lauantai 3. huhtikuuta 2021

Ideasta toimintaan

 Aloitin viime kesänä kasvimaan yläpuolella olevan penkin kunnostamisen. Ajatus oli hävittää vuohenkello pois ja vähän muutenkin uudistaa penkkiä. Kaivoin 'Bowl of Beauty'-pionit talteen, pesin juurakot ja istutin ne kesäksi valeeseen ruukkuihin. Samalla sain tarkkailtua nouseeko juurakoista vielä vuohenkelloa. Parista  ruukusta nousi ja taas putsasin juurakot. Sen jälkeen ei näkynyt vuohenkelloa pioneissa. 

Maata käänsin koko kesän muutaman päivän välein ja keräsin tarkkaan kaikki esiin tulleet vuohenkellot pois. Käänsin maan pari kertaa kallioon saakka ja eristin muovilla vuohenkelloista vapaan alueen saastuneesta. Kaivoin ison syreenin pois ja lahjoitin sen eteenpäin. Loppukesästä vuohenkelloa ei enää näkynyt.

Tässä on menossa vielä suurta mylläystä viime keväänä. Syreeniä en saanut omin avuin ylös, onneksi miehen voimat riittivät ja syreeni nousi ylös.
Tänään penkkiä katsellessa sain idean. Jyrkästä rinteestä johtuen olen miettinyt alueen taimettamista vähän enemmän. Sitten keksin pengertää yläreunaa isojen kivien avulla. Hain kivet omalta louhimolta eli kasasta räjäytyskiviä joka saatiin pihan laidalle pari vuotta sitten. Kivien oikealla puolella kasvaa uudelleen istutetut pionit ja vasemmalle olen suunnitellut laittaa koristeomenapuun. 'Musta Rudolf' on mielessä mutta mietin onko se kovin arka lajike? 
Tuon pienen köynnöstuen kohdalla kasvaa kärhö 'Abundance'. Koko sen ympärystä on vielä kunnostamatta, mietin jopa kärhön siirtoa ja alueen laittamista nurmikolle eli muutkin taimet pois. Mietin vielä siihen asti kun kasvit ovat kunnolla nousseet ja kaivan ne vasta sitten ylös.
Kanttasin kivien vasemmanpuoleista aluetta lisää ja seuraavaksi toin siihen multaa. Pohjalle puutarhakompostin tavaraa jonka olin tyhjentänyt väliaikaiseen paikkaan jo viime syksynä. Osin oli kasa jäässä mutta pinnasta sai kaavittua tavaraa siirtoa varten. Lopuksi vielä muutama pussi kaupan multaa päälle, sekin osin jäässä mutta ei haitannut. Enää ei puutu kuin puu ja jotain kasveja sen alle, ehkä kurjenpolvea.
Tässä kuva louhimolta. Kiviä riittää runsaasti. Niitä on sekä tuossa etualalla sekä kuvan perällä, koivujen edessä. Osa jää kivimuurin jatkoksi ja osa hyödynnetään muualla kuten uuden kasvihuoneen seudulla. Vähän on homma vielä vaiheessa ja kaikki pihan ohi ajavat saavat ihailla kiviä tällaisenaan ainakin tämän kesän.
Krookukset availevat jo nuppujaan. Nämä oranssit ovat lemppareitani, katse huomaa ne heti arboretumista.

Toisin on liilojen krookusten kanssa, niin haljuja ja värittömiä. En ole laittanut liiloja enää pariin vuoteen. Mieluummin väriä, keltaisia ja oransseja.

Viime keväänä nämä krookukset syötiin jänisten toimesta, nyt ne ovat saaneet olla rauhassa, suurin osa kasvaakin verkon sisällä.

Huomenna puuhat jatkuu.


22 kommenttia:

 1. Anteeksi, että jankutan joka taholla peuroista ja jäniksistä, mutta eikö teidän puutarhassa niitä näy tai käy ollenkaan? Upeat krookusryhmät, jotka meillä tasataan mullan pintaan ilman verkkoja - murrr...
  Musta Rudolfin menestymisvyöhykkeiksi mainitaan I-IV. Ehkä kannattaisi kokeilla. Meillä se kasvaa aika tuulisessa ja avoimessa paikassa hyvin menestyen. Tykkään kovasti ja siksi kai suosittelen sitä muillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat ja jänikset on hyvä kestoaihe :) Peuroja näillä seuduilla on mutta vielä en ole puutarhassa nähnyt. Eilen viimeksi niitä meni pellon toisella laidalla. Viime vuonna krookukset syötiin, nyt ne on saaneet olla ihmeen rauhassa. Kaikkea muuta kyllä nikerretään, jopa kellukan vihreitä lehtiä oli syöty. Kiitos kommentista Rudolfin suhteen, taidan uskaltaa kokeilla sitä, vielä kun löydän jostain taimen. Vähän jo googlettelin ostopaikkoja.

   Poista
 2. No hyvä että työsi tuottaa tulosta ja vuohenkello on joutunut häviölle. Keväällä on ihanaa kun kaiken ruskeuden keskelle tulee väriä, krookukset ovat todella tervetulleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en julistaudu voittajaksi, siemeniä on voinut jäädä maahan ja niistä tulla lisää vuohenkelloa. Se on sitten vain ahkeraa kitkentää. Krookukset ovat niin tervetulleita.

   Poista
 3. Vuohenkello on viheliäinen hävitettävä, hyvin onnistuit siis.
  Ihania krookuksia. Ehkä tuo lila pääsisi esille esim keltaisten ja oranssien ympäröimänä?
  Hyvää pääsiäisen jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenkello on sitkeä, saapa nähdä onko kokonaan pois. Keltaisia liilojen ympärille, se oli kiva idea.

   Poista
 4. Meillä vuohenputki valtaa alaa ja se vasta hankala hävitettävä onkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Minulle vuohenkello tuli pionien mukana mutta jospa se nyt olisi pois. Toinen paikka missä sitä kasvaa on jalavan ympärystä, en tiedä mistä vuohenkelo tulo siihen mutta sitkeä on. On ollut monta vuotta peitettynä ja silti sitä vain löytyy.

   Poista
 5. Onnittelut vuohenkellon nujertamisesta. Onneksi sen ikävät puolet tuodaan jo hankkijoille paremmin tiedoksi.
  Ihanasti kukkivat krookukset. Liila- ja keltakukkaiset ryhmäksi istutettuina olisivat varmaan kiva yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vielä en uskaltautunut julistautua voittajaksi. Jos tänä kesänä ei näy yhtään alkua niin sitten niin voi sanoa. Pitää muistaa syksyllä laittaa lisää keltaisia liilojen kaveriksi.

   Poista
 6. Vuohenkelloa vastaan on tosiaan hyökttävä sitkein ottein, kuten sinä olet toiminut! Ihanasti siellä jo krookukset kukkivat, ja kauniita nuo lilatkin ovat. Minulla vielä suurin osa lumen alla, mutta pelkään, että kun tulevat esille, löytävät myös jänikset apajille :( Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jänikset löytävät muuta syötävää kuin krookukset sitten kun lumet sulavat. Liilat ovat myös kauniit mutta hassusti ne eivät näy puutarhassa kuin ihan läheltä.

   Poista
 7. Mukavia puuhia. Olisipa minullakin tuollainen louhimo, josta vois tarpeem tullen hakea kiviä.
  Rikkaruohottuneista perennanjuurakoista tuli mieleen, että minä sain kerran juolavehnäisiä päivänliljoja. Liotin kasveja vedessä hetken ja pesin juuret. Kun vedellä huuhtelin kaiken mullan pois, näki juolavehnän juuret hyvin ja sai hienosti putsattua juurakon. Tietysti jos on jo kookas juuripaakku, on tämä hankalampaa. Päivänliljat taisin jakaa, pionia en menisi nuijimaan pienemmäksi:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma louhimo on kiva, onneksi uskalsin silloin avata suuni ja pyytää kiviä pihaan. Putsasin pionit täysin mullasta ja pesin juurakot vesiletkun alla. Ja nypin tarkkaan kaikki pois mutta pariin koloon oli jäänyt vuohenkelloa. Toinen kerta auttoi pois saamisessa. Jaoin myös juurakot, oli pakko että sain ne kunnolla putsattua. Kivasti jo näkyy pionin alkuja eli elossa ovat.

   Poista
 8. Oi, olet päässyt jo hommiin. Meillä lumi vielä on esteenä monille hommille. Nuo krookukset ovat vain kauniita. Onneksi jänikset eivät ole niitä syöneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rinteestä oli jo maa sula, ihan kaikkialla ei ole. Kyllä tuntui mukavalta tarttua lapioon.

   Poista
 9. Jukrat, siellä jo kaivellaan uusia kukkapenkkejä! Toivottavasti olet saanut vuohenkellon nyt nitistettyä lopullisesti ja toivottavasti jänikset jättävät krookukset rauhaan. Jospa niille olisi jo muuta syömistä kun ei näytä luntakaan enää paljoa teillä olevan. Mukavaa ensimmäisen pääsiäispäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on päästy tositoimiin. Mukavasti on maa sulanut mutta on se silti suurimmassa osassa puutarhaa vielä jäässä. Toivon myös että jänikset löytäisivät jo muuta syötävää kuin puutarhani.

   Poista
 10. Ihana uusi kukkapenkki! Musta Rudolf on oikein kestävä, istuta vaan. Ostin omani halvalla Honkkarista, varmaan Rustassa samat kasvit, jos niitä löytyy lähistöltä. K-raudassa näkynyt myös. Olen hävinnyt taistelut Vuohenkellolle, mutta onhan se ihan nätti kukka onneksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kahden vaiheilla tilaanko Rudolfin vai jätänkö sen varaan että löydän sen jostain myymälästä. Kun googlettelin hankintapaikkoja niin jotkin ilmoittivat jo että kirsikkapuut ovat loppu. Voi käydä kuten viime kesänä että kaikki on loppu kun ihmiset innostuvat puutarhoistaa. Jos vuohenkello leviää laajalle alueelle niin ei siitä enää eroon pääse. Leviävyys on sääli koska kukka on minustakin todella kaunis.

   Poista
 11. Siälon saanu teherä jo ihan oikeeta puutarhatöitä. Tosi on, etteivät violetit näy nii hyvin ku keltaaset, mutta siitä hualimata non mun lemppareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on päästy tositoimiin, tänään sain haravoitua syksyllä maahan jääneitä lehtiä, jäi osa pihasta silloin kokonaan haravoimatta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)