perjantai 9. elokuuta 2013

Pullo ja lasi

Kaikki talostamme löytyneet aarteet saavat mielikuvitukseni laukkaamaan. Kuka on esinettä käyttänyt, milloin ja miksi ja se on hylätty, ja niin edelleen. Miehen eilinen löytö huussin seinälaudan takaa on ehkä yksi hupaisimmista päästä.

Ajatelkaa talon vanhaa isäntää huussireissulla. Viinahammasta kolottaa, mutta emäntä on tiukkana tuvassa, alkoholia ei tässä talossa juoda eikä ainakaan hänen silmiensä alla. Pitää tehdä asia salassa. Ja miehellä kuin miehellä on tietenkin aina asiaa huussiin, ja siellä reiällä istuminen kestää. Vatsalääkekään ei ole pahasta. Siispä laitetaan irrallaan olevan seinälaudan taakse pullo ja lasi. Ei se emäntä niitä sieltä löydä.
 Mikäs sen parempaa kun siinä istunnolla naukkailla samalla jotain muuta kuin muorin marjamehua. Tulee iloinen mieli ja pysyy lämpöisenä. Sitten tulee 40 vuoden päästä huussin purkaja ja tekee hupaisan löydön, ja heti ajattelee, että nyt on kyse miestä väkevämmästä eikä mistään muusta.
Huussi on kohta entinen, mutta pullo ja lasi jäävät muistoksi. Sitä emme tiedä miksi ne oli piilotettu lasi pullon päällä huussin seinälaudan taakse, ja kuka on piilopullon takana. Mutta hauska se on löytöjä tehdä, ja antaa mielikuvituksen laukata.
Onneksi lapset eivät olleet löytäneet huussia leikkipaikakseen. Mies vähän tönäisi huussia irti liiterin kyljestä, tupsahti se heti kenolleen maahan. Ei ole kellään tarvetta hyvin palvelleelle entisajan bajamajalle?

18 kommenttia:

 1. Muistan autiotalo vierailuni ja puvun taskusta löytyneen kynän ja pankin kuitin. Kuinka se ihmiselon pysäytys jääkään eloon? Vetää haikeaksi kun tietää mitä ihminen on tehnyt viimeksi puku päällään. Sama fiilis kuolleen sedän tavaroita pakatessa... Kun tyttären kirje jäänyt auki keittiön pöydälle, pojan valokuva piilossa, noutaja tuli kesken työpäivän. Olisiko kukaan uskonut... Näinkö joku löytää munkin jemmani kun lähtö tulee? Ja ihmettelee mitä olin juuri tekemässä ja miksi.... Huh huh, liian syvällistä! Johtunee ongelmista, joita poika potee, eikä äiti voi autta???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin oli syvällistä :)) Soittele joku päivä, keskiviikkona aloitan taas työt.

   Poista
 2. ohhoh,aikamoinen löytö!
  Tuollainen samanlainen pullo,ilman lasia kylläkin,oli lapsuuden kotonani ja siinä säilytettiin maitoa,kun perheenä lähettiin reissuun.Muistan vieläkin sen kylmän maidon maun,kun siitä sai pienen hörpyn omaan muoviseen mukiin.
  Mitäs meinaat tehä löydölle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullo ja lasi täytynee pestä, lasi on kivan näköinen joten vaikka ottaisin sen käyttöön. Pullossa on muutes ihan ehjä muovikorkki, ehkä sitä on tarkoin varjeltu piilossaan :D

   Poista
 3. Mä niin ymmärrän pullonjemmaajaa. Välillä tekisi itsekin mieli piilottaa pikkuputeli johonkin. Vaikka halkopinoon! Onneksi lomat loppuu - olen melko kypsä ja väsynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä toinen kypsä ja väsynyt. Mutta ei mua kyllä huvittaisi töitäkään aloitella :))
   Jotenkin on koko ajan nuutunut olo, liekö nämä helteet ja kosteat ilmat syynä.

   Poista
 4. Mukava postaus. :)
  Ehkäpä vanha isäntä on muiden kylän miesten kanssa keitelly omat eväät, ja niitä pitäny tosissaan sitten piilotella? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, oiskohan keitellyt, hyvin mahdollista. Matka alkoholipitoisia juomia myyvän liikkeeseen on ollut pitkä ja tie kivinen :D

   Poista
 5. Kyllä sulla Katja edelleen on toi sana hallussa! Hauska tarina! T. Tuija

  VastaaPoista
 6. Oi miten riemastuttavaa. Kiitos tulkinnasta, kyllä hymyilytti!

  VastaaPoista
 7. Ihana tarina!

  Bajamajalle ei taida olla käyttöä, mutta jos nuo oven saranat eivät teillä mene käyttöön niin sellaisille voisi olla meillä tarvista...:) Tosin vasta monen vuoden päähän suunniteltuun piharakennusprojektiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistän mieleen saranat, en usko että on käyttöä meillä.

   Poista
 8. Näistä tällaisista löydöistä tosiaankin lähtee aina mielikuvistus liikkeelle ja kehittää mielessään hyviä tarinoita sille, miten joku on jonnekin jemmaan joutunut. Hyvä tarina tuli tästä löydöstä;)
  Ja vaikka nämä vanhan talon löytöjen tarinat on oman järkeilyn ja mielikuvituksen ryydittämiä, antavat ne kuitenkin talolle ja pihapiirille mukavan, arkisen kosketuksen entisajan eläjiin ja asujiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja alkoholi on tainnut oikeastikin kuulua siihen arkeen tämän talon entisellä isännällä. Ainakin sen pullomäärän perusteella mitä nurkista on löytynyt.

   Poista
 9. Ei tainnut entinen isäntä uskoa, ettei nykyiset tartte huussia. Ei tiennyt että piilo paljastuu:)
  Meidän entinen naapuri muutti eläkepäivikseen uuteen taloon tien taakse. Ensimmäisenä piti rakentaa huussi. Minähän en pirtin nurkkaan paskanna Aaro-pappa sanoi ja sai huussinsa:)

  VastaaPoista
 10. Ihana pappa <3

  Ei tarvinnut entinenkään isäntä kun sai ihan sisävessan, mutta sinne taisi olla pullonpiilotus vähän hankalampaa kuin huussiin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)