keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Multausta ja krookuksia

Puutarhatyöt etenee. Töiden jälkeen on pari kolme tuntia aikaa olla puutarhassa ja se riittää talven rapistuttamille lihaksille. Eilen viimeistelin haravointia ja levitin multaa kukkapenkkeihin.

Talon edustalla kukkii monenlaista krookusta. Tässä krookukset ovat hitusen vähentyneet mutta se voi johtua siitä, että olen pelannut penkin kanssa liikaa kasvirulettia.
Tämä upea krookus ei ole vähentynyt. Kaivoin muistiinpanojani ja nämä on istutettu 2016. Viisitoista kappaletta laitoin maahan ja nyt kukkia on paljon paljon enemmän.
Ja samat sivusuunnasta. Lajike on 'Vanguard'.  Jos löydän näitä syksyllä lisää niin taidan istuttaa tuohon samaan paikkaan ruusuomenan ympärille. Olisi mahtava näky jos krookukset peittäisivät koko ympyrän jossa ruusuomena kasvaa.
Toissa syksynä istutetuista piskuisista kiurunkannuksista on kasvanut näin muhkeita. Lajike on punaisen kukan tekevä 'Beth Evans'.
Joka päivä löytää jotain ilahduttavaa. Tämä alku kuuluu idänunikolle 'Patty´s Plum' joka tekee upean luumunpunaisen kukan.
Vadelmat on leikattu, latvottu, lannoitettu ja lisätty multaa taimien juurelle. Käytäville on vielä lisättävä jotain kuten haketta. Aikoinaan vadelmat istutettiin suoraan savimaalle ja savi imee kaiken mitä tuohon levitän, ei mitään rajaa määrällä, kaikki uppoaa saveen. Vadelmat sentään olen saanut nostettua kohopenkkeihin ahkeran mullan ja kompostin lisäämisen ansiosta.
Iris reticulata 'Frozen Planet' on viime syksyn uutuuksia. Upea jäänsininen kukka. Saapa nähdä onko kestävä, ihan kaikki mitä istutin evät ole nousseet.
Viimeisin ilonaihe on tässä. Kirahvinkukka jonka kanssa olen epäonnistunut ihan liian monta kertaa. Nyt löysin kaksi hengissä olevaa taimea. 
Juhlan paikka.


21 kommenttia:

 1. Eilinen kommenttini haihtui taas bittiavaruuteen, enkä hölmöyksissäni ollut muistanut kopioida sitä. Uusi yritys siis tähän postaukseen.
  Kiva, että kirahvikukka on kotiutunut. Edellisvuoden istutusten herääminen on iso ilon aihe. Minulla kaikki istuttamani Frozen Planetit nousivat. Niiden kukinta näyttää olevan pitkää, mihin tietenkin säätkin vaikuttavat.
  Onneksi en ole ainoa, joka tönkii sipulien istutusalueilla ja estää siten niiden runsastumisen. Krookukset ovat ihastuttavia tuollaisina isoina ryhminä. Vanguardia minäkin olen joskus istuttanut, mutta nyt sen mainitessani huomaan, että se on lähestulkoon paikaltaan kadonnut.
  Nämä kevätpäivät ovat yhtä juhlaa, tekemistä riittää yllin kyllin. Tätä on odotettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä riittää mutta kun se on sellaista josta nauttii niin ei haittaa. Joskus jonkin kasvin kanssa pitää kokeilla useamman kerran että onnistuu.

   Poista
 2. Kasviruletti o kohtalokasta pikkusipulikukille. Kokemusta o. 'Vanguard' on osoottautunu mulla kestäväksi ja taitaa tänään aueta. On joutunu tunkia ittensä lecasorakasan läpi, mikon kärhön juurella. On ihanaa ku kevääsin löytyy heränneitä kasvia, varsinki uusimpia istutettuja. Ihana kevätkurijenmiakka. Multaki tua pitääs löytyä. Muutama piikki siitä kohorasta jo näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimakkaita nuo Vanguardit. Minulla on huono kevätkurjenmiekkavuosi, selkeästi niitä nousee vähemmän kuin ennen.

   Poista
 3. Jihuu kirahvinkukalle! Onpa tosiaan kaunis tuo Vanguard, meni nyt minullakin ostoslistalle.
  Frozen Planet on ihanan värinen! Jossakin sitä syksyllä kuolasin, mutta en tilannut. Nuo erikoisen väriset kevätkurjenmiekat ovat ihania. Eivät tosiaan välttämättä kestä montaa vuotta (tai yhtäkään talvea?), mikä on harmi.
  Kaikki on niin ihanan näköistä, valoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sinunkin antama kirahvinkukka menehtyi :( Jospa nämä uudet taimet taas uusissa paikoissa viihtyisi paremmin. Katherinet ovat minulla kestäviä mutta kaikki muut kevätkurjenmikat ovat taantuneet, viime vuoden kukkijoita ei ole tullut vielä yhtään vastaan. Ehkä nousevat hitaasti, ehkä hävinneet kokonaan.

   Poista
 4. Vau, mitä keväänkukkia <3 Ihanaa, kun olet päässyt jo tosi toimiin puutarhassa. Meillä täällä lumilapio heiluu, kun levittelen lunta. Etupihalla näkyy jo talon reunalla vähän nurmikkoa, joka ei tokikaan viherrä vielä. Aamulla kävelin pakkasyön jäljiltä olevalla kovalla hangella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumen levittely on kivaa, samoin purojen teko ja veden ohjailu. Täällä ollaan jo todella tekemässä puutarhatöitä.

   Poista
 5. Ihanaa krookusten kukkatulitusta. Nyt ilmat suosivat puutarhatöiden tekemistä ja pihalta ei malttaisi pysyä poissa lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna en ehdi lainkaan puutarhaan ja harmittaa, onneksi viikonlopuksi on luvattu hyvää säätä niin voi viihtyä puutarhassa aamusta iltaan.

   Poista
 6. Oih, miten ihanalta näyttää pitkä penkki, missä on noin paljon krookuksia! Tosi kaunis näky. Minä ihmettelin, missä ovat omat kevätkurjenmiekkani, ehkä ne eivät nouse enää toisen talven jälkeen? Pitää vielä yrittää uudelleen, nuo sinunkin ovat niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo penkki on vielä kivassa paikassa, talon sisäänkäynnin vieressä, sen näkee joka päivä ja ikkunastakin jos haluaa. Minulla kaikki kevätkurjenmiekat eivät nousseet enää toista kertaa, osaa viime syksynä istutetuista ei näy ollenkaan.

   Poista
 7. Hienoa, että kirahvinkukka on hengissä. Taitaa olla minullakin. Vanguard on meillä tullut syödyksikin. Onneksi sitä nousi kuitenkin, vaikka mielestäni vaatimattomammin kuin joskus. Tuo kurjenmiekka on hieno, olisipa kestävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanguardit on tiukasti verkon sisällä, sain kuvattua verkkoa nostamalla :) Kirahvinkukasta olen niin tyytyväinen.

   Poista
 8. Kiva, että olet saanut kirahvinkukan talvehtimaan, tuollaiset haastavat kasvit antavat uskoa puutarhurin työlle! Krookuspenkkisi on kyllä valloittavan näköinen, juurikin tuollainen krookusmäätäs tekee siitä erityisen kauniin katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistumiset tuo hyvän fiiliksen, kannustaa jatkamaan harrastusta ja kokeilemaan arkojakin kasveja.

   Poista
 9. Ihanan runsaat krookusistutukset! 'Vanguardia' on minullakin ja tunnistin sen heti ennen kuin luin edes tekstin. Se on todella kauniin värinen. Harmi kun kaikki istuttamasi 'Frozen Planet' -kevätkurjenmiekat eivät ole nousseet. Jospa osa olisi vain hitaita. Minä haksahdin myös tuohon samaan ja toivon, että kukkisivat pian. Istutin ne samaan paikkaan missä 'Harmony' on viihtynyt ja lisääntynyt monta vuotta siinä toivossa, että jääplaneetta ottaisi mallia. Ainakin siinä kohdassa on nyt valtavasti kurjenmiekkojen piippoja.
  Tämä on kyllä ihanaa aikaa, kun kukkapenkeistä löytyy joka päivä iloisia yllätyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt minäkin tunnistan Vaguardin, on se hauskan erikoisen värinen. Nyt on muutama jäätynyt planeetta auennut lisää, voi olla että ovat vähän hitaampia. Ihanaa aikaa on. Tämä päivä meni puutarhan osalta ihan harakoille kun oli muuta menoa mutta sentään ehdin tehdä puutarhakierroksen ennen pimeää.

   Poista
 10. Olipas kiva saada nimi tuolle klasisen kauniille krookukselle jota kovasti omallekin pihalle haluaisin. Meni sille samaiselle syksyn muistilistalle jossa on jo listattuna sipulikukkia tarvitsevia kevään kaljuja paikkoja.
  Mainio juttu,että kirahvinkukkasi talvehti, ei ole mikään itsestäänselvyys.
  Harva se päivä saa hyperventiloida pihalla kun penkeistä paljastuu aina jotain uutta ja ihanaa! Siis muutakin kuin pupun papanoita ja myyrien kekoja.
  Oikein ihanaa keväistä viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 11. Onpa tosiaan kauniit krookukset! Pitää ehdottomasti itsekin harkita sitä syksymmällä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)