keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Ahkerina

 Täällä Arvilassa on kaksi karhua herännyt talviuniltaan. Toinen menee lapio tai kitkin kädessään pitkin puutarhaa, toinen menee vasaran ja sahan kanssa kasvihuoneelle. Sama toistuu illasta toiseen, heti kun työpäivä on ohi ja lapset on ruokittu. Muut kotityöt voi hoitaa sadepäivinä.

Kasvihuone on kaivettu pressun alta ja mies aloitti tekemään siihen kattoa. Kattotuolit mitoitettiin parvekelasien mukaan. Lasit tulevat keskelle kattoa ja lasien ympärille tulee musta huopakatto. Ei paras ratkaisu, mutta koko katon pituisia parvekelaseja ei saa mistään, ostimme pisimmät mitä saimme. Kun katto on valmis, tehdään seinät valmiiksi ja viimeisenä varsinainen lattia. Olen kahden vaiheilla maalaanko puuosat vai jätänko ne harmaantumaan.


Sain levitettyä oljen kasvimaan tasaukseen ennen sateita. Sade saa ne asettumaan paikoilleen. Tuo multainen ruohokasa on poissa, siitä tuli laajenevan istutustalueen pohjaa.
Puutarhan tuorein humala sai siirron, toivottavasti ei pahastunut liikaa. Tuki on pieni mutta en usko humalan kasvavan vielä tuota korkeammaksi. Sitten kun kasvaa, pitää tuki miettiä uusiksi. Kaivoin humalan pois sen takana näkyvästä etummaisesta multakohdasta. Takimmaisessa oli ennen valkosipulien kasvupaikka. Seuraava työ on tasata maa ja heittää siihen nurmikonsiemenet. Helpottuu leikkuu kun on yksi yhtenäinen alue.
Vielä yksi kuva vuosi sitten siirretystä jouluruususta. Kyllä kannatti, ei ole tällaista kukintaa ennen näkynyt.
Vaahteran ja koristeomenapuun väliin on hyvää vauhtia kasvamassa pikkuisten sipulikukkien niitty. Scillat eivät vielä kuki, mutta vaaleanpunaiset kirjokevättähdet kukkivat. Ehkä ne vielä joskus täyttävät koko alueen.
Ihmettelin tässä kohtaa, että mistä pampuloita maasta puskee. Sitten tajusin, että siinähän on viime kesänä istutettu koristeraparperi. Tämä ei ole se ihana punakukkainen, myyjä oli rehellinen ja sanoi sen olevan kovin arka ja suositteli tätä joka on kestävämpi. Ensimmäisestä talvestaan selvisi hienosti.

Sääennuste kehoittaa karhuja käymään takaisin talviunille. Vaan ehkei sitä malta, voi keskittyä niihin muihin, sisätiloissa tehtäviin kotitöihin.


27 kommenttia:

 1. Olen kommentoinut aiemminkin, mutta sanon uudelleen: Teille tulee upea kasvihuone!

  Nyt kiinnostaa millaiseen kohtaan laitoit tuon jouluruusun? Minulla kun ne on aika varjoisassa paikassa ja kukkivat hitsusti ja aika myöhäisessä vaiheessa. Nyt taitaa olla lunta siellä vielä...pitää tarkistaa lumitilanne talon takana ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneesta tulee unelmien täyttymys. Jouluruusun kohdalle alkaa paistaa aurinko vähän ennen puolta päivää ja sitten paistaa koko päivän noin ilta kuuteen tai seitsemään saakka. Ennen oli varjoisampi paikka. Olen sitä mieltä että jouluruusu kestää enemmän aurinko kuin luullaan. Lisäksi tuosta sulaa lumet nopeasti. Maan pohjalla on savi mutta tuo on niitä harvoja paikkoja puutarhassa jossa saveen on se vähintään puoli metriä ja saven päällä on myös hiekkaa.

   Poista
  2. Kiitos. Taidan tosissani siirtää jouluruusuni. Niitä on vain kaksi. Istutin ne aikoinaan talon taakse varjopenkkiin. Silloin alussahan minulla ei ollut täällä puskan puskaa antamassa edes puolivarjoa, joten istutin ne talon varjoon. Nyt löysisi fiksumpia paikkoja. Olisi kiva jos lumi tosiaan sulaisi aiemmin jouluruusun päältä ;)

   Poista
 2. Ihana kasvihuone tulossa. Ja kaunis tuo jouluruusu. Teillä hommat ovat edistyneet jo paljon ja on vasta huhtikuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säät ovat suosineet puuhastelua, loppuviikko näyttääkin ankealta sen suhteen.

   Poista
 3. Vautsi, tuosta kasvihuoneesta on tulossa oikea helmi!
  Niin ihana tupas jouluruusua, ooh.
  Viikonlopuksi on luvassa oikein inhaa säätä, kovaa ja puuskaista pohjoistuulta. Saisi kyllä sataa, saa nähdä, tuleeko vettä vai vain kylmää keliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen sanoin että taidan muuttaa kasvihuoneeseen kesäksi :D Sadetta vois tulla mutta kylmän annan mielelläni vaikka Siperiaan.

   Poista
 4. Kasvihuoneesta tulee hieno. Ottaisin mielelläni tuollaisen meillekin. Tällä vauhdilla pääset nauttimaan siitä vielä tämän kasvukauden aikana.
  Jouluruusu on selvästi tykännyt siirrosta. Upea pehko, näkyy uusia lehtiäkin tulevan runsaasti.
  Joo, kylmempää on luvattu. Toivotaan, ettei ihan jääkaudeksi muutu. Viileässä kevättyöt edistyvät, mutta räntäsade voi madaltaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatteja on niin paljon että riittää uuteenkin kasvihuoneeseen. Mies lupaili sen valmistuvan tässä kevään aikana, riippuu nyt ihan keleistä, jos on sateinen kevät ja toukokuu niin sitten on valmista vasta kesäkuussa.

   Poista
 5. Karhut heränneet talviuniltaan :D Mahtavaa! Täällä on meikä karhu herännyt myös, mutta katselen ja ihmettelen lunta pihalla, mietin mille alkaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen olo minulla on, talviunet on ohi ja kevään intoa puhkuen kirmailen pitkin puutarhaa :D

   Poista
 6. Ahkeria todella! Tuo kasvihuone tulee olemaan niin ihana valmistuttuaan.
  Kukkiva nurmikko näin keväällä on tosi kaunis, tuo kuva sinun nurmikostasi on oikein kaunis samoin jouluruususi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiva nurmikko on kaunis, pitää vain taas muistuttaa miestä että tuosta kohtaa ei saa ajaa nurmikkoa kuin vasta kesäkuussa.

   Poista
 7. Jouluruususi kiittää kauniilla kukinnalla, kun pääsi uuteen, mieluisaan kasvupaikkaan.
  Täälläkin koko päivä on kulunut puutarhatöitä tehdessä.
  Eipä aikaakaan, kun pääset jo puuhailemaan kauniiseen kasvihuoneeseesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan liian hitaasti valmistuu, en malttaisi odottaa.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina kun jaksat käydä lukemassa ja jättää kommentin <3

   Poista
 9. Upea kasvari on valmistumassa, mahtavaa! Jouluruusun siirto kannatti, samoin meillä, siirsin valkoisen viime vuonna valoisampaan paikkaan ja nyt se kukkii kauniisti eikä yhtään pahastunut siirrosta. Punainen jouluruususi on todella kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu taitaa tykätä valosta, selkeästi paikan vaihto voi auttaa. Minulta puuttuu valkoinen jouluruusu, se seuraavaksi hankintalistalle.

   Poista
 10. Vitsit kun tulee hieno kasvihuone! Niin tunnistan tuon työn touhun, meillä välillä samanlaista, kun kumpikin innostuneena painaa hommaansa eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostus on hyvä motivaattori, se pitää hyödyntää heti.

   Poista
 11. Ai että kun tuosta teidän uudesta kasvihuoneesta tulee ihana!
  Nyt on ollut ihanat ilmat, mutta ehkäpä nyt on aika tehdä jotain sisähommia, kun vähäksi aikaa tulee viileämpää;) Tai sitten lukea puutarhalehtiä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppu menee sisähommissa, no on sitä puuhaakin. Pitää keittää mehua, koulia tomaatteja, kylvää lisää kasveja ja ehkä vähän siivota taloa.

   Poista
 12. Kasvihuone edistyy hyvää vauhtia. Toivottavasti tulee hyviä poutasäitä, niin saat pian vietyä tomaatit ja muut sinne.
  Kannatti ehdottomasti siirtää jouluruusu. Kukkia on yllättävän runsaasti ja mikä väri! Ihana on myös tuo kukkivan nurmikon alku. Siitä ne kukkalämpäreet vuosi vuodelta laajenevat. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneprojekti lähti hyvin käyntiin mutta nyt hidastuu kun alkaa vesisateet. Jouluruusu tykkäsi siirrosta, oli hyvä valinta laittaa se paraatipaikalle.

   Poista
 13. Siälon tyät hyvällä aluulla. Mäki oon ihan myyty tuan kasvarin eres :) Siinon kaikki haluamani elementit, mikkä omahanki haluaasisin. Ihana jouluruusu.

  VastaaPoista
 14. Kasvihuoneesta tulee upea. Kyllä te osaatte ja olette ahkeria.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)