lauantai 2. huhtikuuta 2022

Odottavan aika on pitkä

Ei tästä keväästä tunnu tulevan mitään. Ei etene lumien sulaminen tai lämpötilan nousu.  Tulevasta puutarhalomasta näyttää tulevan talvisen puutarhan loma.

Vanhan kasvihuoneen ympäristö on yleensä ensimmäisenä vapaa lumesta. Kovin hitaasti etenee tänä vuonna. Mansikat ovat lumen alla todennäköisesti vielä vappunakin.
Uusi kasvihuone sai uuden koristeen. Olen tuonut tämän linnun Etelä-Afrikasta, Pretoriasta vuonna 1992 kun olin siellä kuukauden hyvän ystäväni häissä ja lomalla. Lintu on jaksanut urhoollisesti olla mukana kaikki nämä vuodet. Sen värit ovat jo haalistuneet mutta kangas on edelleen ehjä. Toivottavasti ei jäädy vaikka kasvihuoneessa on huomattavan paljon kylmempää kuin synnyinseudullaan.
Aamulla luin lehdestä, että lumen paksuuden keskiarvo näillä seuduilla on maaliskuun lopulla 20cm. Tämä padan alla oleva kivi on noin puoli metriä korkea ja se on hangen suhteen montussa. Siitä voi päätellä, että tämä vuosi ei ole keskivertovuosi vaan lunta on keskiarvoon nähden vähintään tuplaten.
Kunhan lumet sulavat riittää puutarhassa siivottavaa. Terijoensalava on saanut aikaan kunnon sotkun myrskyjen ansiosta. Koivut ovat myös mahdottomia roskaajia, tulee hyvää risuaidan täytettä.
On tässä pitkässä talvessa jotain hyvääkin. Entisöintikurssi oli peruttu tammikuussa koronarajoitusten takia. Tunnit korvataan huhti- ja toukokuussa. Jos kevät olisi edistynyt normivauhtia, en ehkä olisi raaskinut mennä korvaaville tunneille. Nyt raaskin kun puutarhatöihin ei pääse. Saunan ikkunat ovat edelleen kesken ja saan ne etenemään hyvin korvaustunneilla. Nyt vuorossa on pienet ikkunat. Kuudesta pokasta neljä oli niin lahoa ettei niitä ole järkevää korjata. Tilalle tehdään samanlaiset uudet pokat. Sauna saa olla tämän näköinen vielä tovin. Tai on nuo aukot peitettävä ennen kevätsateita sillä ikkunat eivät ole ihan heti valmiit.
Omenapuiden leikkaus on onnistunut hyvin hankikannon takia. Tässä kuvassa leikkaamaton puu. Muutaman puun jätän leikattavaksi kesällä jotten vauhdita turhaan vesiversojen kasvua. 
Ja sitten leikattu puu. Napsin oksia reilusti pois, ensi vuodesta alkaen saavat kasvaa pidemmiksi. Jalo oli uteliaana mukana työssä. Leikatut oksat jätin maahan, syökööt jänikset niitä eikä puita.

Olin ajatellut tehdä lisää esikasvatuskylvöjä tällä viikolla. Jätin tekemättä vallitsevan kevättilanteen takia ja teen vasta viikon päästä viikonloppuna. Silloin multaan pääsee kaalit ja tuoksuherneet. Krassit, kesäkurpitsat ja kurkut taidan kylvää vasta lähempänä toukokuuta. 


24 kommenttia:

 1. Voihan ei tuota lumen määrää. Sillä ilman sitä kevät kyllä edistyy kylmistä öistä huolimatta, ja onhan puutarhaihmisen aina mukavampi tähyillä paljaan maan pintaa versojen toivossa kuin katsella lumikenttiä. Toivon, että se sulaa passelisti lomasi aluksi.
  Kevät onkin loistoaikaa korjata ikkunoita, kun yleensä on sen verran kuivaa ja vähäsateista, ettei aukkojen peittämisellä välttämättä ole kiire. Hyvä sen puolesta, vaikka kevättä sinulle toivoisin.
  Jalo on niin söpö tuolla taustalla tomerana partioidessaan ♥
  Toivottavasti Pretorian tipussa on sisua! Hauskalta se ainakin näyttää, tulee heti eksotiikkaa kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
 2. Siivoilen sitten risuja hangen päältä lomallani ja höngin hankia pienemmiksi :D Jalo on niin innoissaan kun viihtyy jo vähän pihalla, tekee hyvää Jalon vatsanympärykselle joka on kasvanut talven aikana muhkeaksi. Puutarhurissa saattaa olla samaa vikaa ja siksikin olisi hyvä aloittaa astetta fyysisemmät hommat puutarhassa.
  Pretorian tipu toivottavasti myös karkoittaa kasvihuoneeseen eksyneet pikkulinnut, siivosin kevätsiivouksessa aimo kasan jätöksiä pois. Tuuletusaukoissa ei ole verkkoja joten pääsy sisään on vapaa.

  VastaaPoista
 3. Täällä huidellaan samoissa lumimäärissä. Tuntuu ihan uskomattomalta, että on huhtikuu. Ennemminkin tuntuu helmikuulta. Mutta ehkä se tästä.
  Kylvin tänään kaikenmaailman esikasvatuksia, että saisin edistettyä kevättä edes sisällä. Mutta tosiaan kaikilla ei ole nyt niin kiirettä, jos taimia ei pääse normaaliin aikaan istuttamaan sitten ulos. Toki voihan se kevät ottaa vielä jonkun loppuspurtin ja kaikki tapahtuukin hetkessä. Ei sekään ole toisaalta mukavaa. Kevään ihmettelystä haluaa myös nauttia.

  Iloa sinne kylvöpuuhiin ja entisöintikurssille! Meitä kuopsuttajia ei muuten taitaisi saada kevätkuukausina mihinkään, mikä vaatii poissaoloa puutarhasta. Eli kaikella on tosiaan puolensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tästä, voihan olla, että toukokuu onkin sitten erityisen hieno ja lämmin. Pitkä viipyilevä kevät ilman lunta olisi kaikkein paras. Nyt lumet sulavat niin hitaasti ettei meinaa uskoa.
   Hyvillä säillä ei malttaisi olla pois puutarhasta joten sinänsä entisöinnin ja ikkunoiden kannalta tämä säätilanne on hyvä.

   Poista
 4. Meillä on ehkä kuutisenkymmentä senttiä lunta muualla paitsi etupihalla enemmän. En löytänyt tähän hätään virallisia tilastoja alueen vuosittaisesta keskiarvosta mutta luulisin, että ei sitä ihan näin paljoa ole ollut. Yleensä huhtikuun alkupuolella on jo alkanut pihakiveyksellä olla isoja sulapaikkoja, vaikka muualla olisikin vielä kunnon hanget. Tänä vuonna ei ole lumetonta kuin pieni kaistale seinän vieressä ja heti rapun edessä, josta hakkasin rautalapiolla jäitä vähemmäksi. No, kyllä ne tästä sulavat kun vain sää lähtisi lämpenemään.
  Minulla on ruusukaalit jo taimella ja tuoksuherneetkin ehdin jo kylvää. Pidän kummatkin itämisen jälkeen viileässä, niin eivät kasva kovin vauhdikkaasti. Krassit ja kesäkurpitsat jätän minäkin suosiolla huhtikuun loppuun.
  Näinköhän raaskit toukokuussa mennä entisöintikurssille? Silloinhan on kevät kiihkeimmillään! :D Toisaalta jos kurssi on jo maksettu, niin pakkohan se on. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi sitten pääsin jo aloittelemaan hyvin puutarhatöitä. Tyhjensin jo kompostia ja mitä muuta teinkään. Kevät oli silloin paljon pidemmällä. Viikon päästä teen lisää kylvöjä, vähän hankaloittaa kun on neljä päivää pois kotoa.

   Taidan raaskia mennä toukokuussa, ikkunat on saatava valmiiksi ennen seuraavaa remonttia ja kurssilla on hyvät tilat, paremmat kuin kotona ja "sotkut" jää sinne. Toukokuun puoleenväliin kestää, sitten on loppu.

   Poista
 5. Tämä kevät on tosiaan pelkkää odottelua, mutta kai tämä pikkuhiljaa etenee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt, eletään ikuista helmikuuta.

   Poista
 6. Lunta riittää meilläkin. Ensi viikon jälkeen itselläkin olisi lomaviikko jonka olin jotenkin kuvitellut sujuvan puutarhan kevättöitä aloittaen. Näyttää jokseenkin epätodennäköiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama viikko on minullakin lomaa. Onneksi toukokuussa on heti lisää lomaa, jos edes silloin pääsisi puutarhaan.

   Poista
 7. Eipä kevät näytä kovin vikkelästi edistyvän. Aamulla luin Ilta-Sanomista, että syynä on polaaripyörteen hajoaminen. Saattaa vaikuttaa koko huhtikuun ajan, mikä ei mieltä ilahduttanut.
  Ikkunoiden entisöiminen on joka tapauksessa tehtävä, joten miksi ei käyttäisi siihen tätä odottamisen aikaa.
  Kylvin tänä aamuna kurkut. Tuoksuherneet laitoin multaan viime viikolla. Hetken pohdin kurkkujen kylvön siirtämistä, mutta toisaalta minulla on taimille tilaa kellarissa. Siellä on vähän viileämpää ja kasvu sen myötä hitaampaa. Kesäkurpitsojen kylvö saa vielä odottaa. Ne itävät ja kasvavat nopeasti.
  Hieno Pretorian lintu. Sopii hyvin kasvihuoneeseen katselemaan kotipihan maisemia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä huhtikuu siis tiedossa. Vaikka on huhtikuussa monesti hyvin vaihtelevat säät mutta en muista onko koskaan lumet sulaneet näin hitaasti. Minun on pakko odotella kylvöjen kanssa että osan saisi lasikuistille, sisältä loppuu tila ja valo kesken. Tuoksuherneet onneksi sietävät kylää, samoin samettikukat.

   Poista
 8. Hidasta hidasta on! Kunhan yöpakkaset väistyvät, tai ainakin tippuvat lähemmäski nollaa, niin kevät etenee taas. Toivotaan että saat lomalla tehtyä jotain puutarhahommia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöpakkaset tosiaan hidastuttaa kevään etenemistä, saisi loppua jo. Toisaalta nämä aurinkoiset päivät ovat olleen hienoja.

   Poista
 9. Odottavan aika on pitkä. Meillä sataa parhaillaan lunta. Minä pääsin vihdoin mökillä puutarhan puolelle kun portti saatiin auki. Kylvin muutamia perennojen siemeniä pieniin kasvu lavoihin , tulee mitä tulee olisin kuitenkin heittänyt ne jo menemään. Nyt on tietysti hyvää aikaa korjaa ikkunoita kun muutakaan ei voi mutta sinä ja minä olisimme jo kiinnostunut pihan ja puutarhan hommia tekemään . Kiva kankainen lintu ja tuollaiseen isoon pataan olisi tarkoitus istuttaa narsisseja mutta nyt jätin ne vielä kauppaan koska on luvattu aika kovia yö pakkasia ja tätä pataa ei voi kyllä kiikuttaa välillä sisälle . Meillä oli virallisella mittauspisteellä lunta 51 cm.
  Ajattelin kotona vielä tehdä jotain pipo ja kinnas juttuja lapsille. Kohta ei ole niihin enää aikaa ja kiinnostusta . Omenapuun leikkaus on tehty kotona ja mökillä jos on jotain tarvetta niin loppukesästä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä aika neuloa, kesällä sitä ei tule tehtyä, lanka hiestyy ja aika menee puutarhassa. Taidan kokeilla joitain kylvöjä uuteen kasvihuoneeseen, siellä yöpakkaset ei niin tunnu.

   Poista
 10. On kyllä hidasta tämä kevään edistymisen, ihan tuskastuttavaa. Täälläkin on vielä hurjan korkeat hanget ja vain todella vähän maata näkyvissä. Haaveilin pääsiäisen vietosta puutarhassa, ei taida tulla niin keväistä puuhastelua kuin ajattelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tule puutarhapääsiäistä, lomakin menee enemmän lumen kuin puutarhan kanssa mutta eihän tälle voi mitään.

   Poista
 11. Samat lumimaisemat ovat täälläkin. Suunnittelin aloittavani tällä viikolla seuraavat kylvöt, mutta ulos katsoessa ei oikein innosta …

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tein viimeiset kylvät luottaen että kevät etenee nopeasti. Enää puuttuu kurkut ja kesäkurpitsat.

   Poista
 12. Nyt on hyvää aikaa entisöidä ikkunoita, ei tästä ihan huomeen kevättä tule! Ihan kamala sää tänäänkin! Yhtään ei voi ennakoida, minkälaiset kelit mahtavat sattua samoille viikoille kuin edellisinä vuosina. Lumien alla saattaa olla kuitenkin menossa jo melkoinen pöhinä ja kunhan peittö lähtee pois, on kevät kerralla kukassa - uskotaan niin! Mukavia tulevia lomapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihmeen kiirettä tässä on lomalla pitänyt vaikka puutarhaan ei pääse. Ikkunoita malttaa tehdä hyvin.

   Poista
 13. Sain tästä sinunkin postauksestasi inspiraatiota kehittää keväisen haasteen, joten saat kunnian olla yksi ensimmäisistä haastetuista. Käyhän vilkaisemassa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)