tiistai 12. huhtikuuta 2022

Koska kukkii?

 Sain Hiidenkiven puutarhassa-blogista haasteen verrata kevään ensi kukkijoiden kukintaa aikaisempien vuosien kukintaan. Mukaan piti valita muutama kukka ja omat valintani ovat seuraavat:

Viime vuonna ihana oranssi krookus oli tässä vaiheessa 11.4. Nyt krookuksen päällä on kymmeniä senttejä lunta joten veikkaan sen olevan samassa vaiheessa 5.5.
Vuosi sitten keväällä ensimmäinen sinivuokko oli kukassa 11.4. Tänä vuonna mennään vappuun eli 1.5.
Kolmas valinta oli myös sinivuokko mutta pinkkikukkaisena. Viime vuonna se kukki 17.4. Tänä vuonna se kukkii 10.5. 
Viimeisenä Jalon lumikellot. Kukintaa oli jatkunut jo hyvän tovin kuvan ottamisen hetkellä 11.4. Nyt kukkuvat arvaukseni mukaan vappuna 30.4. 

Kaikki edellyttää reilua lumen sulamista. Alla kuva siitä mikä on tilanne ympäri puutarhaa.

Haastan mukaan Vaalean vihreää- blogin. Jos haaste tulee sinne muualtakin, ei tarvitse tehdä kahta postausta. Ja tässä vielä haasteen säännöt:
Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.



11 kommenttia:

  1. Ihanat kevätkukat, toivottavasti ne tulevat pian esiin lumen alta ja kukkivat, tai sinivuokon kohdalla, että vain alkavat kukkia! Jalonkin pitäisi päästä halaamaan lumikelloja. Kun tämä kaikki lumimäärä sulaa, niin sinäkin varmaan halaat ensimmäisiä kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalon halauksista en nyt niin tiedä, eivät ole aina helliä :D Mutta kukkia kiitos ja pian ja nämä lumet pois.

      Poista
  2. Tämä haaste alkoi pohdituttaa itseänikin. Katselin jo valokuvista, että minullakin on viime vuodelta krookuskuvia juuri 11.4. kuten sinullakin. Pitää tehdä oma veikkaus aiheesta. Helppoa säiden ennustelu ei ole, joten veikkaus ei ole todellakaan helppoa 😊. Kauniit ja piristävät kuvat (jos lunta ei lasketa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika myöhään veikkaisin kukintaa. Kun katsoo pitkän ajan sääennustetta niin ei oikein hyvältä näytä. Tuntuu, että paikoin lumikerros ei ole humahtanut yhtään matalammaksi.

      Poista
  3. Voi, miten tällaisia kukkakuvia ja -näkymiä kaivataankaan.
    Tässä haasteessa onkin nyt pähkäilemistä kerrakseen. Lumi saattaa kadota nopeastikin alkuun päästyään. Tämän kevään voimakkaasti keikkunut sää on tuonut mukanaan niin monta takaiskua, että epäilyksen varjoa on vaikea karistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kaivataan. Nyt en ollut kovin optimistinen arvauksissani, tämä kevät voi olla pisin miesmuistiin.

      Poista
  4. Olipas ihanat seurattavat sinulla! Erityisesti tuo pinkki sinivuokko <3 Hieman hymyilytti, kun vertasin omia, ehkä vähän liiankin optimistisia veikkauksiani noihin sinun arvauksiisi. Meillä kun lunta on vähintään yhtä paljon kuin teillä ja silti veikkasin ensimmäistä kukkaa jo kahden viikon päähän :D Toivon, että arvauksesi menisivät ainakin viikolla pieleen ja nimenomaan niin päin, että kaikki kukkasi kukkisivat aikaisemmin eikä niin, että menisi toukokuun puoleenväliin. Vai onko törkeää toivoa jonkun veikkaavan väärin? ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinkki sinivuokko on ihana ja erityinen koska se on saatu puutarhaystävältä. En uskaltanut veikata kahden viikon päähän vaikka mieli teki. Lunta on vielä niin paljon etten usko sen olevan poissa parissa viikossa. Ei pety kun ajattelee näin :D

      Poista
  5. Kiitos haasteesta. Täytyy vähän selata kuvia ja katsoa, mitä olisi odotettavissa. Tuota lunta riittää nyt sulatettavaksi, on todella vaikea ennustaa, miten se sulaa mistäkin päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on todella vaikea ennustaa, takapakkia voi vielä tulla ja yöt ovat kylmiä.

      Poista
  6. Samanmoiset oranssit krookkset taisivat olla minukin ensimmäisiä kukkijoitani viime keväänä, huhtikuun alkua mentiin. Eli onhan nyt hurjasti myöhemmässä tämä kevään tulo! Ikävä on sinivuokkojakin!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)