maanantai 12. huhtikuuta 2021

Kaikki yhdessä päivässä

 Sunnuntai alkoi ja päättyi aurinkoisena päivänä. Lähdin heti aamusta puutarhaan intoa puhkuen. Olo oli kuin karkkikaupassa, aivan mahdoton päättää mitä valitsen eli mitä puuhaa tekisin. Niinpä kokeilin vähän kaikkea. Kuten haravointia, kompostin tyhjennystä, risujen keräämistä, taimien kaivamista, penkkien multaamista, risuaidan täyttöä ja lannoitteen levittämistä. Oli tunne, että kaikki on tehtävä yhden ja ainoan päivän aikana. Lopulta tajusin, että ei tämä ole kevään ainoa puutarhapäivä. Voi ottaa rauhallisesti ja antaa selälle ja lonkille hieman armoa.

Jalokin nauttii puutarhan lumikelloista. Tosin saatoin olla hiukan eri mieltä lumikellojen halaamisen hellyydestä.
Tänään oli krookusten päivä.
Hieman lisää lumikelloja.
Kuten aiemmin olen kertonut, kasvimaa kokee tänä kesänä muutoksia. Vasemmalla olevat neljä lavakaulusta ovat uusia. Ensimmäinen tuli jo syksyllä ja siinä kasvaa valkosipulit. Seuraavana tulee kesäkurpitsat ja pikkulaatikoihin yrttejä. Yrttipenkki (joka on lavakaulusten ja kasvihuoneen välissä) muuttuu raparperin kasvupaikaksi.
Raparperi taas siirtyy pois kompostialueen jatkon tieltä. Raparperi kasvaa kuvan oikeassa laidassa, tuo kolme kerrosta lavakauluksia on uusi kyhäelmä ja siitä tuli lehtikompostori. Siinä on vain haravoituja puun lehtiä. Kunhan kaikki haravoinnit on tehty, lisään lehtien sekaan keittiökompostorin puoliraakaa tavaraa ja laitan lehtien päälle painot. Tämä kaikki ruotsalaisesta puutarhaohjelmasta opittua.


Kuvasin pienen pätkän pörriäisten elämää krookuksissa. Instan puolella nämä tunnistettiin tarhamehiläisiksi eli jollain naapurilla saattaa olla mehiläispesä. Tervetuloa vaan mehiläiset minun puutarhaan kukkia pölyttämään.

Ensi viikon lämpötila näyttää lupaavan lämpimältä. Saisikohan jo peräti  luopua toppatakista puutarhatöissä.


19 kommenttia:

 1. Tarhamehiläiset naapurina on aika kiva juttu sadon kannalta. Ja onhan teillä kaikkea pölytettävää. Hurja kuhina päällä.
  Minä otin eilen vielä rauhallisesti, sillä osa kukkapenkeistä oli lumen alla ainakin osittain. Tunnistan tuon olon, että ei edes tiedä, mistä aloittaisi. Onneksi hyvät säät jatkuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pölytettävää riittää. Toivon mehiläisten tulevan kyllä myös sitten kun hedelmäpuut kukkivat. Tälle viikolle on luvassa oikein hyvää säätä.

   Poista
 2. Oho, mikä säpinä! Mutta kukapa vois tuallaasia krookusmättähiä vastustaakkaa. Mäki olin pihalla, mutta lähinnä pätkiin perennoja penkkiihin ja haahuulin muutenvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haahuilu on olennaista puutarhassa, sitä pitää tehdä joka päivä edes vähän.

   Poista
 3. Samoja tuntemuksia täällä mutta käsi ei oikein antanut mahdollisuutta kovalle tohinalle. Meille on tulossa lisää lavakauluksia olemme laittaneet aina kaksi lavaa päällekkäin. Komea on kompostorisi meillä on nyt keväällä tulossa samanlainen rakennelma eli kolmeosainen . Meillä on pääasiassa vaahteran lehtiä ja ne kun ei kompostoidu sitten millään siksi ollaan kuskattu ne oman metsän laitaan. Mutta puutarhajätettä tulee tosi paljon ja ne on mukava vihdoin saada kompostoitumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kättäsi, toivottavasti se paranee pian. Vaahteran lehdet maatuvat tosi hitaasti mutta laitan niistäkin osan kompostiin, muun tavaran seassa maatuvat ajan kanssa.

   Poista
 4. Aivan samat tunnelmat olivat minulla eilen; ulkona aamusta iltaan ja auringosta nauttien puutarhapuuhia tehden. Niin mukavaa!
  Inspiroiduin tosi paljon tuosta lavakaulus -ideasta lehtikompostorina. Olen jo pitkään suunnitellut tekeväni trukkilavoista sellaisen, mutta tuo ideahan on loistava paikkaan, mihin sen tarvitsen. Eli lopputulos on siisti "seinämä" ja toisaalta on helposti purettavissa, kun on tarpeen ja voi vaikka siirtää toiseen kohtaan jatkamaan. Lämmin kiitos sinulle tämän jakamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lavakauluksista saa siistin, laitan tuohon vielä neljännen kerroksen sillä haravoitavaa on vielä. Ja toinen samanlainen tulee viereen heti kun olen saanut siirrettyä raparperin pois.

   Poista
 5. Minäkin olin viikonloppuna tuntikausia pihalla. Ihastelin krookuksen aukeilevia kukkia ja katsastin joka piipon, mitä näkyy! Haketin myös monta laatikollista oksia ja leikkelin vadelmia, syreeniä ja ruusuja. Ihana kevät!
  Hyvän näköinen tuo sinun kompostialueesi. Meillä pitää myös päivittää kompostialuetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakettaminen on minulla vielä tekemättä, odotan jos kaadetaan pari koivua ja haketan sitten kaikki kerralla, oksasilppuakin tarvitaan aina.

   Poista
 6. Eilen oli kyllä ihana puutarhapäivä! Meilläkin pääsi vähän aloittelemaan haravointia, joissakin kohdissa pihalla on vielä reilustikin lunta!
  Mulla on viikon kuluttua loma, toivottavasti silloin tarkenis puutarhapuuhiin jo kevyemmällä varustuksella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen oli mahtava sää, ja myös tänään, ilo puuhailla pihassa. Mukavaa lomaviikkoa.

   Poista
 7. Tänään täällä meillä on ollut aivan ihana sää. Lämpötila nousi jopa + 15 asteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli täälläkin ja vielä kun tuuli tyyntyi illasta niin puutarhassa olisi viihtynyt vaikka kuinka pitkään.

   Poista
 8. Oho, kävipäs krookuksissa melkoinen kuhina! Mehiläiset ovat selvästi innoissaan ja nälkäisiä.
  Sinulla on kyllä todella siisti kasvimaa ja kompostorialue. Minä hautasin syksyllä osan puunlehdistä suoraan takapihan mullosalueelle maatumaan ja muutaman kottikärryllisen laitoin pikakompostorista tyhjennetyn puolikypsän tavaran kanssa puutarhakompostiin maatumaan. Pitää käydä iltapäivällä kurkkaamassa, joko kompostorista olisi päältä sulanut sen verran, että näkisi, kuinka ovat lähteneet maatumaan loppusyksyn ja talven aikana. Periaatteessa siis sama tekniikka kuin tuossa sinun lavakaulussysteemissäsi. Voi kun pääsisi jo itsekin tekemään enemmän puutarhatöitä! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa siistiytyy vielä lisää jos suunnitelmani toteutuu. Eiköhän lehdet ole hyvin maatuneet ja niitä voi hyvin käyttää katteena vaikka eivät olisikaan täydellisesti maatuneet. Mehiläisissä kävi kova kuhina.

   Poista
 9. Niin, ei ole kevään ainoa puutarhapäivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mutta tässä vaiheessa sitä on sellainen olo, että päivät loppuvat kesken, ei osaa ottaa rauhallisesti :)

   Poista
 10. Jotenkin se kevään kiire ja tohina vaan saa aina tempaistua mukaansa ja koko ajan tuntuu, että aika ei millään riitä kaiken tekemiseen. Luonnolla ja linnuillakin on kova tohina päällä ja siihen sitä itsekin ajautuu mukaan. Olisipa mahdollista vähän jarrutella. Oikeastana olen alkanut viime vuosina pitämään enemmän syksyn kiiteettömyydestä. Silloin ehtii ja jaksaa tehdä paljon paremmin ja aikaa on usein aina jouluun saakka ennen talven tuloa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)