keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Uuden kasvihuoneen kuulumisia

Uusi kasvihuone ei ole vielä valmis. Vähän kerrallaan tehdään, lähinnä iltaisin töiden jälkeen joten tehdyn työn määrä per ilta on kovin rajallinen. 

Katto on valmis mutta huopaa ei voi kiinnittää reunoilta ennen kuin olen ennättänyt maalata räystäät.
Etuikkunat ovat paikoillaan. Kaikkien ikkunoiden alle laitettiin peltilista tippalistaksi, suojelee sekä ikkunoita, että tiiliseinää sadevesiltä.
Myös sivujen ikkunat ovat paikoillaan lukuunottamatta oikean reunan ikkunaa joka on vielä työn alla. Ikkunoista vasen aukeaa, muut ovat kiinteitä. Vastakkaisella seinällä aukeaa samalla kohdalla oleva ikkuna. Ikkunoiden saranat muuten löytyivät pojan talon varastosta, iskemätön paketti oikeanlaisia, ikivanhoja saranoita. Mikä löytö. Valkoisten ikkunoiden päälle mies teki kiinteät ikkunat, lasiruudut ovat listojen avulla kiinni, nekin maalataan valkoisiksi.
Takaseinän reunimmaisissa ikkunoissa on saranat, nekin saa auki. Samoin keskimmäinen ikkuna on avattava ja siihen laitetaan automaattiavaaja. Kaikki harmaat ikkunat ovat sellaisia joissa ikkunapoka on peitetty peltilistalla. Harmaita riitti eteen ja taakse mutta ei sivuille.
'Mars' viiniköynnöksen omaa kasvupaikkaa on muurattu aloituksen verran, loput tulee samasta tiilestä kuin seinien alaosa. Muita kiinteitä istutusaltaita kasvihuoneeseen ei tule. Kunhan allas on muurattu niin voidaan aloittaa pohjan täyttö soralla. Sorakasa on jo tilattu ja odottaa pihalla. Nuo leveät, tiiliset ikkunalaudat ovat yksi parhaista asioista kasvihuoneessa.
Eilen maalasin sateen ropinassa kasvihuoneen sisätilat kertaalleen. Viikonloppuna on vuorossa toinen kerta. Maalina on öljymaali ja sävy on sama kuin talon seinissä. Oikeasti vaaleanharmaa vaikka näyttää monesti valkoiselta. Huoneesta tuli paljon valoisampi maalin ansiosta.
Yksi asia kasvihuoneen suhteen pitää ratkaista heti kun pihaan saadaan kone tekemään kasvihuoneen taakse ojia ja salaojia. Haluaisin tämän ison ja vanhan kaivonrenkaan kasvihuoneen seudulle istutusaltaaksi. Olin ajatellut istuttaa sen täyteen ruohosipulia.
Mutta paikka on tosi vaikea päättää. Ruukkuja ja muita isoja istutusastioita on tulossa kasvihuoneen oikean puolen kulmaukseen. Olisko rengas hyvä niiden yhteydessä? Vai kasvihuoneen edessä niin, että siihen tulisi jonkinsortin keskiympyrä ja kaivonrengas olisi ympyrän keskellä? Minne sinä laittaisit renkaan?
 

27 kommenttia:

 1. En tiedä, mihin laittaisin renkaan. Saattaisin laittaa renkaan siten, että tekisin sen ympärille kohopenkkiä. Siten, että rengas on korkein kohta ja sitten sen ympärille matalampaa ja maan tasalla matalimmat kasvit. Voisi esim ylhäällä (joka jää kuivemmaksi) kasvattaa vaikka oreganoa ja alempana enemmän kosteutta tarvitsevia kasveja. Toki minullahan pyörii ajatuksissa monenlaisia ideoita, joista vain osa jalostuu toteutukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohtui kehua kasvihuonetta. Se on aivan ihana. Ja monia avattavia ikkunoita. Helpottaa tuuletuksia. ❤

   Poista
  2. Vaikea on päättää paikkaa, renkaan haluan kuitenkin ehdottomasti hyödyntää ja etenkin jos siirrossa saisi tuon ihanan sammalpinnan säilytettyä. Avattaviin ikkunoihin panostettiin, niitä ei tunnu olevan ikinä liikaa.

   Poista
 2. Tuleepa hieno kasvihuone. Käteviä rakentajia asialla.

  VastaaPoista
 3. Tua kasvari on kyllä nii makia, että oksat pois! Ja tosi monipualisesti ajateltu. Hm...heitit pahan. Kyllä renkahan paikka pitää paikanpäällä päättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On yritetty ottaa huomioon kaikki mahdollinen ja itse kun tekee niin saa itse päättää ratkaisut. Ehkä renkaan paikka ratkeaa vasta kun se siirretään.

   Poista
 4. On se vaan hieno kasvari. Leveät ikkunalaudat tuovat lisätilaa ja mahdollisuuksia pienille ruukuille. Ja vielä viiniköynnöstäkin varten oma syvennys. Tiiliä on edelleen iso pino odottamassa sijoitusta. Onko niille ideoita?
  Symmetriasta pitävänä laittaisin renkaan ehkä keskiympyrään eteen. Mutta aiheuttaako se taas tilaongelmia kasvariin kulkemisen kannalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leveät ikkunalaudat tuo roimasti lisää tilaa. On jo pieni suunnitelma miten niitä voisi hyödyntää ensimmäisenä kesänä. Osalle tiiliä on käytösuunnitelma, haaveilen kasvihuoneen oikean takareunan kohdalta lähtevästä pienestä tiilimuurista. Symmetriasta tykkään minäkin ja silloin luontevin paikka on keskellä. Tilaongelmia ei aiheita, riittää kun mahtuu kulkemaan kottikärryillä.

   Poista
 5. Oi että, tuleepa siitä mahdottoman hieno! Nuo vanhat tiilet on NIIN kauniit : )) Ja ikkunalaudat, todella romanttisen hurmaavat!

  Laittaisin ympyrän kasvihuoneen eteen. Ei se vasemmallakaan tosin huono olisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka. Romanttinen huone tulossa. Edessä minäkin ehkä eniten tykkäisin ja silti jää vielä kulkutilaa.

   Poista
 6. Vaikka edistymistä tuleekin iltaisin vähän kerrallaan, niin vähän päivässä on paljon viikossa! Hyvältä näyttää ja ilo tulee olemaan suuri, kun kasvihuone on valmis ja käytössä. Minäkin uskon, että noista leveistä tiili-ikkunalaudoista tulee olemaan sekä hyötyä että ne näyttävät upeilta.
  Tuo ensimmäisen kuvan näkymä on hieno :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vähän päivässä on paljon viikossa. Ainakin ikkunalaudat lämpenevät auringossa, toiveissa onkin että tiilien avulla kasvihuoneen kasvukausi olisi ulkoilmaa pidempi.

   Poista
 7. Täydellisen ihana ja idyllinen kasvihuone! Parasta mahdollista kierrätystä tuollainen ja varmasti saa persoonallisen. Tuollaisen minäkin pihaani haluaisin mutta Palramihan meillä tököttää toistaiseksi.

  Minä laittaisin ympyrän kasvihuoneen eteen. Toisaalta jos siihen tulee vain ruohosipulia, se ei ehkä ihan niin eturivin paikkaa ansaitse? Mitä olit ajatellut tehdä kuvassa näkyvillä tiilillä? Jos niistä tulee jotain kasvilavarakennelmia, ympyrä löytäisi ehkä luontevan paikan niiden luota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneessa ei ole montaa uutena ostettua osaa, kattohuopa ja kattotuolit ovat ainoat sekä muurauslaasti. Ruohosipuli on toistaiseksi mielessä mutta voi vielä vaihtua, mielessä on näkymä kun iso renkaallinen ruohosipulia kukkii. Loput tiilet menevät muurirakennelmaan jos se totetuu, muuten niistä hankkiudutaan eroon, tykkään lavakauluksista kun niitä voi muuttaa puutarhurin muuttuvan mielen mukaan.

   Poista
 8. Hyvälle näyttää ja tuonne paistaa mahtavasti aurinko. Kaivonrenkaalle löytynee kyllä hyvä paikka, kunhan muita juttuja on saatu mietittyä ja tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneen paikka valikoitui sen mukaan, että siihen paistaa koko päivän aurinko. Toinen paikka renkaalle on kasvimaalla mutta ensin haluan miettiä sitä tuonne kasvihuoneen seudulle.

   Poista
 9. Tosi kivalta näyttää. Nuo leveät ikkunalaudat ovat mainiot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ikkunalaudat on hyvät, saa ruukkuja ja muuta säilytykseen niille.

   Poista
 10. On se upea! Punaiset tiilet tekevät siitä hienolla tavalla patinoituneen ja leveät ikkunalaudat tuovat mieleen ihanat vanhat kasvarit! Mutta nuo avattavat ikkunat, siinä on viisautta! Meillä on samanmoinen poikittainen takaikkuna, ja siihen minäkin suunnittelen automaattiavaajaa. Ollaan vaan pohdittu, onko ikkuna liian painava automaatille? Kaivonrengas on hieno ja tulee sopimaan kasvarin lähelle mainiosti. Oikea kohta lienee helpointa suunnitella paikan päällä. Oih, se on aivan kohta valmis!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Painoa mekin mietimme, ainakin kokeilemme avaajaa kun se kerran on tullut hankituksi. Pitää tarkistaa paljonko painoa saa olla. Kohta on valmis ja jos ei ihan kohta niin muutaman viikon päästä on.

   Poista
 11. Voi että, onpa ihana! Vaaleanharmaa, kyyhkynharmaa, on juuri ihana sävy tuon tiilisokkelin kanssa. Ja nuo ikkunalaudat ♥ Ja kaikki!
  Symmetrian ystävä löytyy täältäkin, toisihan se tuossa muutenkin kauniisti symmetrisen kasvihuoneen edessä juhlavaa kartanomaista vanhan puutarhan tunnelmaa. Ja teillä on tilaa, niin että ei tarvitse laittaa niin lähelle ovia, että olisi ahdasta kulkea kottikärryillä tai isommillakin menopeleillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa tuossa on joten ei tarvitse pelätä että rengas tulisi oveen kiinni. Pitää miettiä, ei tässä kiire ole, voi olla että rengas siirtyy vasta loppukesästä, maksetaan ensin sorakuorma :D

   Poista
 12. Oooh! Ihan mahtava tulee.
  Tiiliset leveät ikkunalaudat ovat kyllä piste iin päälle!

  VastaaPoista
 13. Se on upea! Ja nuo ikkunalaudat vielä iso plussa!

  VastaaPoista
 14. Kylläpä on hieno! Minäkin laittaisin kaivonrenkaan symmetrisesti kasvihuoneen eteen, olisi juhlallinen käynti kasvariin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)