksua kerrosta.

   Poista
 3. On tosiaan kesäfiilis. Joskus jopa pitä ihmetellä, että onpa viileä kesä ja sitten tajuaa, että kesäkuu on vasta alkamassa. Tosi upea yhdistelmä lime happomarja ja tummalehtinen omenapuu. Hyvä, että tulppaanit vähän kukkivat eri aikaan, kaikki ei ole kerralla ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileää on tähän asti kesä ollut, tänään vähän lämpöisempää ja ensi viikolla lisää lämmintä luvassa. Tulppaaneissa on kiva olla aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita, saa nauttia kukinnasta pidempään.

   Poista
 4. Minäkin ihastelin tuota omenapuun ja happomarjan väriyhdistelmää.
  Niin kauniisti ja runsaasti kukkivat tulppaanit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aureaa voisi lisätä muuallekin, on hieno limen värinen koko kesän.

   Poista
 5. Tuo happomarja on kauniin värinen! Ja kieltämättä kiva yhdistelmä omenapuun kanssa 😊

  VastaaPoista
 6. Tosi hienoa, että molemmat pionit eli oletetut kuolanpioni ja amurinpioni ovat viihtyneet noin hyvin.
  Lämpö vauhdittaa selvästi kaikkea kasvua ja kiire on pystyä töiden tahdissa, koska projektit vievät niin paljon aikaa. Sinulla näyttää kaikki olevan niin kaunista ja hyvässä vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletettu kuolanpioni viihtyy, sitä ei tapa mikään. On täällä myös niitä rytöpesiä jotka pitäisi setviä, aina löytyy jotain mukavampaa tekemistä ja siirrän hommaa eteenpäin vaikka ei pitäisi.

   Poista
 7. Upeat näkymät arboretumissa. Kyllä viimeiset puutarhavoimat kannattaa käyttää syksyn sipuli-istutuksiin : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ja mitään muuta ei sen jälkeen jaksakaan :)

   Poista
 8. Ihana näkymä arboretumista! Pitäisi syksyisin selata kevätkuvia, niin jaksaisi istuttaa ahkerasti kukkasipuleita. Nyt on hassu välivaihe menossa: ei tiedä oikein, ollaanko jo kesässä vai vieläkö tämä on kevättä. Vehreää on, ja osa kevätkukista on jo kukintansa lopettanut, mutta toisaalta sää ei kyllä kovin kesäiseltä tunnu. No, jospa se tästä... Aurinkoista viikkoa ja pian alkavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sään puolesta ei ole kovin kesäistä, todella viileää vieläkin. Kukkasipulit ovat hankalia, alkaa olla siinä vaiheessa kun ne pitäisi istuttaa niin täysin kyllästynyt puutarhatöihin.

   Poista
 9. Onnea ja runsasta kasvua amurinpionille! Olipa kiva, että heräsi henkiin.
  Arboretumin näkymiä minäkin ihailen. Tuollaisen kauneuden vuoksi kannattaa syksyisessä tihkusateessa kykkiä sipuleita istuttamassa. Tallenna tuo kuva sellaiseen paikkaan, jossa väkisinkin törmäät siihen sipulien hankinta-aikaan.
  Omenapuu ja happomarja Aurea on hieno yhdistelmä. Pysyykö Aurea koko kauden noin heleän vihreänä? Ja esikko se vasta herkullinen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretumiin on kertyny kivasti tulppaaneja. Seuraavaksi siellä pitäisi tehdä pionien alueen laajennusta, tai vasta avoimien puutarhojen jälkeen koska jälki on rumaa kun peitän uuden alueen muovilla.
   Aurea pysyy koko kesän noin raikkaan vihreänä, siksi tykkään siitä. Lisäksi se on kompaktin kokoinen, kasvaa kivan muotoisesti. Uudet lehdet ovat vihreämmät mutta haalistuvat äkkiä limen vihreiksi.

   Poista
  2. Minäkin ihailin tuon happomarjan väriä. Värit on tärkeä osa puutarhaa samoin lehtien muoto. Onko tuollaisiakin Darwinin tulppaaneja 🤔
   Minä olen päättänyt että ostan vain Darwineita niin ei ainakaan niitä tarvitse istuttaa tosiaan uudelleen joka vuosi.
   Johtuneekohan siitä että minulla ei juurikaan ole paljon sipulikasveja koska syksyllä ei enää juurikaan viitsi enää panostaa.
   Kerrassaan pirteä esikko.

   Poista
  3. Mielestäni 'Salmon van Eijk' on myös Darwin tulppaani kuten muutkin van Eijkit. Ne ovat varmoja, nuokin oranssit kukkivat jo kolmatta kertaa. On pirteä esikko ja löysin sille kaverinkin, yhtä pirteän.

   Poista

Kiitos kommenteista :)