tiistai 4. toukokuuta 2021

Ajatus hukassa

 Oli joku aihekin postaukseen mutta se hukkui matkalla puutarhasta sohvalle. Tulee ehkä mieleen myöhemmin. Jatketaan sekalinjalla ja pompitaan jutusta toiseen ja kolmanteen.

Uuden kasvihuoneen eteen tullut ensimmäinen istutusalue on toistaiseksi melko onnistunut. Kevään kukkijoita on juuri niin kuin ajattelin. Hyasintteja ehkä voisi levittää enemmän sinne tänne eli ostaa syksyllä lisää sipuleita. Keltainen kevätesikko saa levitä, muutama taimen siirsin tänne viime keväänä talon edustalta.
Käenrieska on ahkerasti valloittanut vanhimpia kukkapenkkejä. Käenrieskan keltainen onkin hauska yhdessä liilan palloesikon kanssa. Nämä ovat itsestään tulleita siementaimia, ensi kertaa kukassa.
Sain viime kesänä Oravankesäpesän Katilta vaaleanpunaista 'Love Parade' kärsämöä. Ilokseni huomasin taimien olevan hengissä. Taidan päästä näkemään kukintaa myöhemmin kesällä. 
Illat ovat menneet istutuksia kantatessa ja kitkiessä. Mukavaa puuhaa se on ollut. Kuvassa oleva korkea viljamin keltaruusu on parin vuoden sisällä leikattava kokonaan alas. Vanhimmat oksat ovat puolikuolleita mutta niitä ei pääse leikkaamaan ellei leikkaa nuorempiakin oksia pois. Ruusun juurella kasvaa lumikki ja sekin pitäisi päästä siirtämään pois ennen kuin ruusu ottaa sen hengiltä.
Enpä ole ennen huomannut miten upea väri 'Aurea' happomarjassa on varhain keväällä. Tuollainen sinapinkeltainen. Kesällä tämä on kirkkaan vihreän keltainen. Onko kukaan kokeillut saada happomarjasta oksaa taivuttamalla uutta kasvia? Haluaisin tätä muuallekin ja ajattelin ainakin kokeilla lisäämistä taivuttamalla. Säästäisi muutaman euron kun saisi taimen omasta takaa.
Hirvelän taimistolla oli aiemmin keväällä maksuton postitus. Niinpä tein tilauksen ja se tuli viime viikolla perille. Yksi kappale isoköynnösukonhattua joka on minulle ihan uusi tuttavuus. Ja neljä kappaletta punaista tarhakylmänkukkaa. Ja ihan oikein näette, kuvassa on viisi kylmänkukkaa. Taimistolta oltiin laitettu yksi kaupan päälle. Hienoa palvelua. Taustalla näkyy pääsiäiseksi ostetut hyasintit, ne ovat kukkineet lasikuistilla tähän saakka ja kukkivat vieläkin.  Nyt ne tosin odottelevat maahan laittamista. Taidankin laittaa ne ensimmäisen kuvan penkkiin ja ripotella sinne tänne niittymäisen vaikutelman saamiseksi.

Kylmänkukkien punainen sävy on hieno. Kasvatin viime vuonna kylmänkukkaa simenestä ja sain jopa muutaman siemenen itämään ja taimeksi asti. Istutin ne puutarhaan ja toivoin parasta. Turha toivo taisi olla sillä yhdestäkään taimesta ei näy mitään. No aina ei voi onnistua ja onneksi taimia saa ostaa valmiina ja elinvoimaisina.21 kommenttia:

 1. Sinulla on ihanan aito blogi!💜

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Minulla taisi tarhakylmäkukka x 2 heittää henkensä. Ostin sitten viikonloppuna kaksi uutta.
  Kaunis tuo kevätkukkapenkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila tuolla alempana sanoi että ehkä vois nousta vielä, hitaita ovat muutenkin olleet tänä vuonna. Vasta yksi kukkii, kolme muuta ei näytä edes nuppuja. Tuo hyvä periaate, reilusti ja rohkeasti uudet menetettyjen tilalle :)

   Poista
 3. Kyllä, onnistunu on tua ensimmääsen kuvan penkki ja kevääksi harvinaasen färine, punerva, eikä sinine. Punaaset kylymänkukat o erikoosen hianoja, vaikka kaikki non. Tosi hianua palavelua; ensi ilimaane postitus ja ponuksena ilimaane taimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkki on tieten tahtoen ilman sinistä, myöhemmin sitä on ehkä ripaus mutta kevätilme on tarkoituksella keltaista, pinkkiä ja valkoista. Taimistoilta saa monesti ensiluokkaista palvelua.

   Poista
 4. Hienoja uushankintoja. Keväisin on niin jännittävää nähdä edellisen kasvukauden istutusten heräämistä ja suunnitella uutta kasvukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuu on melkeinpä ihaninta aikaa kun moni kasvi vasta nostaa itseään maasta, se kaikki kukinnan ihanuus on ihan kohta edessä.

   Poista
 5. Ihana istutusalue! Ihan katjamaisen värinen. Nuo kuistin hyasintit sointuvat värimaailmaan kuin nenä päähän. Tosi ihana palvelu!
  Kylmänkukat ovat vähän hassuja. Voi niitä taimiasi vielä noustakin, ainakin täällä yksi vasta alkoi punnertaa maasta. Eikä isompikaan ole lähelläkään kukkimista. Yhtä vielä odottelen, se on ollut hidas ennenkin.

  VastaaPoista
 6. Niin on täysin katjamainen! kiitos lohdutuksesta, en siis menetä vielä toivoa. Hitaita ovat kylmänkukat tänä vuonna, yksi kukkii mutta muissa ei näy edes kunnolla nuppuja.

  VastaaPoista
 7. Ihana kevätkukkaniitty! Hempeän raikkaita värejä ja muutenkin kivat lajit.
  Odottele vain rauhassa kylmänkukan taimiasi. Ja jätä kaikki rönsy- tai niittyleinikin pikkutaimen näköiset kasvit kitkemättä ennen kuin olet varma siitä, että ne eivät ole tarhakylmänkukkaa. Minä huomasin viime keväänä, että ovat hämmentävän saman näköisiä alkuun, mutta muutaman viikon päästä tarhakylmänkukat erottuvat jo selvemmin. Pidetään peukkuja, että tarhakylmänkukat lähtisivät reippaasti kasvuun. Meilläkin niiden kasvu on pysähtynyt kokonaan näillä kylmillä keleillä.
  Olipa hyvää palvelua taimistolla! Punainen tarhakylmänkukka on oikea söpöläinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, olen tainnut kitkeä pari rönsyleinikin näköistä pois! Toisaalta taimet olivat karvaisia jo viime syksynä joten uskoisin niiden olevan sellaisia nytkin. Tuntuu että kaikki kasvu on pysähtynyt tähän jääkauteen.

   Poista
 8. Ihana kevätkukkapenkki ja nuo esikot....aah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat ihania, niitä pitää kukinnan jälkeen jakaa ja levittää laajemmalle.

   Poista
 9. Mukavaa, kun värit ilmestyvät kukkapenkkeihin, ensimmäinen kuvasi on niin namu! ja kuinka hyvin keltaiset hyasintit siihen sopisivatkaan. Minulla on punainen kylmänkukka, jonka olen jakanutkin useampaan paikkaan. Mutta kaikki kylmänkukkien alut ovat ihan älyttömän pieniä, hitaasti tämä kevät etenee. Toisaalta ovat sitten jotkut kukkijat kestäneet pitkään hyvinäkin, myös meillä lasiverannalla kukkivat hyasintit ja perunanarsissit vielä täysillä, vaikka on pääsiäiseksi hankittu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan ihmeissäni miten pitkään hyasintit kestivät viileässä ja tuntuvat sietävän kylmää ja jopa pientä pakkasta. Sisällä en siedä hyasintteja pitkään mutta lasikuistilla voivat tuoksua viikkotolkulla.
   Lohduttavaa kuulla että muuallakin on hidasta kasvua, en siis menetä toivoani vielä.

   Poista
 10. Kivalta näyttää tuo istutusalue, hauska että hyasintit ovat mukana. Minäkin tilasin viime keväänä Hirvelän taimistolta ja sain samalla tavoin ylimääräisen taimen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää palvelua Hirvelältä. Pieni ele mutta puutarhurille todella suuri, saa minut tilaamaan toisenkin kerran :)

   Poista
 11. Oi, miten kiva, että kärsämö on hengissä. Se on itselläkin ainuita siemenkasvatuksia, joka on lähtenyt jo kasvuun. Toivottavasti muutkin seuraavat perässä, kunhan säät lämpenevät.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)