torstai 6. toukokuuta 2021

Hätätilanne

Tänään maltoin jäädä töiden jälkeen sisälle ja kävin taimikatastrofin kimppuun.  Tomaatit oli pakko käydä läpi, vaihtaa osalle taimista astiaa, piti selvittää köynnökset irti toisistaan, kastella kuivahtaneita taimia ja siirtää taimia paikasta toiseen.

Osa tomaateista on niin korkeita, että joudun tekemään kasvivalojen suhteen jotain korokeratkaisuja, yksi jogurttiämpäri ei enää riitä, niinpä taidan laittaa kaksi päällekkäin.
Nupuista on auennut kukkia.
Osalla oli jo hätätilanne ruukun koon suhteen. Pieni purkki ja ihan täynnä juuria. Laitoin suuremman astian ja lisää multaa, josko nyt helpottaisi. En muista onko muina vuosina ollut tomaateilla näin hienot juuret.
Toisellakin ikkunalla ja sen viereisellä pöydällä on ruuhkaa. Tämäkin piti selvittää ja siirtää osa taimista lasikuistille jotta saan tilaa lisää ja taimet lähemmäksi valoa.
Ostin saksalaisesta kaupasta kaksi loistokärhön taimea jokunen aika sitten. Lajikkeet ovat 'Niobe' ja 'Guernsey Cream'. Nämä olen suunnitellut uuden kasvihuoneen viereen tulevaan köynnöstukeen. Täällä sisällä olivat kasvaneet kelloköynnökseen kiinni. Selvitin irti toisistaan ja vaihdoin vähän suuremmat ruukut kummallekin kärhölle. Huomenna pääsevät lasikuistille jatkamaan kasvuaan ja odottamaan lopulliselle paikalle istuttamista.
Lasikuistilla on myös täyttä. Tuoksuherneet ovat kestäneet hyvin kylmää mutta kasvua ei ole juurikaan tapahtunut. Samettikukat ovat myös kestäneet hyvin kylmää, tulipahan sekin testattua. 
Vastakkaiselle seinustalla on täyttä sielläkin. Piti jo hakea kodinhoitohuoneen terassilta punainen penkki apupöydäksi. Käenkaalien eli oxaliksen taimia on liikaakin ja pääsivät venähtämään sisällä ihan liian pitkiksi. Ne onneksi tekevät koko ajan uutta versoa. Vanhassa sinkkiämpärissä olevan oxalis on talvetettu, se majaili viime kesän tyttären terassilla ja pääsee sinne nytkin.

Tomaatteja en ole ulkoiluttanut kylmän sään takia. Toisaalta olen jättänyt viime vuosina ulkoilmaan totuttamisen kokonaan väliin ja suojannut taimet kasvihuoneessa harsolla. Ajaa saman asian ja pääsen paljon vähemmällä.

18 kommenttia:

 1. En harmittele koleutta puutarhakasvien kannalta. Ne kyllä osaavat sopeuttaa kasvunsa säätilojen mukaan. Sen sijaan kellarin hyötykasvien suhteen alkaa olla samannäköistä ruuhkaa, kuin sinullakin. Ensi viikoksi on luvassa kesäisiä lukemia. Uskaltaakohan silloin aloittaa tomaattien siirron kasvariin? Hirvittää, että taas tulee joku kylmä rintama ja kaikki menee kerralla. Luin juuri taimien ulkoiluttamista; tomaattienkin suhteen sisältä kasvariin siirrossa menisi sääntöjen mukaan melkein 2 viikkoa. Yleensä tomaattini ja kurkkuni siirtyvät ensimmäisen sopivan sään tullen kasvariin harsojen suojiin ilman sen kummempia totutteluja. Shokki kenties, mutta tähän saakka se on toiminut.
  Oxalikseni ovat samanlaisia luiruja. Niin olivat viime kesänäkin ja hyvin vahvistuivat ulos päästyään. Mitenköhän sitä oppisi olemaan kiirehtimättä juurakoiden ja mukuloiden isutuksessa, etteivät lämmintä odotellessa venähtäisi liikaa?
  Edellisessä postauksessa sinulla oli kaunis kevätsipulijoukko hyasintteineen. Niin se vain on, että pitkän värittömän talven jälkeen silmä tykkää värien iloittelusta.
  Mukavaa viikonloppua ja äitienpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikolla jos pitkän ajan ennuste näyttää hyvältä, voin siirtää ainakin osan ulos tai kasvihuoneeseen ja harsoa suojaksi. Kasvihuone pysyy kyllä ulkoilmaa lämpöisempänä. Ja uusi kasvihuone saa seinät kunhan katto saadaan valmiiksi, eli sinne myös saa taimia.
   Kurkut ja kesäkurpitsan kylvin vasta viikko sitten jotta en joudu pulaan jos niitä ei saa heti ulos, kesäkurpitsat laitan jokatapauksessa moninkertaisen harson suojaan.
   Oxalikset venyvät helposti mutta kasvavat tuuheiksi kunhan pääsevät aurinkoon pihalle.

   Poista
 2. Onpa komea juuristo tomaatilla.
  Nyt jo mielellään veisi osan taimista kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienot juuret, samaa mieltä. Enkä ole lannoittanut yhtään, tosin multa on ollut valmiiksi lannoitettua ekan koulinnan jälkeen. Mielellään sitä veisi jo kaikki kasvihuoneeseen, pitäisi ehtiä pestä lasit.

   Poista
 3. No voi että, alkaa olla ahdasta! Toivottavasti pian saa alkaa purkaa taimipaljoutta ulkotiloihin ja kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahdasta on, onneksi muu perhe sietää tämän harrastukseni hyvin.

   Poista
 4. Siellä on iso kasa taimia. Onneksi kohta alkaa lämpöä tulla. Kelloköynnös on aika veijari. Minulla on liian kauan saanut kelloköynnös sisällä mennä minne tahtoo, joten tänään on sen selvittelyssä hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnöstä on pitänyt tarkkailla koko ajan, se iskee lonkeronsa jopa verhoihin kiinni jos ei ole tarkkana.

   Poista
 5. No on sinulla siellä taimia ja hyvät on juuret tomaatilla . Minulla on tuoksuherneet kylvämättä mutta pääsee kyllä multiin ensiviikolla. Minun kaikki perennan alut on ollut ulkona lasituksen sisällä, laatikon kansi kiinni yöt ja peitto päällä. Hyvin on pärjännyt mutta ei myöskään kasvua kun on niin kylmä. Nuo teidän terassin lasit on sitten ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksuherbeet itää nopeasti. Odottelen vielä hetken ja sitten tuoksuherneet saa mennä kaikki lopullisiin astioihinsa. Perennat pärjää minullakin lasikuistilla erinomaisesti.

   Poista
 6. Ymmärrän hyvin taimien tungoksen jo huolestuttavan, mutta komeat ovat taimesi ja hieno juuristo - sehän takaa erinomaisen kasvun. Kukkivat tomaatit ovat niin herttainen näky. Minä siirrän jo kolmatta vuotta tomaatit suoraan kasvihuoneeseen ilman kouluttamista. Toki harso suojaa, ettei valon muutos tule äkkiä liialliseksi. Ovat pärjänneet hyvin kasvihuoneessa tänäkin vuonna ilman koulutusta. Helpottaa kovasti työtä, näin kylmällä ei edes voisi pitää ulkona, tuulistakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuta en pelkää kuin tomaattien liiallista venymistä. Muuten ovat kasvaneet hyvin, nuppujakin jo useammassa taimessa ja pari kukkivaa tomaattia. harso on hyvä keino suojata suoraan kasvihuoneeseen viedyt tomaatit. Pari päivää ovat shokissa ja sitten jatkavat kasvua.

   Poista
 7. Onpas hienot juuret tomaatilla! Ja hienolta näyttävät tomaattisi muutenkin, kivasti nuppujakin! Ahdasta on täälläkin! Lapset tulevat viikonlopuksi käymään kotona, niin piti tyhjentää koko taimisaalis olohuoneeseen, että tytär mahtuu nukkumaan :D Voi, kun saisi jo osan ulos ja kasvihuoneelle, mutta ei oikein näillä keleillä voi olla kovin varma. Hyvää äitienpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. Laitoin sinulle haasteen, löytyy blogistani!

   Poista
  2. Kiitos haasteesta. Taimia saa siirrellä ja käännellä kyllästymiseen saakka :)
   Kiitos samoin, hyvää äitienpäivää.

   Poista
 8. Komiat juuret on ja kovasti tarvitsivatkin jo uutta purkkia ja lisää multaa. Luulen että tän kylmän kevään takia on kaikilla sama pulma, mihin taimet saa. Meillä on kans keittiö ihan täynnä taimia ja on niitä levinnyt pitkin huushollia. Onneksi mies sietää niitä hyvin, vaikka ei laskupaikkaa tahdo löytää voileivän teolle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maitotoökit loppuivat mutta onneksi omista purkkivarastoista löytyi riittävän korkeita ja tilavampia purkeja tomaateille. Perhe joutuu väistymään taimien tieltä :D

   Poista
 9. Oi oi miten upea taimi-ihanuus sinulla on. Ison työn olet jo nyt tehnyt näiden taimien kanssa. Kesällä on sitten kiva nauttia kukinnoista ja vihanneksista. Tomaateista tulee varmasti upeat. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)