maanantai 5. huhtikuuta 2021

Lumeton maa

 Lumi on sulanut puutarhasta lähes täysin. Vain muutamassa kohdassa on enää lunta kuten risuaidan edessä, aita kun estää auringonpaisteen edustalleen. Lisäksi löytyy aurattua lunta ja katoilta tippunutta lunta. Lumettoman puutarhan ansiosta olen saanut pääsiäisenä siivottua suurimman osan perennapenkeistä sekä leikattua omena- ja päärynäpuut.

Lumettomuudesta huolimatta puutarha on vielä märkä, ihan kuin suossa kävelisi kun talsii nurmikolla.
Kasvimaalle ei pääse töihin vielä toviin, mutta suunnitelmia on jo kovasti.
Kissoilla on alkanut ulkoilukausi. Jaloa ei sisällä näy kuin kääntymässä, käy vähän syömässä ja ottaa pienet päikkärit. Iines viihtyy jonkin verran ja Alma ottaa nopeita happihyppelyitä. Tässä on uskallettu jo auton alta pois puutarhakiven päälle. Kivet ovat kissojen suosiossa koska ne lämpenevät auringossa ja tassut pysyy kuivina. Varsinaisia hienohelmoja nämä leidit.
Puutarhakompostit ovat vielä osin syväjäässä mutta aloitin jo niiden perkaamisen jotta saan alkaa täyttämään keskimmäistä laatikkoa kerroksittain perennan varsien kanssa. Eli nuo kaksi reunimmaista laatikkoa käännetään keskimmäiseen laatikkoon ja se jätetään maatumaan ensi vuoteen. 
En ole koskaan ennen siivilöinyt kompostimultaa mutta nyt kokeilin kun se oli mukavan kuivaa. Vanha muovilaatikko sai toimia siivilänä. Kaksi kottikärryllistä sain tehtyä, sitten tuli jää vastaan kompostissa. Pohjalla oleva tavara on luultavasti niin hyvin maatunutta, että sen hyödynnän sellaisenaan. Nyt tulleet kottikärrylliset käytin yhden lavakauluksen täytteeksi.

Yksi kitukasvuisena vuosia kasvanut jouluruusu on herännyt ruususen unestaan ja päättänyt kukkia. Siihen on tulossa aivan mahtavat vaaleanpunaiset kukat. Toivon vain, etteivät tämän viikon sateet pilaa kukintaa ja sana ihastella täysin avautunutta kukkaa.

26 kommenttia:

 1. Onpas sinulla hyvä multatehdas.
  Ihana jouluruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komposti tuottaa ihan kivasti multaa, kaikki menee käyttöön tavalla tai toisella. Olen niin onnellinen tuosta(kin) jouluruususta.

   Poista
 2. Näistä kuvista nyt huomaa Suomen pituuden! Meillä vielä riittää lunta paikoin reilustikin, onneksi on kuitenkin lumettomiakin alueita, joista pilkistää kaikkea ihanaa kukanalkua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pitkä maa ja kasvuvyöhykkeet vielä vaikuttavat. Meillä on vielä Salpausselän harju etuna.

   Poista
 3. Eipä lunta palio enää näy. Toivottavasti ei tuu lisää, vaikka säätiarootukset ainaki meille sitää lupaaloovakki. Ihanan färine jouluruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on satanut räntää ja vettä, enimmäkseen vettä. Mutta kyllähän sääennuste näytti kehnolta tälle viikolle.

   Poista
 4. Kauniin värinen jouluruusu. Ja ihana lumeton maa! Meillä tuohon tilanteeseen menee vielä hetki. Tiedän kokemuksesta, miltä tuntuu kävellä märässä savimaassa. Jos joskus sellaisessa maassa tekee hommia, joutuu varomaan, että ei tee heti polkuja nurmikkoon (jos sellainen kasvaa) sillä nopeasti saa maan rikki tallustellessaan samaa reittiä useampaan kertaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kaunis, vielä kun saisin kuvan miltä näyttää kukan sisältä, on kaunis pilkullinen. Väkisin tulee käveltyä nurmikolla vaikka yritän välttää pahiten märkiä paikkoja.

   Poista
 5. Ovatpa teiltä lumet huvenneet jo vauhdilla.
  Aivan ihana tuo jouluruususi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhdilla sulivat, aurinko ja tuuli ovat auttaneet.

   Poista
 6. Tosi vauhdilla ovat lumet siellä sulaneet, kuvat näyttävät niin hauskoilta ilman lunta. Meillä lunta on vielä ihan liikaa, mutta tämän hetken vesisade edistää kevättä toivoakseni.
  Hienoa multaa sait aikaan. Oikea herkku tuo jouluruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet lähti tosi nopeasti vaikka ensin näytti hitaalta. Kompostista tulee hyvää multaa, pieni miinus on rikkojen siemenet ja liikaa kasvavien perennojen siemenet mutta ne saa kitkemällä pois. Jouluruusu on oikea herkku.

   Poista
 7. Hyvännäköistä kompostimultaa sinulla. Kevät keikkuen etenee ja kyllä se loppupihakin sulaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvää multaa, kelpaa moneen käyttöön. Loput lumet saa sulaa vaikka vasta juhannuksena sillä eivät ole minkään istutetun päällä :)

   Poista
 8. Ah, ihanan värinen jouluruusu! Ja niin ihanan näköistä kompostitavaraa. Ja niin ihanan näköistä muutenkin! Tää valo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään valoa on huikeaa. Kirkasta ja raikasta. Komposti on toiminut hyvin, viime kesänä kastelin sitä ensimmäistä kertaa ja se ilmeisesti kannatti.

   Poista
 9. Söpö jouluruusu! Ihan uskomattomalta tuntuu katsella blogeista lumettomia puutarhoja kun puoli Suomea on vielä lumen vallassa. Meillä on maa taas ihan valkoinen, sillä yön aikana oli satanut monta senttiä räntää. Edelleen sataa eikä maa jaksa sulattaa enää kaikkea pois. Kiinnostaisi kyllä kokeilla itsekin tuota kompostimullan siivilöintiä. Saisi otettua oksanpätkät ja muun karkeamman tavaran helpommin talteen puolivalmiin kompostin seosaineeksi. Olikohan meilläkin jossain varaston nurkassa tuollainen laatikko? Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta saatiin tänään kaikissa olomuodoissa mutta maa ei jäänyt valkoiseksi. Pitkästä maasta on se etu, että ensin voi katsella blogeista muiden kevätkuvia ja kukkia, sitten ne on itsellä ja senkin jälkeen saa nauttia vielä pohjoisen pihan kevään ensimmäisistä kukkijoista. Moni blogipuutarha on tullut niin tutuksi että niiden kukkia odottaa yhtä innoissaan kun omastakin puutarhasta.

   Poista
 10. Meillä kukkapenkit on vielä haravoimatta kun ei niissä voi kävellä ovat niin pehmeitä. Meillä on tulossa kevään ensitöiksi kompostin tekeminen. Hienoa multaa olet saanut ja minäkin olisin iloinen jos jatkossa olisi omaakin tuotantoa . Kaunis jouluruusu ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätän nykyään kukkapenkit haravoimatta, korjaan vain viime kesäiset perennan varret pois. Heitän multaa kukkapenkkeihin lehtien yms. päälle ja sinne jäävät siististi ja maatuvat kesän aikana. Kompostimulta on kultaa.

   Poista
 11. Voi valtava kuinka kaunis jouluruusu ja mikä mainio multatehdas. Olisinpa älynnyt tuollaisen systeemin itsekin kun meille kompostialuetta aidattiin! Täytyy yrittää sinne välikarsinoita survoa jossain vaiheessa.
  Kukkapenkit alkavat vähitellen paljastua täälläkin ja niissä onkin siivottavaa, syksyllä jätin lähes kaikki varret törröttämään. Päivittäin myös nurmialueita paljastuu lisää mutta kinospaikoissa on vielä tuhdisti lunta. Kiva nähdä miten kevät etenee eri paikoissa, Suomi on pitkä maa ja keväällä se oikein korostuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on kaunis, kunhan vain nämä epäsuosiolliset säät eivät pilaisi sitä. Meillä oli ennen kaksi laatikkoa mutta kun tuli aika uusi lehtikompostit niin toivoin kolme laatikkoa. Nyt suunnittelen tehdä lavakauluksista vielä yhden jossa kompostoisi vain puun lehtiä. Puutarhakausi-ohjelmassa tekivät sellaisen. Minäkin jätän syksyllä kaikki perennan varret penkkeihin ja siivoan vasta keväällä, jotenkin parempi niin.

   Poista
 12. Nam, miten upeaa kompostimultaa. Hurjasti olet jo päässyt ahkeroimaan pihalle. Meilläkin kaikki on aivan märkää ja kasvimaa vielä osittain lumen alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuli vietettyä töiden jälkeen neljä tuntia pihalla. Tuntuu jaloissa ja lonkissa mutta sain ison osan haravoinneista tehtyä ja kuskattua lehdet uuten lehtikompostoriin. Märkää on täälläkin.

   Poista
 13. Onpa teillä oikein kunnon keväisen näköistä. Meillä niin paljon lunta ettei kukan kukkaa näy.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)