tiistai 13. elokuuta 2013

Hyötykasvikuivuri

Voi rullaatirallaa kuinka voi joku kirpparilöytö tulla sopivaan saumaan. Ei siinä, ettäkö töiden alkamisen myötä olisi yhtään ylimääräistä vapaa-aikaa, mutta tälle laitteelle aion löytää aikaa ihan siitäkin syystä, että pakastin on täynnä, ja niin on puutarhakin, tämän kesän satoa.

Kirpparilta löytyi toimiva hyötykasvikuivuri tasan 7 eurolla. Siihen hintaan tätä laitetta jo kannattaa kokeilla senkin uhalla että syyskuusta alkaen koje on enemmän kaapin täytteenä vuoden turhakkeena kuin käytössä. Mitään käyttöohjeita ei mukana tullut, mutta eipä tuossa ole kuin on ja off-nappula.

Aamupäivällä menin innoissani yrttimaalle ja napsin nipun piparminttua mukaan. Sisällä leikkasin oksista parhaimmat lehdet irti ja asettelin ne kuivurin ritilöille.
 Onnettoman vähän niitä lehtiä on, mutta piparminttu on vasta tänä kesänä istutettu enkä raaskinut ihan koko puskaa pistää kuivumaan.
 Joltain chilihemmojen keskustelupalstalta bongasin vinkin käyttää koneessa kinkunpaistomittaria lämpömittarina. Tuossa minun karvalakkiversiossa ei ole lämpötilan säätöä joten sitä on syytä vähän seurata.
 Lämpö kohosikin nopeasti 65 asteeseen ja ajattelin se olevan liikaa. Välillä tuuletin ottamalla pari kuivatustasoa kuivurista pois. Piparminttujen kuivatusaikaa en tajunnut katsoa, mutta ei siinä kauaa mennyt.
 Mielessä ja ihan käytännössäkin kuivurissa on jo uudet herkut kuivumassa. Paraikaa on testauksessa porkkanat. Näiden kanssa saa takuulla varata enemmän aikaa kuin yrttien.
 Ja miten kävi piparmintun? Siinä sitä nyt on, pieni purkillinen huumaavaa mintun tuoksua ihan omasta maasta. Piparminttua en osaa muuten hyödyntää, mutta olen pitkin kesää napsinut siitä lehden tai pari mustan teen sekaan. Talvella käydään sitten purkilla kun mieli tekee piparminttuteetä.
Nyt kaikki kokemukset ja vinkit laitteen käytöstä otetaan auliisti vastaan. Mitä marjoja siinä kannattaa kuivata? Onko kuivatut tuotteet pakattava heti ja mikä on paras tapa säilyttää ne? Ja niin edelleen, kaikki ohjeet ja käyttökokemukset kelpaa ettei homma hyydy pelkkään minttuun.

26 kommenttia:

  1. Vau, hieno löytö! Tuollainen kelpaisi minullekin. Täytyisi varmaan alkaa kierrellä kirppiksillä. Minttutee on varmasti talvella hyvää ja mukava muisto kesästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin jo pitkään harkinnut kuivurin ostamista kaupasta, onneksi en ehtinyt.

      Poista
  2. Mitään ohjetta en osaa antaa, kun ei ole kokemusta laitekuivauksesta, mutta koska joku vastaava laite on hankintalistalla, seuraan sun kokemuksia innolla ;)

    Minttua voit muuten laittaa esmes lihapulla- tai mureketaikinaan vaihteluna. Minttu sopii myös lampaan ja tuorejuuston maustajaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lampaan kanssa ajattelin kokeilla minttua, tuorejuustossakin kuulostaa hyvältä.

      Sen ainakin huomasin laitteen kanssa, että porkkanat jätin turhan suuriksi paloiksi, kuivuvat vieläkin.

      Poista
  3. Kokeilehan mintulla maustettua omenahilloa. Niin hyvää! Inkivääri toimii myös valtavan hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Omenahilloa on tarkoitus keitellä syksymmällä, kokeilen ehdottomasti minttua sekaan.

      Poista
  4. Omenaa ja sieniä olen kuivannut kuivurilla, kiitos muuten muistutuksesta että pitääkin kaivaa kuivuri kaapin perältä käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenaa aion kokeilla, viimevuotiset söi hevoset, mutta niitä en uskaltanut antaa ihmisille kun jouduin kuivaamaan omput ihan vaan sisätiloissa. Oman maan onput menee syömäompuiksi kaikki, mutta eiköhän sitä satoa taas saada muualtakin.

      Poista
  5. Jopas teit hienon löydön. Toivottavasti muakin kohtaisi yhtä onnekas sattuma ja löytäisin samanmoisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno oli löytö, kunhan vielä opin sitä hyödyntämään.

      Poista
  6. Meilla piparmintut kuivataan riiputamalla niita varsineen alaspain jotain paivia. Sitten vaan nypitaan kuivat lehdet purkkiin ja nauttimaan ihanasta piparmintu teesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu noinkin. Meillä ei oikein ole hyvää paikkaa kuivatukselle.

      Poista
  7. Saksassa suurta suosiota nauttii "Fruchtleder", siis hedelmänahka. Sitä olen valmistanut kuivaamalla miehen rakentamassa aurinkokuivurissa. Se on käsittämättömän herkullista, sekä aikuisten että lasten suosiossa. Lyhykäisyydessään ohje:

    -keitä hyvin vähäisessä vesimäärässä putsatuja marjoja tai pilkottuja hedelmiä. Vettä vain sen verran, ettei kattila pala pohjaan. Lisää hunajaa, mikäli käytät hyvin happamia aineksia
    - kun marjat / hedelmäpalat pehemenneet, soseuta sauvasekoittimella hienoksi soosiksi
    - levitä kuivurin alustalle leivinpaperi ja n päälle ohut kerros sosetta
    - kuivaamaan niin kauaksi aikaa, että syntyy "nahka", joka irtoaa helposti leivinpaperista
    - Siitä voit joko leikata esim.salmiakkiruutuja ja kierittää ne sokerissa tai voitkääriä nahan rullalle kuin kääretorttu ja leikata tortusta viipaleita, jotka voit halutessasi kierittää sokerissa. Sokeroinnin voi myös jättää telemättä.
    - säilötään kellarissa lasipurkeissa, säilyy periaatteessa vuosia, käytännössä tulee syötyä alta aikayksikön

    Vaahteranmäen Eemelin äiti valmisti tällä tavalla joulupöytään karamellejä!

    tv Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Kiitos aivan mahtavasta ohjeesta, tätä kokeilen heti viikonloppuna. Onnistuukohan pakastetuista marjoista?

      Poista
    2. Itse olen tehnyt aina tuoreesta tavarasta, mutta en näe mitään syytä, miksi ei voisi onnistua pakastetusta. Vielä lisäyksenä yllä olevaan ohjeeseen: kun olet soseuttanut marjat tai hedelmät, anna soseen vielä kuplia hiljakseen matalahkolla lieden lämmöllä muutaman minuutin. Koko ajan tulee hämmentää, ettei sose pala pohjaan. Keittämisellä varmistetaan bakteerien tuhoutuminen, mikäli valmista nahkaa on tarkoitus säilöä pidempään.

      Itse olen tehnyt omenasta, luumusta ja mustaviinimarjasta. Luumu saavutti suurimman suosion, mutta myös muut maut ovat kelvanneet hyvin.

      tv Leena

      Poista
    3. Minä ajattelin heti marjasekoitusta. Vähän mansikkaa, punaista ja mustaa viinimarjaa, ja ehkä hiven omenaa sekaan. Tulisikohan hyvää? Kaikki muut löytyy tuoreena paitsi mansikka.

      Poista
    4. Minun omenanahkalleni kävi siten, että siihen jäi omenanlihaa säikeinä,ts. se ei soseutunut yhtä hyvin kuin luumu tai viinimarja, joista tuli Bona-soseen veroista pehmeää. Se näkyi valmiissa nahkassa siten, että pinnasta sojotti ulos niitä säkeitä. Itse jos nyt tekisin noista sinun raaka-aineista, niin jättäisin omenan ensialkuun pois.

      tv Leena

      Poista
  8. Minä olen kuivannut lipstikkaa, jota käytän tosi paljon keittoihin, pataruokiin, oikeastaan kaikkiin liharuokiin. Omenoita myös kuivailin, mutta ne jäivät mulla käyttämättä. Sienet kuivaan kans, niitä on helppo sitten ripotella kastikkeisiin mausteiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipstikka oli mielessä minullakin, mutta se taitaa jäädä ensi kesään, kasvusto kärsi pahasti kuivuudesta ja lehdet on aivan nuutuneita.

      Poista
  9. Olen omallani kuivannut yrttejä ja sieniä. Ohjeissa neuvotaan, että sienien ja yrttien kuivauslämpötila ei saa olla yli 50astetta ja muiden ei yli 70. Tässäkään mallissa ei ole mitään lämmönsäätöä, mutta kuivurin kuivauslämpö on näiden arvojen välissä. Lämpötilaa säädellään päällä olevan venttiilin avulla: kiinni ollessaan saavuttaa tuon maksimi 70 asteen lämpötilan ja päinvastoin.

    Yrtit kuivuvatkin melko nopeasti, jopa parissa tunnissa. Levitän yrtit varsineen kuivaustasoille ja vasta niiden kuivuttua riivin lehdet irti varsista. Välillä poistan kuivurista jo kuivahtaneita varsia pois ja jätän "keskeneräiset" vielä kuivumaan. Jäähtyneet lehdet irrotan varsista ja hienonnan purkkeihin. Joskus kiireessä lehdet odottavat muovipussissa tai - rasiassa fiininpään purkkiin pääsyä :)

    Sienet ja hedelmät kuivuvat noin kuudessa tunnissa ja esim porkkana noin 8 tunnissa. Itse en ole kuivannut vihanneksia, mutta ohjekirjassa neuvotaan ryöppäämään vihannekset ennen kuivausta ja säilyttämään kuivatut ainekset ilmatiiviissä purkissa mieluiten jääkaapissa.

    Tänä kesänä olen kuivannut oreganoa, basilikaa, rakuunaa, tilliä ja minttua. Aivan ihana tuoksu koko talossa kun kuivurissa kuivuu yrttejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole edes mitään säädettävää venttiiliä. No, kokeillaan. Porkkanat vaati ihan hirmu pitkän ajan enkä ole ihan varma ovatko kaikki edes kuivia. Seuraava erä täytyy tehdä pienemmillä ja ohuemmilla paloilla. Kiitos vinkeistä!

      Poista
  10. Hei, minä olen saanut sellaisen ohjeen, että samoin kuin me ihmiset olemme kuolemanvaarassa yli neljänkymmenen asteen kuumeessa, tulisi kasviksetkin kuivata maksimissaan neljässäkymmessä asteessa. Se tietty lisää kuivatusaikaa, mutta entsyymit ja muut hienoudet säilyvät paremmin.

    Porkkanoita aikoinaan kuivasin höyläämällä niistä suikaleita. Tein jopa valmiiksi soppaseoksia joissa oli purjorenkaita ja tavallista sipulia ynnä lanttua. Ne olivat lasipurkeissa, sisältö selvisi vilkasemalla.
    Käyttöönotettaessa joko liotus vedessä (käytä myös liotusvesi) tai sitten murentaminen keitoksen sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suikaleet olisikin porkkanoihin hyviä! Kiitos!

      Poista
  11. onpas hieno kone ja hyvä löytö <3

    VastaaPoista
  12. Vanhempani kuivaavat joka vuosi valtavat määrät suppilovahveroita. Kuivatuksen jälkeen suppikset murennetaan hienoksi jauhoksi tehosekoittimessa. jauheesta on sitten hyvä tehdä pitkin vuotta suppilovahverokeittoa. Sitä voi myös käyttä jatkeena jauhelihaan, esim. lihapulliin.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)