keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Yritys hyvä kymmenen

Yritin ihan tosissani olla tänä vuonna kohtuullinen taimikasvatusten kanssa. Ei onnistunut. Pitää olla tomaatteja, tuoksuherneitä, kokeiluja kuten pähkinäpensaita, kuukausimansikkaa ja vielä muutama tomaatti koska varataimia pitää olla. Vielä on kylvämättä kurkut, kesäkurpitsat,  pääosa krasseista ja muut tuiki tärkeät kasvit. Tila loppuu kesken jo ennen näitä kylvöjä.

Tomaatti-ikkunalla on ahdasta. Tämän enempää tilaa ei kuitenkaan tarvita, maito- tai jogurttitölkit joihin koulin tomaatit seuraavaksi vievät saman tilan kuin mustat taimipurkit.
Tomaattien kasvu on ollut todella hidasta. En tiedä pitäisikö aloittaa jo lannoitus? Toisaalta ei tässä ole mikään kiire, tomaatit pääsee kasvihuoneeseen aikaisintaan toukokuun puolen välin jälkeen. Mieluummin matalat ja tanakat taimet kuin pitkät ja hontelot.
Toisellakin ikkunalla on tilan puute. Takana on valmiina ostettu kelloköynnöksen taimi, se pitäisi laittaa suurempaan ruukkuun. Mustissa taimiruukuissa on tuoksuherneitä ja ruusunätkelmää. Jogurttipurkeissa on liljoja, ne saa lähteä ensi viikolla lasikuistille ja pärjätä siellä. Ämpärissä ja saviruukuissa talvehtineet käenkaalit ajattelin kaivaa esiin ja jakaa, saviruukuissa on liikaa mukuloita. 
Tuoksuherneitä tuli aika monta siementä per ruukku. Näköjään itivät hyvin vaikka en laittanut näitä minkään ohjeen mukaan. Siemenet multaan ja vettä päälle ja sitten vain odottelin itämistä.
Tässä tämän päivän tilanne. Pakko ottaa toinen pöytä käyttöön sillä koulin samettiruusut. 
Lisää kylvöjä löytyy kodinhoitohuoneen lattialta. Viinirypälerasioissa on pihalla hangessa maanneet kylmäkäsittelyä vaativat siemenet. Isoissa vihreissä on tulossa salkoruusua ja krasseja. Jälkimmäisiä on tulossa vielä paljon lisää, kokeilen ensin itävyyttä viime kesän kasveista kerätyillä siemenillä.
Samettiruusut itivät onnettomasti. Kylvin melkein desin siemeniä ja tässä tulos. Muutama purkki ei mahtunut kuvaan, taimia on yhteensä 16 kappaletta. Sama juttu oli viime vuonna omista samettiruusuista kerättyjen siementen kanssa, heikko itävyys. Lajike on 'Strawberry Blonde'. En tiedä onko tämä lajikkeesta johtuvaa vai teinkö jotain väärin siementen kanssa. No näillä on sitten pärjättävä kunhan kesä koittaa.

Ensi vuonna uusi yritys kohtuudesta.


33 kommenttia:

 1. Olet ainakin yrittänyt, ehkä meitä ei tässä asiassa kohtuuden ystäviksi ole tarkoitettukaan 😉
  Se itsehillintä ja kohtuus taimikasvatuksessa on jännä ja kumma juttu, koulimisvaiheessa homma viimeistään leviää käsiin ja vielä olisi kylvettävää vaikka miten paljon. Onneksi hommaa voi jatkaa kohta kasvihuoneessa, siellä on tilaa ja valoa.
  Minullakin on kummallisen hidasta kasvua tomaateilla, en oikein ymmärrä mikä niitä nyt jurppii. Kuviesi perusteella samoissa mitoissa ovat minunkin tomaattini, osa vasta itää. Chilitkin lähtivät tosi hitaasti mutta kyllä ne onneksi nyt kasvavat tasaisesti. Mulla meni muuten koristeporkkanan kylvös uusiksi, ihmettelin sen hitautta kun ei meinannut millään itää. Tarkempi tutkiminen kertoi kissan käyttäneen kylvölaatikkoa vessanaan.. se niistä sitten, tilasin uudet siemenet.

  Olen huomannut nyt muutamana vuotena siementen laatuerot. Kaikkein parhaat itämiset olen saanut Impectan siemenillä, eniten pettymyksiä tulee Nelsonin siemenillä. Impectan samettikukkien ja tsinnioiden itävyys oli 99% toisen merkin tsinnioista ehkä 30% iti.
  Hajuherneiden koulimisella ei ole mikään kiire, mulla on aina lajike per purkki, n. 12 siementä kutakin. Mahtuvat kasvamaan 11x11 cm reilusti kymmensenttisiksi ja sitten voi koulia. Kasvariin ne voi viedä aika pian, sillä kestävät muutaman pakkasasteenkin. Harsolla olen omiani peitellyt kasvarissa sillä meillä voi olla kipakoita yöpakkasia yllättävän pitkälle kevääseen.

  On tämä kyllä kaikkineen ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tässä kohtaa kohtuus voi kaduttaa kesällä kun taimia ei ole tarpeeksi. Kylvöissä purkit on vielä pienet mutta kun tekee koulinnan niin pieni purkki onkin suuri. Kunhan tuoksuherneet ovat vähän enemmän kasvaneet siirrän nekin lasikuistille, se ei mene enää pakkaselle ellei tule sitten oikein kovia pakkasöitä, sitten on helppo suojata vaikka harsolla.
   En tiedä mikä tomaatteja hidastelee, voi olla että meillä on liian kylmä. Oi tuo vessana käyttö :D

   Poista
 2. Hih, ihana taimivyöry! Jännää nähdä kaikki hienot kalusteet ja tuukit siellä kylvöastioiden alla :-D Joillakuilla ihmisillä saattaisi olla ihmeteltävää kaikissa noissa järjestelyissä!
  Toivottavasti kaikki kasvaa hyvin ja sopivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on vyöry, ellei oikea paisumus :) Kaikki kalusteet ja liinat saa kestää taimia. Tuo villaliina on niin kissankarvan peitossa ettei siitä mene edes vesilitra läpi.

   Poista
 3. Sinulla onkin paljon taimivauvoja vaalittavana. Kasvatustilasta tuntuu aina olevan puutetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää laajentaa ja tehdä ihan oma kasvatushuone :D

   Poista
 4. No on sinulla ja lisää tulossa ja minä kun ajattelin että minulla on paljon. Meillä ei ole ikkunan edessä vielä mitään mahdollisuutta laittaa mitään muuta kuin keittiössä. Samettikukat minulla kyllä itivät hyvin mutta eivät tunne nyt jatkavan jalkojaan. Samoin kaikki muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vain tomaatit saa eteläikkunan (muita ei ole), muut saa pärjätä vähemmällä valolla. Onneksi kohta saa lasikuistinkin käyttöön.

   Poista
 5. Lähtikö sielläkin lapasesta? Täällä toinen kohtalotoveri :D

  VastaaPoista
 6. Aikamoista! Mun ei pitäis lukea tällaisia postauksia ollenkaan kun en saa taimia tänä vuonna kasvihuoneeseen kasvamaan, eikä sisällä riitä tila kaikille. Huomasin just, että kurkku on vielä kylvämättä ja samettikukat myös. Piti laittaa vaan vähän tomaattia ja muutamaa köynnöstä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkut kylvän vasta toukokuussa kun niitä ei saa kasvihuoneeseen laittaa meillä liian aikaisin, muuten ehtivät kasvaa liian suuriksi. Samettikukat taitaa ehtiä vielä.

   Poista
 7. On siinä purkki poikineen. Tuttu näkymä monille meistä puutarhaihmisistä. Minulla on kellarin toisen kasvilampun ala niin täynnä, että siirrän tomaatit pian isompiin astioihin toisen lampun alle. Mietin juuri, että kurpitsatkin on vielä kokonaan kylvämättä. En ole pitänyt niiden kanssa kiirettä, kun on vielä varsin koleaa. Nopeastihan ne yleensä itävät. Olen alkanut antamaan tomaateille merileväuutetta. Netissä eksyin keskusteluun, jossa yksi sanoi, ettei tomaateille tarvitse vielä tässä vaiheessa antaa lannoitetta ja joku toinen taas väitti muuta.
  Eilen kävin Lidlissä, josta mukaan tarttui muutama juurakko. Ajattelin laittaa ne tänään multaan.
  Huomasin kuvistasi, että oxalis on sinulla jo reippaassa kasvussa. Sen olen unohtanut kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oxalis selvisi talven yli, siksi se jopa kukkii jos. Ostin mukuloita lisääkin, peräti 80kpl mutta kun olivat niin edullisia :D Muita kesäkukkia en sitten laitakaan kuin oxalikset, samettikukat ja tuoksuherneet. Kurpitsat laitan minäkin vasta tokokuussa, tai ihan huhtikuun lopulla etteivät kasva liikaa sisällä.

   Poista
 8. Kohtuullisuus on niin vaikeaa tämän taimihomman kanssa. Tai ylipäätään puutarhan kanssa. Muissa hommissa se onnistuu helpommin.
  Siellähän näyttää tosi hyvälle. On herkkuja ja kauneutta tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tulossa kaikkea kivaa, toisaalta tarviikos sitä kohtuutta aina harrastaa näin terveellisessä asiassa.

   Poista
 9. Taimet valtaavat kotisi :D Niinpä ne tekevät kyllä täälläkin. Aina pitää olla vähän sitä, tätä ja tuota ja vielä varataimet varmuuden vuoksi, jos ensimmäisille käy jotain. Minunkin pitää kylvää lisää samettikukkia. Vanhat siemenet itivät aika huonosti. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellinen kodin valtaus. Mutta kun maailma on täynnä ihania siemeniä ja aina uusia mahdollisuuksia.

   Poista
 10. Niin tuttua! Mullekkaa enää vintin kaks kamaria piisannu. Keittiöhön oli pakko levittää kelloköynnöksiä. Sammarien kans mullaki oli ongelmia. Kylyvin niitä lisää parihinki kertahan. Pengoon osin kyllä kaikki pussienloput, joten huano itävyys johtuu kait osin vanhoosta siämenistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnös, se kasvaa ihan mieletöntä vauhtia, oli ehtinyt salin ikkunan kranssiin kiinni ennen kuin huomasin. Pitää uskaltaa yrittää kieputtaa sitä itsensä ympärille.

   Poista
 11. Itse kasvatettu pähkinäpensas kuulostaa upealta, toivottavasti onnistut!
  Taimet tosiaan tuntuvat valtaavan monta huonetta, todellisuus tulee esiin kouliessa ja suurempiin ruukkuihin laittaessa. Ehdottomasti mieluummin tanakat taimet kuin rennot hujopit. Itse olen antanut vähän lannoitetta kuvasi kokoisille taimille, mutta toimin paljon maltillisemmin kuin purkin ohjeissa sanotaan. Eli varmistan, ettei liuos ole liian vahvaa (mittaan ruiskulla lannoitteen veden sekaan) ja lirutan lannoiteliuoksen purkin nurkkaa pitkin (vähän varastolannoitteen tapaan) - enkä siis lannoita ollenkaan jokaisella kastelukerralla. - Ehkä turhankin varovaista :D.
  Hyvältähän siellä näyttää, ihan vaikuttaa puutarhaihmisen kodilta :).
  Mennään iloisesti kohti uutta kasvukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pähkinöitä oli kahdeksan, hienoa olisi saada niistä edes yksi itämään. Minulla on myös ongelma lannoitteen kanssa, se mitä olen käyttänyt on saanut nyt kovasti arvosteluja ettei olisikaan hyvää. Pitää miettiä jotain tilalle. Viime vuonan koulin tomaatit kasvusäkkien multaan ja sen takia lannoittanut niitä ollenkaan. Voi olla, että teen saman tänä vuonna.

   Poista
 12. Minä sitten tasapainotan tilannetta. Vain kolme purkkia on esikasvatuksessa. Tosin parissa niissä kelloköynnöksiä, joten taattu sotku on silti saavutettu. Tänä vuonna menen aika pitkälle ostotaimilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, minä en ihan hevillä pystyisi vaan kolmeen purkkiin, toisilla on itsehillintää :)

   Poista
  2. Tai massiivinen laiskuus. Ja epävarmuus siitä, uusinko kasvimaan vai en ja miten..

   Poista
 13. Ihana taimipaljous! Ajattele pari kuukautta eteenpäin ja sitä kukkarunsautta, mikä pihapiirissä vallitsee... sillä näkymällä mennään läpi tämän purkkimeren!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleva kesä on hyvä kannuste, mikäs sen mukavampaa kuin laittaa kaikkialle itse kasvatettuja taimia.

   Poista
 14. Todella täyttä näin keväisin tuppaa monissa kodeissa olevan. Minullakin oli vielä muutama vuosi sitten. Nyt kuitenkin näitä erilaisia potteja on todella vähän ja ne kaikki saavat kasvaa täällä yhdessä paikassa.Olen oikeastaan hyvin helpottunut, tosin se taimipottien kuljetus kesäkotiin ja takaisin oli jännää projekti ja hermoja raastavaa.Ei todella ollut kysymys sellaisesta määrästä taimipotteja kuin siellä teillä näyttää olevan, mutta ihan riittävästi kuitenkin.
  Jos nyt onkin ahdasta ja purkki poikineen on vallanut pöydät ja tasot on sitten kesällä on mahdollisuus ihastella ja nauttia kaikista oman käden aherruksista.♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin miten hankalaa voi olla kahden kodin välillä kuljettaminen, minusta jo tomaattien karaisu ja ulkoiluttaminen on liian raskasta. Kesällä ja viimeistään satoaikaan tämä aherrus palkitaan.

   Poista
 15. Kohtuus taimikasvatuksessa - tuntematon käsite :D Minulle on tuttua myös, että menen neulomisessa kohtuuttomuuksiin ;D Meillä on vielä järkyn paljon lunta ja nytkin sataa koko ajan lisää. Kevät tekee tuloaan ja kesää kohti mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on myrskynnyt koko eilisen ja huonoa säätä on luvattu tänäänkin, voi olla ettei ole puutarhaan mitään asiaa. Kohtuus jo joskus harrastuksissa kovin vaikeaa :)

   Poista
 16. Aika tuttua tuo kohtuus taimikasvatuksessa;) Ajattelin seuraavaksi kysäistä josko tytön ikkunan eteen voisi viedä osan kasvatuksista...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)