keskiviikko 7. elokuuta 2013

Liiterin uusi elämä

Liiteri on kutkutellut jo pari vuotta miehen remonttikättä. Ensin suunnitelmiin kuului jyrätä koko höskä kaivinkoneella nurin ja tehdä tilalle uusi ja hieno pytinki. Onneksi tässäkin kohtaa mieli on muuttunut matkan varrella, ja voin taas kerran todeta, kannattaa miettiä pari vuotta ennen kuin tekee.

Liiteriä ei pureta täysin, vaan ehjät osat jätetään paikoilleen. Niitä voisi olla jonkun mielestä tässä rakennuksessa kovin vähän, mutta meistä siinä on paljon hyvää.
 Katto puretaan täysin, kuvissa osa on jo purettu. Lautaverhoilu vaihdetaan kolmelta sivulta, mutta puretut laudat otataan talteen niiltä osin kun ovat kunnossa. Liiteri suoristetaan ja alin tukihirsi poistetaan lahon takia. Seuraava kerros on hyväkuntoinen ja saa jäädä. Nostetun kehikon alle lisätään kiviä jotta kehikko ei enää makaisi maassa. Lisäksi liiterin ympäriltä kaadetaan liian lähellä kasvavat puut pois.
Tiukille menee ehditäänkö saada liiteri edes auttavasti valmiiksi ennen talvea, mutta yritetään. Samaan aikaan kun on minulla ne lasikuistin ikkunat työn alla. Mutta eipä minusta taida olla muutenkaan apua liiterin kanssa. Katolla ja tikkailla en suostu keikkumaan, en edes rahasta.

16 kommenttia:

 1. onnittelut!vanhasta uutta,näin se menee...laitahan kuvia,miten liiterin entisöinti etenee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan kuvia! Tällä hetkellä on menossa liiterin ylös tunkkaus. Sitten tehdään katon toinen lape osin valmiiksi jotta katon toisen puolen voi purkaa sitä kautta liiterin etupuolelle. Tänään tarkistettiin nuo vuorilaudat, ja todettiin että yllättävän hyväkuntoista, ainoastaan etusivu menee täysin uusiksi huussisivun kanssa.

   Poista
 2. Kai säästätte tuon Pisan tornin lailla keikkuvan huussin ;-) Hienoa, teillä ollaan kyllä tosi ahkerina! Tuossa on sama rakenne kuin mun sauna/liiterirakennelmassa, mutta musta ei ole tuollaiseen työhön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti pisan kalteva torni puretaan :D Huussireppana on entistä enemmän vinossa kun se irroitettiin liiteristä ennen tunkkausta. Eipä minustakaan olisi tuohon hommaan, on ihan miehen valtakuntaa.

   Poista
 3. Ohhoh. Kyllä siinä on homma poikineen. Mahtavaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso työ, periaatteessa liiteri menee lähes kokonaan uusiksi.

   Poista
 4. On teillä siinä "puhdetöitä"! Mä niin innolla seuraan teidän kunnostusprojekteja, wau teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vapaa-ajan ongelmia :D Joka ilta riittää puuhaa, mutta onneksi tykätään siitä.

   Poista
 5. On se kyllä kova homma tuollainen rakennuksen kunnostus, kun monilta osin saa rakentaa melkeinpä uudestaan. Lopputulos palkitsee aivan varmasti ja on todella hienoa, että päätitte tehdä kaiken juuri tällä tavalla mahdollisimman paljon alkuperäistä säästäen. Jää sitten sellainen hieno vanhan liiterin tuntu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllää luulen että lopputulos palkitsee. Lopuksi vielä uusi maali pintaan ja liiteri on parempi kuin täysin uusi.

   Poista
 6. Kiva blogi, taidanpa liittyä seuraamaan Päivänpesää ihan vakkarilukijaksi!

  VastaaPoista
 7. Meillä pistettiin vanhaliiteri kans uuteen kuosiin viime kesänä... Ensin purettiin vanha laudoitus pois, että saatiin tunkilla nostettua ylemmäs ja sitten vaan harkkoja alle ja vähä uutta parrua sinne tänne, että saatiin nostettua maasta ylös. Uusi ulkovuoraus, kattoon pellit (ennen oli huopakatto..) ja maalaus päälle... Tuli kuin uusi ;) tänä kesänä tekastiin liiteri/varaston eteen terassi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kovin samalta urakalta kuin meillä. Katteeksi laitetaan huopa kun sitä on rullatolkulla nurkissa pyörimässä. Huopa oli viimeksi ja sen alla päre. Terassi tuohon ei taideta saada :)

   Poista
 8. Oikeasti, hienoa miten näette sen potentiaalin mitä tuossakin vielä on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se laiskuus ja ikuinen rahan puute :D

   Oikeasti tämän itse talon remontti on opettanut, että helpoimmalla selviää kun vaihtaa vain sen minkä oikeasti pitää. Liiterissä ei vaihtoa vaadi muu kuin kattoa ja vähän seinälautaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)