lauantai 30. huhtikuuta 2022

Välivaihe

 Kasvihuoneen uudet perustukset etenivät tänään hyvää vauhtia. Saatiin melkein valmista vaikka piti lähteä kesken kaiken rautakauppaan hakemaan puutavaraa. Samalla olisi voinut tuoda puuttuvat harkot mutta tajusimme väärin lasketun harkkojen menekin liian myöhään. Huomenna uudestaan rautakauppaan jos ovat auki, onneksi on muutakin asiaa kaupunkiin.

Ensin kasvihuoneen rakenne tunkattiin kasvihuoneen sisältä kellumaan kahden paksun lankun varaan. Näin saatiin koko perustuksen alue vapaaksi. Seuraavaksi kaivettiin multaa pois ja kasattiin istutuslaatikoiden multaa kasvihuoneessa kasaksi jotta työskentelytilaa olisi riittävästi.
Seuraavaksi kottikärryillä soraa suodatinkankaan päälle. Onneksi oli alamäki silloin kun oli kottarit täynnä soraa. Suodatinkangasta löytyi omista varastoista juuri sopiva pätkä, ei jäänyt senttiäkään ylimääräistä. Soraakin onneksi löytyi vielä uuden kasvihuoneen rakentamisen jäljiltä. Soran päälle aseteltiin laatat ja mitattiin usein, että ovat vaaterissa joka suuntaan. Betonilaattojen laadusta voisin sanoa muutaman sanan. Luokattoman huonoa laatua, saimme kolme laattaa halki.
Laattojen päälle tuli harkot ja harkkojen ja kasvihuoneen välissä on vielä kestopuinen lauta.  Kasvihuoneen rakenne kiinnitetään sekä kestopuuhun, että harkkoihin kulmaraudoilla. Pitäisi kestää tuulet ja tuiverrukset. Tänään kun kasvihuone killui kahden laudan päällä niin parissa tuulenpuuskassa pelkäsin sen lentävän pois paikoiltaan. Onneksi niin ei käynyt. Kasvihuone ei ole kuvassa vielä täysin paikoillaan, siksi on hiukan vinossa.
Korotuksen ansioista kasvihuoneen multatilaan tulee reilu korotus. Lautaa pitää nostaa tai tehdä uudet korkeammat. Mullan ja harkon väliin laitettiin patolevystä kaistaleet, ei sotke multa harkkoja ja pysyy kosteus siellä missä pitääkin, patolevyäkin löytyi sopiva rulla omista varastoista, leikkasin rullan kahtia jolloin tuli juuri oikea korkeus. Nyt harkitaan ja mietitään yön yli kivetäänkö kasvihuoneen keskikäytävä. Meillä on vielä jäljellä reilusti uuden kasvihuoneen lattiakiviä, niistä saisi lattian tähänkin. Tulisi kestävä ja helppo pitää puhtaana.
Koska tässä vanhassa kasvihuoneessa ei enää kasvateta kuin runkotomaatteja, saan toisenkin päädyistä multatilaksi. Ennen tuossa päädyssä oli tiilet ja niiden päällä oli pensastomaattien ämpärit. Vakikasveja tulee olemaan kasvihuoneessa jo kasvava viiniköynnös 'Somerset Seedless' ja kolme aprikoosipuutani jotka tosin ovat vielä pienet piiskataimet. Kaikki kolme selvisivät hengissä talven yli. Olin ajatellut niitä tähän päätyyn mutta pääty onkin todella savinen paikka. Niinpä aprikoosien paikka siirtyy toiseen päätyyn ja tähän tulee tomaatteja, niitä ei savimaa haittaa.

Huomenna hommat jatkuvat. Viileä sää on ollut hyvä ruumiillista työtä tehdessä, ei ollut tänään kuuma eikä kylmä.
10 kommenttia:

 1. Siitähän tuloo ku uusi! Hyvä TE!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa sanoimme tänään, tulee kuin uusi. Vielä vähän hienosäätöä, otan sitten taas kuvia kun on ihan valmista.

   Poista
 2. Ilo katsoa, miten suunnittelette rakenteet hyvin etukäteen ja toteutatte työn huolellisesti. Uudistettuna kasvarista on hyötyä vuosiksi eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huone sai uudistuksen ansiosta vuosia lisää. Rakenteen noston kanssa piti tehdä vähän toisin kuin ensin suunniteltiin, mutta hyvä tuli ja nosto onnistui hyvin.

   Poista
 3. Teillä edistyy tuo isokin homma nopealla tahdilla. Tänään ei pystynyt olemaan puutarhatöissä toppatakissa. Eli pientä lämpöä on jo ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tarkeni ilman toppatakkia, pipokin piti riisua jossain vaiheessa. Oli oikein kiva ilma, ei niin tuulista kuin ennen.

   Poista
 4. Ei mikään helppo nakki, mutta kannatti todellakin tehdä! Nyt saa huoletta taas mennä monta vuotta eteenpäin. Hyvä te!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, melkein on valmista, tuli monta hyvää muutosta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)