perjantai 2. huhtikuuta 2021

Esikkoriemua ja vähän muuta

 Talvi on ollut puutarhalle suosiollinen. Olen katsastanut viime vuonna istutettuja esikoita ja ilokseni olen löytänyt ne kaikki tai lähes kaikki hengissä, ihan kaikkia kun en välttämättä muista.

Tämä on hankittu elokuussa Mustilan taimipäivästä. Lajike on 'Victoriana Black Lace'. Ihana tummakukkainen kaunotar jota olen halunnut jo pitkään kokeilla.
Ensimmäiset esikot aloittelevat kukintaa. Tätä punaista ostin toiselta puutarhaharrastajalta ison läjän ja ripottelin taimet pitkin puutarhaa jotta näen missä viihtyisi parhaiten.
Tämän epäilen olevan yksi Mustilasta hankituista aarteista. Väinönputki oli ostoslistallani ja sehän löytyi heti ensimmäiseltä myyjältä jonka valikoimaa menin tutkimaan. Näin väinönputken ensi kertaa livenä viime kesänä Porkkalan kartanossa ja sen tuoksu hurmasi minut täysin. Jos väinönputki sinnittelee hengissä, niin kohta saan nauttia anismaisen lakritsaisesta tuoksusta myös omassa puutarhassa.
Rinnepuutarhan pääsen siivoamaan pääsiäisenä. 
Jättikiven penkki suli nopeasti, vielä pari päivää sitten se oli täysin lumen peitossa. Kaikki taimet on istutettu viime kesänä joten odotan innolla mitä kaikkea tästä nousee. Eniten jännittää onko kärhö 'Princess Kate' hengissä.
Mansikat eivät ole vuosiin talvehtineet näin onnistuneesti. Kaikki hengissä. Onneksi jätin rönsyjä leikkaamatta syksyllä sillä päätin laajentaa mansikoiden istutusalaa kahdella laatikolla.

Lasikuistilla kukkii. Kävin kukkakaupassa ja otin myös ruokakaupasta täydennystä. Kaikki sellaisia jotka voin istuttaa myöhemmin puutarhaan. Eli hyasintteja, esikoita ja helmililjoja.

Puutarhaisaa pääsiäistä kaikille.

22 kommenttia:

 1. Ihanan keväisiä kuvia. Mainiota, että aarteesi saivat ensimmäisenä talvenaan suojakseen lunta ja talvehtivat hyvin. Oikein hyvää pääsiäistä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumisuojaus on hyväksi. itselleni lumi ei ole tärkeä elementti mutta kasvit tuntuvat siitä tykkäävän.

   Poista
 2. Ihanaa, että niin paljon esikoita hengissä.

  Nyt tästä postauksesta tajusin, että en todellakaan enää muista, mihin olen esim Mustilan aarteita istuttanut. Eilen olin hämmästynyt erään joukuruusun putkahtaessa esiin. En ollut muistanut, mihin olin sen istuttanut. Tulee yllätysten kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En laittanut mihinkään ylös Mustilan aarteita, ehkä hyvä niin, voi unohtaa kaikki ne taimet jotka eivät kestäneet talven yli. Yllätyksenä nousevat kasvit ovat ihan parhaita.

   Poista
 3. Ihastuttavan näköistä! Ja niin inspiroivaa. Tulee mieleen sännätä pihalle tutkimaan, onko oma samannäköinen esikkoni hengissä, entä Victoria, entä väinönputki (minäkin taisin istuttaa sen vasta viime vuonna, tosin keväällä). Ehkä olenkin jo nähnyt siinä alun. Toivottavasti. Tämä on niin mieletöntä aikaa, koko ajan tekee mieli hihkua ja tehdä uusi löytöretkikierros pihalla. Ihanaa on saada jakaa tämä riemu blogissa ja päästä lukemaan muiden samoja riemuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelin, että sinulla on tuo Victoria-esikko. Toivottavasti on pitkäikäinen ilo. Väinönputki taitaa olla kestävä, eikös se kasva pohjoisempana ihan luonnonvaraisena. Ainut mitä sen kanssa pelkään on savinen maa. On todella mieletöntä aikaa, koko ajan löytyy puutarhasta ihanuuksia joiden olemassaolon on ehtinyt unohtaa talven aikana. Ja vaikka vyöhykekateus iskee välillä niin se on positiivista kun pääsee ihailemaan kevään löytöjä muiden blogeissa.

   Poista
 4. Loistavaa! Yksi kevään ihanimpia asioita on tutkia viime vuoden istutuksia, omia ja muiden :)
  Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, tänään tutkailut saa jatkua, joka päivä nousee esiin jotain uutta.

   Poista
 5. Mukavasti onnistuneita talvehtimisia. Osa pitää jännityksessä vähän pidempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaa saa jännittää pitkään. Esimerkiksi kalliokieloista jotka siirsin viime kesänä ei näy vielä mitään mutta kielo taitaa olla myöhäinen nousija.

   Poista
 6. Esikkoriemua kerrakseen! Täytyy taas todeta, että siellä on kevät pidemmällä. Ihanan keväisiä kuvia. Hyvää pääsiäistä ja iloista touhua puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelän suuntaan antava tontti aikaistaa tosi paljon lumien sulamista. Vieressä olevat pellot on täysin lumen vallassa mutta puutarha on jo sulanut.

   Poista
 7. Suloinen esikko. Nyt voi mielenkiinnolla seurata mitä mistäkin penkistä tuleekaan esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän esikon ajattelin selviävän ainakin osittain, se on tullut puutarhaan omalta kylältä joten kasvuolosuhteet on nyt suht samat kuin ennekin.

   Poista
 8. Vau, esikko kukassa jo huhtikuun alussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset kukkii tosi aikaisin, kevätesikoissakin näkyy jo ekoja kukkia.

   Poista
 9. Onpa ihana esikko. Todella keväisiä tunnelmia. Mukavaa pääsiäistä myös sinulle!

  VastaaPoista
 10. Hieno juttu, että esikot ovat selvinneet. Pukkaavat kukkiakin jo. Kevät on jo täällä, eikä sitä enää peruuteta.
  On se vaan niin kivaa kulkea puutarhassa naama kohti maata. Joka kerran löytää jotain uutta.
  Mukavaa pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
 11. On tämä ihanaa aikaa. Esikot o tykänny runsaslumisesta talavesta. Niillon ensimmääset kukat het valamihina. Lumet o hävinny kovin riuskahan tahtihin. Onneksi. Hyvää pääsiäästä!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)