tiistai 25. toukokuuta 2021

Ettei totuus unohtuisi

 Kunhan puutarha hitusen kuivuu rankkasateiden jäljiltä, alkaa minulla operaatio Vadelma. Osa siitä on jo tehty mutta pahin on edessä.

Siinä pientä kitkentäurakkaa. On vuohenputkea, nokkosta, peltovalvattia ja voikukkaa alkajaisiksi. Ihan mahdoton pitää puhtaana. Taas kerran yritän ja kitken. Kuva kertoo totuuden ettei täällä aina niin siistiä ja rikatonta ole. Sitä vaan tulee kuvattua niitä siistimpiä nurkkia.
Punaiset vadelmat on jo siistitty, ei ollut paha urakka ja vain kotikärryllinen rikkaa. Olen tilannut kaksi suursäkkiä kuorikatetta ja siitä iso osa menee vadelmille. Kuorikatteen alta on ainakin helpompi kitkeä kuin tiukasta savimaasta. Eikä tarvitse miettiä mihin lomarahansa törsää.
Kävin ruukkuostoksilla koska vanhat peltiämpärini eivät riittäneet kurkuille. Nämä saviruukut tulevat uuteen kasvihuoneeseen. Oikeastaan olivat löytö, olin varautunut ostamaan muoviset koska saviruukut yleensä maksavat paljon. No nämä maksoivat vain 6,50e kappale ja tilavuutta on 14,5 litraa. Aluset on muoviset, ne toimivat paremmin. Suurin ruukunalunen tulee saviruukulle joka on nyt raparperin peittona.
Olen kuvannut koko kevään uudella puhelimellani. Nyt huomaan, että taidan palata takaisin kameraan, puhelimen kuvat eivät ole sellaisia kuin haluaisin. Liian kovia. Voi johtua myös siitä etten vain hallitse puhelimen kuvausasetuksia.
Koristeomenapuu 'Hopa' on tulossa ensi kertaa kukkaan ja on aivan täynnä nuppuja. Puu on istutettu pari vuotta sitten. Hankin yhtäaikaa Hopan myös tyttären pihaan, mutta siellä ei ole kukintaa luvassa vielä tänä vuonna, puu kasvaa varjoisemmassa kuin omani.
Omenapuu 'Krasnoje Rannaja' eli Siloposki on tekemässä ensi kertaa hedelmiä, tai ainakin kukkia. Tämän pitäisi olla erittäin aikainen ja herkullinen kesälajike. Kukat ainakin ovat herkullisen pinkit nuppuisina.
Kirsikkapuista 'Latvian Matala' kukkii, 'Sikkolan Kuulasmarja' vielä miettii.

Toivottavasti saadaan satoa, pariin vuoteen ei ole syöty kuin muutama kirsikka kun aina on tullut jokin mikä on pilannut sadon.


22 kommenttia:

 1. Harvoon sitä törkyysimpiä nurkkia kuvaa....tai ainakaa julukaasoo niitä. Löyrippä suuret ja erulliset ruukut, ei olisi kuvista voinu kokua päätellä. Nua punakukkaaset omppupuut on tosi herkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä törkynurkkia viitsi edes kuvata kun ärsyttävät muutenkin ihan riittävän paljon. Ruukkujen koko ei välity kuvasta, nuo olivat suurimmat ja otin kaikki neljä mitä myymälässä oli. Huomaa puutarhainnostuksen myös ruukkujen kohdalla, valikoima oli tässä kohtaa vuotta jo todella suppea, paljon tyhjiä hyllyjä.

   Poista
 2. Kun on puutarha, on myös rikkaruohoja. Vadelmille on kyllä siunaantunut kaikkein viheliäisimmät, tukahduttaminen on hyvä keino. Lupaavaa omenankukintaa siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totuus, ei ole puutarhaa ilman rikkoja vaikka somekuvat ovat sellaisia puutarhoja täynnä. Ihan hyvä muistuttaa itseään, että rikkahuolto kuuluu jokaiseen puutarhaan. Tukahduttaminen on hyvä keino, ahkera kitkeminen toinen, olen yhdessä pienestä kohdasta saanut vuohenputken pois kun ahkerasti pari kesää nypin heti nousevat versot pois.

   Poista
 3. Meillä on vadelma ollut osittain aidattu multa-alue mutta nyt keväällä sai kunnon laidat ja kariketta meilläkin on siinä muutaman vuoden ollut. Pitää minunkin sitä lisätä vielä. Kitkentää pitäisi tehdä mutta kun on kauhea siitepöly joka paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitepölyä on kaikkialla. Meillä on suuret kuuset ja niistä tulee tällä hetkellä pahiten siitepölyä, välillä ilma on kuin siitepölysumua.

   Poista
 4. Tähän aikaan tuntuu, että luonto meinaa ottaa puutarhan takaisin haltuunsa. Meinaa välillä epätoivo ihan iskeä, mutta yksi paikka kerrallaan yritän pitää omasta pläntistäni huolta ja hallussani. Tuo Cherin toteamus, kun on puutarha, on myös rikkaruohoja on todella lohdullinen.
  Ja kohta siellä nautitaan mahtavasta omenankukinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja - ja hedelmätarhan kanssa iskee epätoivo. Ei ole ykköskohteitani ja se näkyy, rikkoja riittää. Siellä on myös huono nurmikko jota on vain alettu leikkaamaan joutomaasta.

   Poista
 5. Kitkentäurakka tuotti siistin lopputuloksen. Minulla 'Maurin makea' vadelma kasvaa kasvimaan kasvilavassa ja sen kitkennässä olen onneksi päässyt hyvin vähällä. Satomäärät ovatkin sitten paljon vähäisemmät, kuin mitä isommalta alalta saisi.
  Kaunista hedelmäpuiden kukintaa sinulla tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavat onkin helppo pitää puhtaana. Tuossa leviää nurmikolta koko ajan lisää rikkoja eikä mikään auta pitämään niitä poissa. Peltovalvatti on meillä muutenkin paha ongelma. Omenapuiden kukintaa odotan, tänä vuonna kukkivat kaikki puut.

   Poista
 6. Kyllä noita 'huonosti hoidettuja' kitkettäviä kohtia löytyy täältäkin. Varsinkin jotkut 2-luokan kohdat tahtovat karata käsistä, rikkakasvusto on niin vikkelää kasvussaan. Tehty työ palkitsee!
  Ihanaa, että kohta kukkivat koristeomenapuut ja muutkin omput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toissijaiset kohteet on täälläkin pahimmat. Niiden huoltoon ei aika riitä kuin silloin tällöin. Omppupuita on tulossa mukavasti kukkaan.

   Poista
 7. Kun kaiken aikaa sataa, saavat rikkaruohotkin vauhtia kasvuunsa! Olin eilen aloittamassa kuvaamista, kun ihmettelin keltaisten kukkien runsautta penkissä - oli täynnä piiitkiä auenneita voikukkia! Pitikin aloittaa kuvaaminen vasta kitkemisen jälkeen. Ei taideta rikkaruohoja voittaa, mutta annetaan aika kova vastus!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikukkia olen minäkin löytänyt istutusten keskeltä. Ja äkkiä poistamaan heti kun näkee. Kova vastus on hyvä, voitolle ei taida päästä koskaan.

   Poista
 8. Harvoin tulee rikkaruohoisempia nurkkia kuvattua. Eilen leikkasin ruohoa ja jumituin hyvin monta kertaa kiskomaan välissä voikukkia kaikista niiden kätköistä. Kesti aika kauan suoriutua itse nurmen leikkuusta. Rikkakasvit kasvavat ihan villinä ja joitakin pitää vain sietää.

  Ihana Hopa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikukkia riittää, ne sentään huomaa keltaisten kukkien perusteella, nokkonen on paljon salakavalampi. Meillä on niin märkää ettei koko nurmikkoa ole voinut leikata ja miten ärsyttävää se on kun ei pääse voikukista siten eroon.

   Poista
 9. Samaa taistelua kaikilla, tanner vain eri😉
  Nämä sateet aivan villitsee kasvua, myös sitä eitoivottua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateen tuo nopeaa kasvua myös ei toivotuille kasveille.

   Poista
 10. Hei voinpa sanoa lohduksi, että meidän vatturivistöt kitketään tänä kesänä traktorilla, aivan tukkoon päässyt heinittymään eikä niin hullua täältä löydy joka sitä käsin ryhtyisi kitkemään.
  Nurmikko kasvaa nyt niin että humina kuuluu -ja rikkaruohot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi pitänyt aikoinaan istuttaa vadelmat niin, että rivien välit voisi ajaa ruohonleikkurilla, helpottaisi edes vähän urakkaa.

   Poista
 11. Mulla on sama kokemus vadelmariveistä eli mahdotonta pitää puhtaanta! Yritin kattaa penkkejä, mutta kanat kääntää katteet ympäriinsä hetkessä, joten sekään ei auta. Kerro, jos keksit jonkun keinon pitää rivit siedettävässä kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole vielä keksinyt keinoa, parin vuoden välein kitken enemmän ja sitten taas luovutan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)