lauantai 16. huhtikuuta 2022

Mielen ja kehon virkistykseksi

Olipa eilen  ihana päästä tarttumaan lapioon ja haravaan. Oli niitä kaivattu ja ikävöity. Tosin lihakset olivat kankeat, ja hiki tuli mutta sehän nyt johtui tietysti vain toppatakista eikä koronan ja talven heikentämästä kunnosta. 

Talon kivijalan vieressä olevan kukkapenkki on siivottu, kitketty, lannoitettu, mullattu ja kantattu. Uskomattoman sula sillä metrin päässä lapio ei uponnut edes viittä senttiä maahan. Ruusu jäi vielä verkon alle. Uskalsin leikata siitä pari kuivettunutta oksan kärkeä pois mutta hyvin varovaisesti.
Sama penkki näkyy kuvan oikeassa alakulmassa. Muihin kukkapenkkeihin ei ole vielä mitään asiaa. Hevoskastanjan suojana oleva lakana saa olla vielä paikoillaan vaikka ei ole pihaa kaunistava näky. Jäniksiä vierailee tasaiseen tahtiin ja verkosta huolimatta ylettävät hevoskastanjan oksia nakertamaan.
Siivosin jo aiemmin kasvimaan portin ympärillä kasvavan humalan viime vuoden versot pois. Olipa hyvin ajoitettu sillä pystyin tekemään työn hangen päältä enkä tarvinnut tikkaita niin kuin yleensä. Toisen humalan siivosin tänään, se sujui ilman tikkaita ja paksua hankea. Kuvassa näkyy viime kesänä näihin laatikoihin siirretyt maa-artisokat. Tai ei niistä näy vielä mutta nopeasti nousevat kunhan jää on sulanut laatikoista. Silppusin varret laatikoihin, turhaan niitä kiikuttaisi kompostiin.
Istutin viime syksynä lisää lumikelloja. Osa meni arboretumiin verivaahteran lähelle. Niistä näyttäisi nousevan aika moni ja yksi on kukassa ihan kohta.
Löysin pihakerroksella kiven päälle tippuneen ilmasipulin sipuliryppään. Otin sen talteen ja istutin sipulit purkkeihin. Eivät hätkähdä kylmästä joten pääsivät kasvamaan kasvihuoneeseen. Vieressä on kuukausimansikkaa, se kasvaa minulla vanhassa sinkkisoikossa mutta paikka muuttuu tulevana kesänä. Otin muutaman siementaimen jo talteen ja koska nekään eivät ole kylmänarkoja, saavat kasvaa kasvihuoneessa. Pikkuhiljaa tänne siirtyy kasveja sisätiloista tai puutarhasta. Esikoiden jakotaimetkin voisi laittaa ensin kasvihuoneeseen ja niiden vahvistuttua maahan.
Joka päivä jotain uutta putkahtaa esiin maan uumenista. Rusokirsikan alla kasvaa virvaliljaa ja kas, sieltä ne taas sinnikkäästi nousevat.

Taitaa tulla tästäkin päivästä hyvä puutarhapäivä.




8 kommenttia:

  1. Sinä olet päässyt jo hyvään alkuun! Meilläkin näyttää lumi sulaneen kaikista lämpimämmistä ja aurinkoisimmista paikoista, mutta valitettavasti suuri osa penkeistä on vielä täysin lumen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä alku mutta ainakin viikko menee ennen kuin pääsen seuraavan kukkapenkin kimppuun.

      Poista
  2. Siellä on päästy jo kunnolla puutarhapuuhiin, vau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli melkein juhlaa saada kiskoa juolavehnää maasta yli puolen vuoden talvitauon jälkeen.

      Poista
  3. Siitä se lähtee.
    Mukavaa pääsiäistä. 🐔🐤🐣🐥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä lähtee :) Kiitos samoin, mukavaa pääsiäistä.

      Poista
  4. Kivoja pääsiäispuuhia! Tulihan se maa sieltä vihdoin esiin ja toi tullessaan ensimmäiset piipot! Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
  5. Teillä on lumet hävinneet vauhdilla. Tutkin tuon edellisenkin postauksesi ja paljasta maata näkyi jo todella paljon. Lisäksi kaikkea muutakin keväistä, kuten ensimmäiset nuput ja kukkapenkin kitkemistä. Joka päivä uutta ihasteltavaa ja puuhasteltavaa tulee lisää kun lumet sulavat edestä pois. Jospa nurmikin alkaisi pian vihertää, niin jänöt siirtyisivät pupeltamaan sitä puiden ja pensaiden silmujen sekä piippojen sijaan.
    Aurinkoista pääsiäistä!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)