torstai 29. huhtikuuta 2021

Kitkentäkausi aloitettu

Keskiviikon ilta oli pyhitetty arboretumille ja sen istutusalueiden kitkemiselle.  Kosteasta maasta lähti rikat, voikukat ja muut ei toivotut vihreät sutjakkaasti pois, sain vanhemman alueen kokonaan valmiiksi.

Kanttaus ja ensimmäinen nurmikon leikkuu on tehtävä parin viikon sisällä. Arboretumin nurmikko on joka vuosi nopeiten kasvava ja ensimmäisenä leikattava. Sinisen kankaan sisällä on magnolia, yöpakkasten takia en uskalla poistaa suojausta sen ympäriltä.
Pioneja nousee ja vahvistuu hyvään tahtiin. Tämä yksilö on päättänyt jopa levitä ja tehdä pieniä alkuja viereensä. Lajiketta en muista, sen näkee sitten kun pioni kukkii.
Esikot aloittelevat kukintaansa. Tätä punaista hankin viime keväänä tästä omalta kylältä. Näyttäisi todella moni yksilö selvinneen talven yli.
Vihreää nousee kylmästä huolimatta. Kohta voi tiirailla näkyisikö tulppaaneissa nuppuja.
Tämä arboretumin vanhin perenna-alue ei miellytä minua vieläkään, en ole siihen tyytyväinen. Ehkä jotain muutoksia tulossa, ainakin siperiankurjenmiekkojan kohtaloa on mietittävä, ne kukkivat onnettoman surkeasti eli eivät lähes ollenkaan.
Arboretumin uudemman osan vuoro on tänään tai huomenna. Köynnösruusu 'Pohjantähti' sai viime viikolla uuden väliaikaisen tuen. Ensimmäinen tuki oli rimpula köynnöskaari ja se tällä kertaa poistettiin kokonaan, oli katki useammasta kohdasta. Puinen tuki suoristettiin ja tuettiin yläreunasta tuplaten. Leikkasin ruususta kaikki kuivat pois ja karsin sitä muutenkin aika rajusti, voimakkaan kasvun takia niin voi tehdä säännöllisesti.

Leikkasin ensimmäistä kertaa kivipuron keijuangervot ja keltajapaninangervot mataliksi. Jänikset olivat syöneet ne rumiksi joten mitään ei menetetty ja angervot taitavat muutenkin sietää vaikka leikkaisi alas joka vuosi. Kitkemisen lisäksi täällä on vielä haravoitavaa ja muutakin siistittävää.

Ehtihän tässä olla ikävä kitkemistä kun puoleen vuoteen sitä ei ole päässyt tekemään.

14 kommenttia:

 1. Onpas siellä jo kevät pitkällä, meillä vasta ensimmäiset aavistukset vihreästä nurmesta ja pohjoisseinustalla lunta. Kyllä tätä kevättä on odottettukin ja sormia suorastaan syyhyttää päästä hommiin. Oikein hauskoja puutarhahetkiä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkällä on mutta jäljessä jos vertaan edellisiin vuosiin. Toukokuussa voikin sitten tapahtua pikapyrähdys suoraan kesään. Tänään jatkui kitkentä ja voikukan hävitys, aurinko paistoi ja oli juuri sopiva sää puuhailla.

   Poista
 2. Tässä vaiheessa kitkentä on suorastaan hauskaa, kun sää on raikas, eikä rikkaruohoja riesaksi asti.
  Onpa runsaan rehevä pionikasvusto, oli sitten nimeltään mikä tahansa. Ilmeisesti mennyt talvi kohteli kasveja hellävaraisesti, kun niin kiitettävästi kaikki heräävät.
  Koivuangervoa sietää mielestäni hyvin alasleikkauksen. Risuisuus katoaa ja ulkonäkö paranee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkentä on hauskaa ja nyt kun viitsii nähdä vaivaa niin kesällä pääsee vähemmällä. rehevä on pioni eikä ole ollut tuossa kuin parisen vuotta. Viime vuonna laitoin yhteen kohtaan koivuangervoa, pitäisiköhän leikata sekin.

   Poista
 3. Ihanan värinen esikko ja pitkällä kasvussa jo oleva pioni.
  Minä leikkaan lähes joka vuosi keijuangervot ihan alas. Angervot kun sietävät kevätleikkausta tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit eivät välitä koleasta vaan nousevat aina ensimmisten joukossa. pari tuoreempaa vielä odottelee mutta vanhat luottavat että kyllä kohta lämpenee.

   Poista
 4. Ihanaa, että pääsit lempipuuhaasi! Kitkeminen on senkin takia niin kivaa, että samalla voi tarkkailla kaikkea, mitä maasta nousee. Kun tulee kyykittyä lähietäisyydellä mullasta.
  Ihanan näköistä, oli sitten epätyydyttävä istutusalue tai ei, mutta ihanasti kaikkea nousee. On kyllä ihme, millaista vauhtia kaikki nousee, etenkin tällaisena aurinkoisena tyynenä päivänä. On ollut niin koleaa ja viime yönäkin -4,4 pakkasta, niin luulisi niiden hyytyneen, mutta ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkeminen on kivaa, saa nopeasti aikaan siistiä. Pari ongelmakohtaakin on, ruusujen seasta on ihan mahdoton kiskoa isoa nokkosta pois. Aurinko saa puutarhana vauhtia eikä silloin tunnu kylmät yöt vaikuttavan.

   Poista
 5. Minä myös aloitin tällä viikolla kitkentäkauden. Kitkin pahimmat vuohenputken alut yhdestä kukkamaasta. Vuohenkelloa ilmaantumista minäkin kauhulla odotan, olen purkanut kaksi kasvulavaa, joista on löytynyt kiitettävän paljon vuohenkellon "porkkanoita" vaikka lavoissa ei koskaan ole niitä istutettu tai kasvatettu.

  VastaaPoista
 6. Minunkin pitäisi ehdottomasti ennättää kitkentäkierrokselle, mutta nyt tuntuu, että kiireellisiä töitä on niin paljon, että on vaikeus valita se kiireellisin.
  Siellä näyttää niin mukavan siistiltä ja keväiseltä! Hyvää vappua!

  VastaaPoista
 7. Yksittääsiä voikukkia ja leinikkiä oon kans kaivanu jo ylähän. Leikkaan joka vuasi ruusu ja keijuangervot alahan. Hyvin kestäävät.

  VastaaPoista
 8. Kitkentää pitäisi jo alkaa tehdä. Ehkä jopa huomenna. Pari perennapenkkiä on minulla vielä täynnä ties mitä. Kevät kyllä hidastui ihan selkeästi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)