perjantai 21. toukokuuta 2021

Alppiruusumetsikköä

Meillä on satanut kahdessa vuorokaudessa yli 52mm vettä, pelkästään viime yönä tuli n. 40mm. Aamulla kun lähdin töihin niin pellot tulvivat, ojat olivat täynnä vettä ja sitä valui yläpihalta alapihalle tulvavetenä. Ja edelleen sataa...

Alppiruusumetsikölle vesi on tehnyt hyvää eikä siellä tulvi. Viime syksynä Mustilasta hankitut molemmat alppikellot ovat hengissä. Toinen teki näin runsaasti kukkia, toinen kahteen varteen.
Suojasin köynnöshortensian verkolla eikä sitä syöty talvella. Nyt se saisi ihan vapaasti lähteä kiertämään itseään männyn rungon ympärille.
Instassa kysyin tunnistusapua tästä sienestä, ja korvasienihän se on kuten arvelin. Kasvaa metsikössä ja sinne saa myös jäädä.
Tämä pieni alppiruusu on 'Lumotar' ja se on kasvanut hurjasti viime syksystä jolloin ostin sen Mustilasta kuten monta muutakin taimea. Suojasin kaikki pienet alppiruusut varjostuksella ja se auttoi, lisäksi kosteat säät ovat olleet niille hyväksi.
Tämän kitukasvuisen alppiruusun siirsin tähän viime vuonna saunan takaa. Nyt keväällä leikkasin pari kuivunutta oksaa pois mutta muuten pensas voi hyvin. Ja kuten näkyy, mustaa muovia löytyy vielä pitkän aikaa jotta heinät kuolee pois.
Kolme vanhempaa alppiruusua olivat lopulta ilman suojaa. Niiden alareunassa kasvaa valkovuokko ja vuokon vieressä toinen alppikello, se piskuisempi. Alppiruusuista ainakin Tiuku-alppiruusu kukkii tänä vuonna.
Safiirihortensia on hengissä. Vanhoissa oksissa on lehtiä ja juurelta on nousemassa monta uutta alkua. Kukintaa en tohdi odottaa, tämä on niitä kasveja joiden kanssa riittää alkuun jo se, että ovat hengissä.

Tänä vuonna pieni metsikköni ei laajene, keskityn paikan siistimiseen ja heinien hävittämiseen.
Ja tietysti odotan kasvien kasvua.


15 kommenttia:

 1. No, todellakin - huh- rajusti saitte vettä kahden päivän aikana.
  Kiva, että alppikellot ovat hengissä, pitää etsiä tietoa tästä, sillä en muista kuulleeni koko kasvista.
  Alppiruusumetsiköstäsi tulee varmasti kiva lisä puutarhaan, kunhan kaikki kasvavat ja leviävät. Hauskaa, että on erilaisia osia puutarhan alueella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppikellon näin minäkin ekan kerran jonkun blogissa ja kun sitä tuli viime syksynä Mustilan taimipäivässä eteen niin ajattelin, että pakko on kokeilla. Pieni ja hentohan tuo on, pitää merkitä hyvin etten kitke pois tai istuta jotain suurempaa päälle. Metsään rajoittuva tontti tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

   Poista
 2. Sateiden määrä on ollut melkoinen. Tulvia ei ihan kaipaisi. Nyt voisivat tulla uudestaan sellaiset korkeapaineen alueet, mutta ei ihan siltä vielä näytä. Ihanasti siellä alppiruusumetsikössä tapahtuu kasvua. Aarteita kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan liikaa tullut vettä vaan eipähän tarvitse huolehtia kastelusta. Aika heikolta näyttää sääennusteet. Tässä tulee väkisin opittua puutarhatöihin sateessa, pitäisi vain hankkia kunnon sadetakki.

   Poista
 3. No onpa siellä teillä tosiaan satanut rajusti vettä. Meillä nuo rankemmat sateet ovat kulkeneet aina itä- tai länsipuolelta ohi.
  Kaunis tuo alppikello.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tullut rajusti vettä ja joka päivä on tulossa lisää kun katsoo sääennusteita. Savinen maa ei ime enää yhtään vettä vaan kaikki jää pintaan lillumaan.

   Poista
 4. Myös meillä on tullut vettä ihan järkyttävästi. Soman pitkiä käpyjä olet löytänyt taimien juurelle. Safiirihortensiaa minäkin mielisin, mutta taitaa olla liian arka meille edes kokeilla. Onnea yrityksellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerään kahden ison kuusen kävyt talteen ja vien ne aina alppiruusumetsikköön katteeksi. Meillä on vyöhyke II virallisesti mutta olosuhteen oikeasti ovat III, jos tulee lunta niin lumipeitteen alla talvehtii hyvin.

   Poista
 5. Alppiruusumetsikkösi on hyvällä alulla. Alppiruusuilla on runollisia nimiä: Lumotar ja Tiuku, kuin sadusta kumpikin. Hyvä, että joskus joku tuodaan saunan takaa esille, eikä kiikuteta saunan taakse lahdattavaksi. Jospa hän jatkossa kiittää sinua kasvulla ja kukinnalla.
  Muistaakseni Kruunuvuokko on laittanut kuusenkävyt hakettimella silpuksi ja sitten happamille kasveille. Saisiko kävyistä silppuna paremman peitteen kosteutta pidättämään? Vaikka nythän sitä vettä on tullut vaikka autiomaahan kuskattavaksi. Tilataan seuraavaksi kunnon annos aurinkoa ja lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin jos kokeilisi kuusenkäpyjä hakettimeen, saisi tasaisemman kerroksen ja päälle vois laittaa muutaman kokonaisen kävyn koristeeksi. Vettä riittää, tänään saalis 5mm.

   Poista
 6. Onpas teillä satanut paljon! Toivottavasti ette ihan huku siellä. Meillä on tullut tasaiseen tahtiin monena päivänä, mutta ei kertaakaan oikein kunnon rankkasadetta, tihkua vain. Alppikello näyttää söpöltä. Hyvin ovat kasvit talvehtineet alppiruusumetsikössäsi.
  Kasvari on edistynyt hienosti. Pian pääset nauttimaan työnne tuloksista. Avattavat ikkunat eri puolilla kasvaria ovat hyvä ratkaisu, niin hoituu tuuletus kovemmillakin helteillä. Poutaisempaa säätä toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha hukkuu ja meillä on lätäköitä jopa sellaisissa kohdissa missä ei ole edes lumien sulamisen aikaan. Kivipuro ja sen tulva-alla on täynnä vettä ja koko ajan lorisee jossain päin pihaa. Iskee epätoivo jos ei kohta saada kuivempaa keliä. Kasvihuone edistyy kivasti, istutusallas on jo muurattu valmiiksi ja tänään kuskattiin soraa huoneeseen. Huomenna ehkä ehdin maalata.

   Poista
 7. Täälläkin sataa, on satanut melkein koko viikon!
  Mies juuri luki netistä, että meilläpäin on tulvavaroitus!!
  Seuraavaksi sitten aurinkoa, kiitos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä tulvat ovat kun lumet sulavat, nyt runsaiden sateiden takia. Aurinkoa on hartaissa toiveissa.

   Poista
 8. Oi, alppiruusumetsiköstä tulee kyllä niin hieno, näyttää jo nyt ihanalta.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)