tiistai 27. huhtikuuta 2021

Pätkätöitä

 Kolean ja sateisen sään takia puutarhatöihin on päässyt vain pätkittäin. Hanskoista huolimatta jäätyvät sormet ja sateesta kastuva pipo saa lähtemään sisätiloihin mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Yllättävän paljon sitä kuitenkin saa tehtyä vaikka olisi vain tunnin puutarhassa.

Kasvihuoneen multatila sai uudet laudat pitämään multaa paikoillaan. Entiset olivatkin täysin lahot. Kalkitsin mullan ja lisäsin siihen kottikärryllisen keittiökompostorin hyvin kompostoitunutta tavaraa. Ensi kesänä pitää uusia kasvihuoneen perustukset. Suunnitelmissa on tehdä uudet perustukset harkoista kuten uuteen kasvihuoneeseen tehtiin. Nykyiset hirret ovat kestäneet tuossa 11 vuotta, aika hyvin siis.
Kävin lauantaina ostamassa 'Musta Rudolf' koristeomenapuun. Vielä en istuta sitä vaan odotan vähän lämpimämpää säätä. Tuo tumma alue on varattu Rudolfille. Kunnostin ympäröivän alueen loppuun ja jaoin valkoiset syysleimut ja saksankurjenmiekat. Köynnöstuen alla kasvavan kärhön kohtaloa mietin vielä.
Tämä valkoinen syysleimu on puutarhan alkuperäisiä kasveja. Aarre jota olen vaalinut huolella etenkin sen jälkeen kun leimu meinasi hävitä muutama vuosi sitten tappotalvena. Nyt sitä kasvaa kahdessa kohtaa puutarhaa jotta säilyminen olisi varmempaa.
Vannon kaivaneeni alueelta kaikki kuolanpionit pois. Silti maasta ponnistaa kaksi pientä alkua. Tämä sai kuitenkin vain huoleni heräämään. Mitä jos hävityksessä ollut vuohenkello nouseekin samalla tavoin. Sitten olen lirissä ja en tee kesällä muuta kuin kitken vuohenkelloa. Vuohenkellosta ei näkynyt loppukesästä mitään joten toivotaan, että se olisi kokonaan poissa.
Rudolfin ympärille siirsin kivimuurilta valkoisena kukkivaa tuoksukurjenpolvea. Loput siirrän kunhan Rudolf on istutettu. Lisäksi laitan syksyllä jotain kauniita tulppaaneja kurjenpolvien lomaan. Tulppaanien lehdet jäävät kesällä kurjenpolven alle piiloon.
Jalo ei ole piitannut sateesta ja koleudesta. Välillä kissa tulee sisälle ja sitten otetaan kunnon unet. Kuvatessani nukkui niin sikeästi, että minun piti oikeasti tarkistaa kissan hengitys. Hengissä oli, vain pientä väsymistä rankan myyrästyksen jälkeen. Miksi tuossa kenkien keskellä? Siinä on lattialämmitys mukavan lämpöisellä, kissat tykkää.

17 kommenttia:

 1. Minunkin pitää ostaa toinen koristeomenapuu "linnanmäen" kaveriksi mutta ehkä katson sen vasta syksyn alesta. Tuoksukurjenpolvea minullakin on mutta ei valkoista. Täällä on samoin kylmää on mutta olen kuitenkin yrittänyt jotain tehdä mökki pihalla koska työtä on niin paljon joka puolella samaan aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en uskaltanut jättää syksyn alennusmyynteihin, viime syksynä oli kaikki loppu ja nyt jo osa myyjistä on myynyt etukäteen esim. kaikki kirsikkapuut. Taimistolta kuulin, että viime vuoden kovan kysynnän vuoksi osa myi viime vuonna tälle vuodelle myyntiin tarkoitettuja puita.
   Tuoksukurjenpolvi on hieno maanpeitekasvi. Valkokukkaisen ajattelin sopivan hyvin tummalehtisen puun alle.

   Poista
 2. Säät eivät ole olleet parhaimmillaan, mutta puutarhurin on aherrettava jos mielii satoa ja tulosta. Toivotan menestystä Rudolfille. Jalokin näyttää kaikkensa antaneelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatevalinnoilla voi vaikuttaa mutta hanskat on ongelma, liian paksuilla ei voi tehdä hyvin töitä ja ohkasilla sormeni palelevat. Jalo elää täysillä ja sitten kun nukuttaa niin kissa raukka nukkuu kuin tukki.

   Poista
 3. Tyät pätkis voivat olla torella tehokkahia. Silloon pistää vipinää kinttuuhin/käsihin ku tiätää ettei kauvaa oo. Rudolfin alueesta tuloo hiano. Toivottavasti sait vuahenkellon kerralla pois. Kaivoon itte sitä kolomena kesänä. Raskahia ovat myyrästysreissut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmällä on hyvä valita raskaampia töitä, yhtään jos on paikoillaan niin vilu tulee heti. Vuohenkello on sitkeä mutta jos sitä ei tänä kesänä näy niin sitten olen voittaja. Tuo koko alue oli viime kesän tyhjä kasveista ja kitkin koko kesän niitä juuren pätkiä pois.

   Poista
 4. Pätkätyöllä on menty täälläkin samasta syystä. Musta Rudolf on kaunis puu ja toivotaan sille ptkää ikää ja kaunista kukintaa puutarhassasi!
  Sitä vastoin vuohenkellon toivotaan kunnolla kuukahtaneen ja pysyvän poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon Rudolfille pitkää ikää, se on vieläpä valmistujaispalkintoni niin olisihan sen suotavaa kasvaa ja elää.

   Poista
 5. Kadehdin kissojen nukkuma-asentoja. Ei kestäisi oma kroppa tuota asentoa. Hyvän paikan olet valmistellut Mustalle Rudolfille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestäisi minunkaan kroppa :) Jalo on ihmeen notkea kokoisekseen kissaksi. Lattialämmityksen päällä sen olomuoto on kuin keitetty makaroni, lötkö.

   Poista
 6. Minun Musta Rudolfini näyttää selvinneen ensimmäisestä talvestaan.
  Pätkissä tehtävät työt pistävät ehkä entistäkin enemmän vauhtia tekemiseen.
  Itse sain lämpimien päivien vallitessa puutarhan jo onneksi melko hyvään malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli niitä lämpöisempiä päiviä, muutenhan tässä oltaisiin pahasti jäljessä kevään töissä. Ainut mikä jää myöhemmälle on kasvihuoneen pesu, yleensä olen tehnyt sen vapun tienoilla.

   Poista
 7. Pätkätyötermi sopii hyvin näille keleille. Hyytävän kylmää, joten paras tehdä niitä hikisimpiä hommia.
  Onnea Musta Rudolfillesi! Omani, kesällä 2017 istutettu Musta Rudolf on jälleen heräämässä uuteen kevääseen.
  Kuolanpioni on sitkeää sorttia. Toivottavasti olet päässyt eroon vuohenkellosta, joka taitaa olla kuolanpioniakin sitkeämpi kaveri.
  Ihana Jalo! Tottakai lämpimässä paikassa on mukava ottaa päivätorkut. Kengät tuovat mukavasti rajatun muurin nokosille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kylmää ja kalseaa. Tänään satoi vaihteeksi lunta ja rakeita, nyt sentään aurinko paistelee pilvien välistä. Kuolanpioni on sitkeä, se saa jäädä tuohon kun kerran ei halua täysin muuttaa. Jalo rakastaa lattialämmitystä kolean ulkosään vastapainoksi.

   Poista
 8. Ihanan raukea Jalo :)
  Toivottavasti vuohenkello savotta tuotti tulosta! Pakkaa olemaan yks pirulainen...
  Täytyypä tutustua Rudolfin.

  VastaaPoista
 9. Mikä asento Jalolla! Mahdollisimman pitkänä, että joka sentti saisi maksimaalisen hyödyn lattialämmityksestä :D Joku saisi kehitellä sellaiset puutarhahanskat, jotka olisivat sekä ohuita että lämpimiä. Ja tietysti myös vedenkestäviä. Sormethan ne ensimmäisenä kylmällä kelillä paleltuvat ja pakottavat sisälle. Onneksi lyhyemmissäkin pätkissä saa paljon aikaiseksi, kuten näistäkin kuvista huomaa. Toivottavasti olet päässyt vuohenkellosta lopullisesti eroon.
  Enää pari päivää ja ollaan toukokuussa. Ihmeellistä!

  VastaaPoista
 10. Nyt pitäisikin tehdä noita valmisteluhommia. Tarkenisikohan hetken kasvimökissä, kun aurinkoakin luvattiin viikonlopulle.
  Rudolf on kaunis valinta.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)