sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Lahopuuta niityltä puutarhaan

 Joitain vuosia sitten salama iski niityllä kasvaneeseen koivuun. Ensin koivu sai jäädä rauhaan kunnes kyllästyimme katsomaan sitä ja koivu kaadettiin. Osa koivun rungosta unohtui niityn laitaan. Olisiko ollut niin laho ettei siitä saanut polttopuuta. Jo aiemmin olen katsellut rungon pätkää sillä silmällä, että haluan siirtää sen puutarhaan. Tänä keväänä siirto toteutui.

Koivu meni kahteen osaan, pidempi pätkä tuli varjon puolelle, kuusen alle. Ajattelin vielä pyytää poikaa poraamaan reikiä rungon päätyihin ötököiden kodeiksi.
Hienot käävät säilyivät rungon siirrossa, vain yksi taisi irrota.
Samaa kuusta sen toiselta puolelta jossa on kantopuutarha. Tuonne mahtuisi vielä pari kantoa mutta ei ole tullut missään vastaan.
Tämä näkymä on siniseltä keinulta. Ötökkähotelli on korjattava kunhan se tyhjenee asukkaista. Laitan lintujen viemien onttojen ruokojen tilalle puun palan johon on porattu reikiä, toimii paremmin. Iines maastoutuu kuvaan hyvin värinsä takia, löydätkö kuvasta?
Pienempi rungon pätkä tuli kantopuutarhan eteen missä oli ennestään yksi koivupölli lahopuuna.
Kääpiä löytyy näistäkin.
Jos tulee hyviä lahopuita vastaan, niin niiden paikka on kuusen edessä kasvavan koivun vasemmalla puolella, siellä on vielä tilaa. Kuusen alle olen vienyt pihan lehtiä niitä haravoidessa. Nyt on se tilanne, että lehdet saavat alkaa maatua rauhassa. Lehtiä varten on uusi komposti ehkä halua, että maa nousee kuusen alla liikaa.


28 kommenttia:

 1. Tosi kivan näköinen laho/kantopuutarha! On jotenkin tosi kiva seurata puunkappaleiden hidasta maatumista ajatellen samalla, miten paljon ne tuottavat elinmahdollisuuksia muille.
  Iineksellä on huippuhyvä maastopuku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iineksellä on hyvä maastopuku, ehkä auttaa myös myyrän metsästyksen onnistumisessa. Toivon ötököiden viihtyvän, etenkin niiden joita saattoi tulla puiden mukana.

   Poista
 2. Olet tehnyt trendikkään lahopuutarhan, miten hyvä idea. Nyt enää kasveja, varjohiipat ja saniaiset? Ihana Iines, sain tuijottaa tovin, ennen kuin löysin kisulin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotkansiipiä olen yrittänyt mutta eivät menesty tuossa, on liian kuiva paikka. Yksi varjohiippa on laitettu viime kesänä, seurailen jos vaikka viihtyisi. Viihtyessään saa kavereita lisää.

   Poista
 3. Hianot käävät sait kaupan päälle. Kuusen alusta on luannolline paikka laho/kantopuutarhalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on hyvä luontainen paikka kannoille ja lahopuille. Teemaa voi jatkaa jos haluaa sillä keinun takana kasvaa kaksi suurta kuusta.

   Poista
 4. Kuusen alustasta ja ympäristöstä muotoutuu kuin luonnostaan kantopuutarha ja lahopuualue. Huomasin ihan ensimmäisenä Iineksen, mikä johtunee siitä, että pihassamme säännöllisesti vieraileva Mamis-kissa on paljolti saman värinen. Kantopuutarhasta saattaa tulla mieluinen paikka kissoillekin. Helteellä sopivasti varjoa.
  Ansaitset ehdottomasti taputuksia edellisen postauksen siemenestä kasvatetun palloesikon johdosta. Olkoon valkoinen tai minkä värinen tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat tykkäävät jo nyt makoilla kuusen alla kuivan lehtipeitteen päällä, siellä on mukavan vilpoista ja samalla on vähän piilossa. Palloesikko kai itää esikoista helpoiten mutta kyllä silti onnistuminen tuntuu hyvältä.

   Poista
 5. Tuohon koivunrungon päätyihin kun laittaa pitkällä poranterällä reikiä niin on varmaan nopeasti paljon asukkaita ötökkähotellissa. Hieno kokonaisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poika saa niitä porailla, osaa käyttää sellaisia työkaluja paljon paremmin kuin minä.

   Poista
 6. Näyttää tosi hienolta. Ja Iines on super tehokas naamioitumaan. Kesti aikansa, että tajusin. Tuo paikka on niin erilainen kuin ennen ja taas uudenlainen kasvupaikka kasveille. Ja toki hyvä paikka ötököille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iineksellä on loistava suojaväri. Kuivasta heinikosta sitä on melkein mahdoton erottaa. Niin paljon parempaan on alue muuttunut kun ajattelee mitä se ennen oli, pelkkää vuohenputkea ja rytöä.

   Poista
 7. Mukava tuollainen kantopuutarha ja hyödyllinen monelle eliölle ;)

  VastaaPoista
 8. Näyttääpä kivalta ja on oikein hyvä paikkakin! Muutama kasvi sekaan ja valmista tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien suhteen on haastava kun on niin kuiva paikka. Jotain pitää kokeilla uutta tänäkin kesänä, pikkuhiljaa löytyy tuossa viihtyviä kasveja.

   Poista
 9. Iines kyllä maastoutui todella hyvin, hetken aikaa sai katsella kuvaa ennen kuin löysi. Kivan näköinen lahopuutarha-alue, joka asettuu hyvin ympäristöönsä. Hienoa, että olet saanut palloesikon siemenestä kukkivaksi taimeksi (edellinen postaus), vaikka ei ollutkaan juuri sitä väriä, mitä toivoit. Valkoinenkin on oikein kaunis. Minulla palloesikot eivät oikein tunnu viihtyvän eikä toissa kevään siemenkylvöstäkään tullut kuin kaksi tainta, joista kumpikin kuoli viime talvena. Ole siis iloinen kahdesta kukkivasta taimesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen. Olen ajatellut palloesikkoa kestäväksi koska se viihtyy meidän savimaassa. Lahopuutarhasta muotoutui kiva osa puutarhaan, toivon siitä olevan hyötyä ja iloa myös ötököille.

   Poista
 10. Katti bongattu vaikka huippupätevä maastoasu hänellä onkin!
  Tuo lahopuutarhahan on aivan superkiva ajatus ja kivasti toteutettukin. Minulla on roikkunut ötökkähotelli, sellainen kaupan valmis, yhdessä vaahterassa. Ajattelin sitä lähinnä koristeena siinä pitää. Eräänä päivänä oikein hämmästyin kun siitä ohi kävellessäni ilmassa surisi ja pörisi monenlaista lentäjää. Taisi olla mieluisa asumus. Oletan, että meidän vanhat riihi ja aitta ovat melkoisia ötökkähotelleja myöskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ötökkähotellissa on asukkaita puupalikkaan poratuissa koloissa. Samoin kaikki ruokopätkät oli täynnä mutta linnut tuhosivat ja söivät ne. Riihi ja aitta ovat mitä mainioimmat asumukset, meillä voi lisät siihen vielä pari muuta rakennusta. Ei kannata pitää niitä liian siivottuina.

   Poista
 11. Iines löytyi! Hyvin tosiaan maastoutuu. Hieno kantopuutarha. Minä en voi moista edes ajatella kotiloitten vuoksi. Kaikki pitää olla kovin "steriiliä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiloita on meilläkin mutta tein viime kesänä päätöksen että niistä viis. Hävitä ja myrkytän mutta liikaa en saa antaa niiden määrätä mitä teen puutarhassa. Toisaalta tuo on niin kuiva paikka etten usko kotiloiden viihtyvän siinä kun ympärillä on paljon parempiakin piiloja.

   Poista
 12. Tosi hieno tuo kanto/lahopuutarha! Olen itsekin innostunut aiheesta ja toteuttanutkin, kun löysin sattumalta ensimmäisen lahopuun, tosin mittakkaava on huikeasti pienempi kuin sinulla. :)

  VastaaPoista
 13. Siihen istui koivun runko kuin nenä päähän 😊 Hienolta ja ötökkähyödylliseltä kokonaisuudelta näyttää 🤍

  VastaaPoista
 14. Minulla on samanlainen koivun pätkä kääpineen pihapiirissä. Kaunis on sinun kantopuutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivun käävät ovat kauniita, ilolla niitä katselee puutarhassa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)