perjantai 6. joulukuuta 2013

Kansanhuoltolautakunnan määräyksiä

Onni on asua talossa jossa kaikkea historiaa ei ole laitettu uunin sytykkeeksi. On taas aika esitellä muutama vintin eristeitä löytynyt aarre. Itsenäisyyspäivän kunniaksi ovat Suomeen liittyviä.

Nykysuomalaiselle olisi varmasti aivan järkyttävää jos liha- ja lihatuotteet menisivät kortille, kuten tapahtui 30.11.1940. Myöhemmin tehtiin päätös jolla maatalojen piti luovuttaa yleiseen kulutukseen viljaa ja lihaa. Näin tapahtui Arvilassakin, ja niistä ajoista on vintillä säilynyt muutama lihan luovutusmääräys. Puolen vuoden kuluessa 1944 on pitänyt luovuttaa 206kg lihaa.
 Luovutukset eivät aina olleet isäntien mieleen ja niistä anottiin vapautusta hanakasti. Tästä kirjeestä voimme päätellä, että anomukset eivät aina menneet läpi, luovutettava oli.
 Luovutusmääräykset jäivät joskus noudattamatta, niistä seurasi hieman pidempi ja punaisempi kirje. Lisäksi lihamäärää oli hitusen jopa nostettu. Tarina ei kerro tuliko vaaditut 221kg luovutettua suosiolla vai pakkotoimenpitein.
 Mielenkiitonsia papereita sitä on vintille säilötty, minun ja tulevien polvien onneksi. Juuri lihapadan äärestä nousseena on hyvä muistaa, että asiat on meillä kuitenkin hyvin.
Hyvää itsenäisyyspäivää!

13 kommenttia:

 1. Voi että mitä aarteita on säilynyt, ja vielä noin monta kappaletta, joista kehkeytyy kokonainen tapahtumaketju! Aikamoinen lihamäärä tuo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja muistelisin, että vintillä olisi vielä lisää näitä. Kun ajattelee montako 400g jauhelihapakettia menee tuohon 221 kiloon niin onhan se aika kasa lihaa. Määrällä on ruokittu jo aika monta perhettä.

   Poista
 2. On se ollut aikaa erilaista tuolloin...

  Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, eikä liha ollut ainut mikä oli kortilla. Netistä luin vähän enemmän ja minusta oli mielenkiintoista että makeiset tuli kortille viimeisenä. Ehkä niitä ei ollut muutenkaan paljon saatavilla tuohon aikaan.

   Poista
 3. Hienoa että tuollaisia dokumentteja on säilössä. Tosiaan kannattaa arvostaa näitä lihapatoja. Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minusta on hienoa että niiltä otettiin keillä oli, kuitenkin sai vapautuksen jos todellisuudessa ei ollut varaa luovuttaa satoaan. Tässä talossa taisi olla varaa ihan reilusti :)

   Poista
 4. Voi kuinka hyvä, että ovat säästyneet pesältä.
  Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Täytyis pitää taas penkomispäivä vintillä pitkästä aikaa.

   Poista
 5. Juuri tällaisista löydöistä ilahtuvana ihmisenä minua rasittaa tämä nykyinen "hävitä kaikki, mitä et vuoteen ole käyttänyt"-ideologia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisessä sähköisessä maailmassa kun niitä dokumentteja vielä tulee niin vähän. Minulla on säilössä ensimmäisiä tilinauhoja, veropapereita, kaikki postikortit, minun ja miehen välistä kirjeenvaihtoa armeija-ajoilta ja sen sellaista. Tiedä sitten tekeekö tulevat polvet niillä mitään.

   Poista
 6. Ihanaa, kun näitä on säilynyt. Itse en oikein tiedä mitä säästäisin tästä nykyisestä ajasta. Laitan aittaan paikallisen sanomalehden kesänumeron, joitain teemanumeroita yms. Ja sitten olen säilönyt kaikki perheen edesmenneet kännykät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tallessa lasten syntymäpäivän sanomalehti ja kaikkea muuta höpsöä lasten vauva-ajoilta, mutta muutenkin voisi kyllä laittaa talteen kaikenlaista. Pitääkin muistaa jatkossa, tekee vaikka ihan oman laatikon vintille.

   Poista
 7. Upeita löytöjä. Näitä asioita on ihan hyvä pysähtyä joskus miettimään.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)