lauantai 10. huhtikuuta 2021

Supussa

 Tekisi mieli olla yhtä supussa kun puutarhassa tällä hetkellä kukkivat kukat. Tekisi mieli painaa pää painuksiin kuten jouluruusulla tai heräillä vasta kuukauden päästä kuten taitaa moni kasvi tehdä.

Sää on ollut tänään sadetta, räntää ja rakeita. Pienen nanosekunnin aurinkoa mutta muuten vettä sen kaikissa olomuodoissa. Puutarhassa tein todella nopean kierroksen, hyvästä pukeutumisesta huolimatta palelin kuin pahimmilla talvipakkasilla.

Kun kerran aurinko ei paista, ei jouluruusu ole kääntänyt omin avuin kukkaansa aurinkoa kohti. Niinpä avustin sitä pikkuisen jotta pääsen ikuistamaan kukan sisustan pilkutuksen.
Oranssit krookukset värjöttelevät kukat supussa. Sormustinkukan lehdet ahdistavat turhan lähellä, ehkä kitken sen vielä pois. Verkkoja näkyy kuvissa paljon. Niitä ei voi vielä poistaa jänisten takia.
Viime syksynä istutetuissa hyasinteissä on muhkeat lehdet ja vielä muhkeammat nuput. Joka vuosi ihmettelen millä voimalla jaksavat tulla maan pinnalle. Vaalea aina joka näkyy kuvissa on kalkkia. Ehdin torstaina illasta levittää päivän viimeisenä puutarhatyönä tuulen tyynnyttyä kalkkia osalle perenna-alueista ajatuksena, että näillä sateilla kalkki liukenee hyvin kasvien hyödynnettäväksi. Ja ehkä muutama sammalpläntti kuolisi siinä pois.
Päivän ilonaihe. Kaksi vuotta sitten kylvetyt pionin siemenet iti ja viime kesänä tekivät ensimmäisen lehden. Kasvatin pioneja kesän ruukuissa ja syksyllä laitoin kaikki tähän penkkiin. Alkuja on noussut esiin muutama, jokaisesta olen onnellinen. Pitää muistaa hankkia hiekkaa tai soraa pionien juurelle.
Sinivuokko miettii kukkiako vai ei. 
Kaikki lumikellot nuupottavat allapäin kehnon sään takia. Yksinkertaisten lumikellojen kukkia en ole nähnyt koko keväänä avoinna olevina, ovat pysytelleet vain supussa. Tuntuu ettei oikein mikään etene puutarhassa näin viileässä säässä.
Jotain tapahtuu. Viime keväänä tilasin kaksi suursäkkiä puutarhamultaa. Sitä tarvitaan tänäkin keväänä mutta nyt päätin kokeilla ja tilata mullan säkeissä. Pihaan tuli perjantaina lavallinen multasäkkejä, yhteensä 65 kappaletta. 
Eiköhän näillä pärjätä vähän aikaa. 


24 kommenttia:

 1. Ihana jouluruusu. Pionien kasvattaminen siemenestä on jo tosi puutarhurin puuhaa 🤗😁
  Oliko halvempaa ottaa säkeissä multaa vai miksi päädyit tähän ratkasuun. 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusuasi minäkin täällä ihailen. Onnittelut pionien onnistuneesta kasvatuksesta.
   No nyt multa ei ainakaan hetkeen lopu kesken.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Tuo on kaunis jouluruusu. Oli edullisempaa ostaa koko lava, kuljetus ei maksanut mitään. Nyt on multaa vähäksi aikaa. Pionin kasvatus siemenestä vaatii ainakin kärsivällisyyttä.

   Poista
 2. Upeat nuo oranssit krookukset🤗
  Multaa menee yllättävä määrä kesän aikana. Tuolla määrällä pärjäät nyt jonkin aikaa, luultavasti 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multaa menee todella paljon. Joskus ajattelin, että voin olla mullan suhteen omavarainen mutta ei onnistu näin suuressa puutarhassa.

   Poista
 3. Kauniita kevään kukkia. Nuo oranssit krookukset ovat superhienoja! Vau, mikä määrä multasäkkejä! Noilla pärjää pitkälle :) Minä olen hakenut aina autolla viisi säkkiä kerralla. Kiitti vinkistä, että tilata multasäkkejä kotiin toimitettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa vertailla mullan hintaa. Itse koin, että näin tulee edullisemmaksi ja kotona on aina multaa eikä tarvitse lähteä erikseen hakemaan.

   Poista
 4. Viimeisen kuvan lavallinen multaa innosti oitis kyselyyn. Jotkut liikkeet ottavat niin ison rahtimaksun, että sillä hinnalla hakee peräkärryllisen itse. Meillä ei vaan omaa peräkärryä ole ja se pitää jostain vuokrata. Asut eri paikkakunnalla, mutta uteliaisuuttani kysyn, mikä firma toi ilman kuljetusmaksua? Minulla on viime vuonna tilattua multaa suursäkissä, mutta tarvitsen myös tuota mustaamultaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin mullan Hankkijalta, lavallinen maksoi 235e kotiin tuotuna. Ehkä tarjouksesta itse hakien olisi saanut edullisemmin mutta nyt koin ajan säästämisen tärkeämmäksi ja sen ettei tarvitse kytätä tarjouksia ja mennä paikalle ja todeta, että multa on loppu kuten viime keväänä kävi useamman kerran. Suursäkin multa oli myös hyvää viime keväänä, sen tilasin Vihannalta, kuljetus maksoi 40e ja siihen hintaan sai ottaa kuljetettavaksi niin monta säkkiä kun kyytiin mahtui, yksi suursäkki multaa maksoi muistaakseni 95e.

   Poista
  2. Kiitos tiedoista. Ehdin jo soitella useampaan firmaan ja saman hinnan sain Hankkijalta. Tosin heiltä myymälästä tilattuun lisättiin 90 euron kuljetusmaksu, mutta verkkokaupassa rahti kuuluu hintaan. Suursäkkejä olen tilannut KodinTerrasta, jossa 3 tai useamman säkin kuljetus on 0 euroa. Yleensä olen tilannut samalla multaa ja kivituhkaa, joskus klapejakin. Viime vuonna sain samaan kuljetukseen myös mustaamultaa, mutta hölmöyksissäni en ottanut koko lavaa. Olisi riittänyt tällekin vuodelle.
   Useimmiten suursäkkimulta on ollut hyvää. Viimeksi tilattu on koostumukseltaan edellisiä tiiviimpää, enkä oikein tykkää siitä. Se käy kuitenkin hyvin yleismullaksi sinne tänne puutarhassa. Mustaamultaa aion tilata, kunhan saan vanhan Hankkijan asiakastunnukseni yhdistettyä verkkokauppatunnukseen.

   Poista
 5. Onnea uusista pionin aluista, ovat varmasti rakkaita, kun olet ne itse alusta asti kasvattanut! Ja onnea mahtavasta säkkimäärästä multaa, sitä tarvitaan, mutta nyt ei ihan heti lopu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kasvatetuista tulee tärkeitä ja se tunne kun on onnistunut jossain vaikeassa asiassa. Nyt on multaa, pitäisi kai lähteä purkamaan kuormaa ja multaamaan kukkapenkkejä.

   Poista
 6. Onnittelut pionin kasvattajalle. Kukat ymmärtävät, ettei kannata avautua kurjalla säällä, pörriäiset ovat kohmeessa, eikä ihailijoita liikkeellä. Tänään sunnuntaina tilanne onkin toinen ja kasvupyrähdys odotettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kukat osaavat onneksi jarruttaa jos sää näyttää kurjalta. Tänään tilanne jo toinen ja hyvä niin.

   Poista
 7. Mukava määrä multaa!
  Ihana jouluruusu ja edelliseen postaukseen viitaten. Hyvä yritys, tiedän tuon tunteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multaa kuluu mahdottomia määriä, tänään käytin pari kerrosta säkkikasasta.

   Poista
 8. Onneksi säätila vaihtui. Hienoa, että siellä on pionit kasvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi vaihtui. Jännittää kuinka monta pionia nousee, yhdeksän pientä alkua laitoin maahan syksyllä.

   Poista
 9. Voi miten kaunis jouluruusu!
  Minä laitoin viime syksynä pionin siemeniä maahan, saa nähdä tuleeko niistä mitään. Ajattelin heitellä niiden kaveriksi tänä kesänä jotain kevyttä kesäkukkaa, niin ei tarvi paljasta maata koko kesää katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin pionin siemenet kasvamaan Pioniseuran ohjeilla, luulen siinä olevan suurin syy onnistumiselle. Kuolanpioni itää nopeasti mutta näissä pioneissa oli mukana vaikka mitä.

   Poista
  2. Täytyypä käydä lukemassa ohjeet, kun tilasin muutaman pioninsiemenen lisää.

   Poista
 10. Todella nätti on tuo jouluruusu <3 Kyllä nuo kukat ovat suloisia vähän nuppuisinakin. Olet onnistunut myös hyvin pionien kanssa. Muutaman vuoden päästä voi sitten odotella kukintaakin. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukintaa joutunee odottelemaan muutaman vuoden, kasvattaa taas aimo annoksen kärsivällisyyttä lisää tähän kärsimättömään ruotoon.

   Poista

Kiitos kommenteista :)