torstai 14. huhtikuuta 2022

Havaintoja kevään etenemisestä

 Joka päivä kierrän puutarhan läpi ja tarkistan miten kevät on edennyt. Käytännössä tarkoittaa lumirajan seuraamista, purojen aukaisuja ja havaintojen tekemistä lumesta vapailla alueilla.

Viime kesänä uudistettu 'Musta Rudolf' koristeomenapuun alue on yläosastaan vapaa lumesta. Omenapuun juurella kasvaa valkoista tuoksukurjenpolvea, se näyttää selvinneen hyvin lumesta. Tuohon on tarkoitus istuttaa sipulikukkia, mutta ensin pitää olla täysin varma, että alue on vapaa vuohenkellosta. Viime kesänä siinä sinnitteli yksi vuohenkellon alku mutta ahkeran kitkemisen seurauksena sitä ei enää loppukesästä näkynyt. Jos pysyy tämän kesän pois, istutan syksyllä tähän tulppaaneja. Tulppaanien kuihtuvat lehdet jäävät hyvin tuoksukurjenpolven alle piiloon. Ehkä myös krookuksia sillä tämä on aina ensimmäisiä sulaneita alueita.
Rinnepuutarhakin on lumesta vapaa. Miksiköhän en ole istuttanut tähän pieniä sipulikukkia? Voisivat tykätä silla maa on tuossa aika hiekkainen. Ensi viikolla siivoan kaikki tuulen tiputtamat terijoensalavan oksat pois. Siinä muuten puu joka roskaa ihan hirvittävästi.
Hurtanheisissä Viburnum lantanoides näyttäisi olevan ihka ensimmäisen kukinnon alku. Ja niin varma olen ollut, ettei tämä kuki ikinä sillä kasvupaikan pitäisi olla kostea ja minulla hurtanheisi kasvaa ihan liian kuivassa paikassa. Mustilan arboretumin tiedon mukaan kukinnot muistuttavat hortensian kukintoja.
Lunta riittää. Silti aurapenkistä on jo iso osa lumetonta aluetta. Mustarastaat käyvät tuossa penkomassa syötävää, toivottavasti eivät aiheuta mitään vahinkoa kasveille. Tänä keväänä meillä on ollut erityisen paljon mustarastaita, onko muilla ollut samaa ilmiötä?
Samaisessa aurapenkissä kasvaa kaksi näsiää. Niistä kookkaampi kukkii kohta. Olisi kukkinut jo viime keväänä, mutta en ollut suojannut näsiää verkolla sillä en olisi ikinä osannut kuvitella sen maistuvan jäniksille. Nyt suojasin molemmat näsiät, mutta se kitukasvuisempi ei kuki. Sille pitääkin keksiä uusi viihtyisämpi kasvupaikka. Näsiöiden kasvupaikoissa ei ole kuin runsas metri eroa, mutta näköjään sekin voi vaikuttaa viihtyvyyteen.
Pioni 'Mai Fleuri' on päättänyt puskea jopa jään läpi hinnalla millä hyvänsä. Uskomaton voima ja kylmänsietokyky. 
Talon eteläpäädyn kukkapenkki on siinä kunnossa, että sen voi jo siivota, lannoittaa ja kuorruttaa multahunnulla. Vasemmassa reunassa kasvaa 'Flammentanz' köynnösruusu, se on suojattava jäniksiltä. Ruusun vieressä on kissojen kissanminttu. Kovasti haistelevat puskaa vaikka se on vasta vain kasa kuivuneita risuja. Tulppaanit tuossa nousevat vauhdilla, siksikin siivouksen kanssa on kiirehdittävä.

Mukavaa ja puutarhaisaa pääsiäistä kaikille.15 kommenttia:

 1. Ihanaa, että on jo paljaita paikkoja, joita tutkailla! Nyt tulee tosiaan hyviä ideoita paikoista keväisille sipulikukille. Ja kuten joka kevät, niitä tarvitaan lisää, lisää, lisää.
  Uskomaton sinnikkyys on kasveilla, kuten tuo pioni. Näsiä täälläkin nuppuilee, tai on nuppuillut jo viikkoja, mutta kukat eivät vielä ole auenneet. Ehkä pian jonakin aurinkoisena päivänä.
  Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun muistaisi paikat syksyllä. Tuokin näsiä on nuppuillut jo viikkoja, nyt ehkä havaittavissa pientä edistystä. Pionit ovat sinnikkäitä, taidan tuon sinnikkyyden nähtyäni jättää kasvihuoneen pionit suojaamatta, hyvin kestävät jos tulee kasvihuoneeseen pieni pakkasyö. Kiitos samoin, iloista pääsiäistä.

   Poista
 2. Toiveikkailta näyttää lumettomat paikat. Ihanaa. On odotettukin lumen väistymistä. Nyt taas tietää, mihin kannattaa uusia sipuleita istuttaa. Hieno sinnikkyys pionilla. Pioni on päättänyt, että nyt on kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä toivoa on, ensi viikon sääennuste lupailee hyvää. Pioni on päättänyt katsoa vain kalenteria, se on nyt kevät :D

   Poista
 3. Oi, oi,oi! Noin paljon lumettomia paikkoja! Kyllä on innostava postaus. Täällä on aikas tolkuttomasti vielä lunta! Eilen satoi sakeanaan räntää ja välillä vettä. Lumikinokset toki ovat painuneet sateiden myötä. Ihastelen pionin asennetta - se on kevät nyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama lumeton paikka on mutta esim. luumulehdon päällä on vielä niin paljon lunta, että siellä uppoaa polviaan myöten hankeen.

   Poista
 4. Kuinka ihanaa on löytää jotain uutta kasvua, kun päivittäin puutarhakierroksen tekee. Ja seurata lumirajan vetäytymistä!
  Kukkaisaa pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa puuhaa kun ei kukkapenkkeihin pääse vielä tonkimaan. Kiitos samoin, kukkaisaa pääsiäistä.

   Poista
 5. Lumettomat paikat saavat uskomaan kevään edistymiseen. Yllättävän nopeasti pälvet laajenevat. Tämän pääsiäisen säät ovat lupaavia, joten eiköhän teilläkin sulaminen vilkastu.
  Nyt on hyvä hetki pohtia syksyn sipulipaikkoja. Yleensä niitä ei hyvistä päätöksistä huolimatta enää syksyllä muista. Toissavuonna laadin kesää varten eri paikkojen kunnostussuunnitelman, johon keräsin kuvat ja suunnitelmatekstit. Tulostin vielä paperille. Auttoi tosi paljon muistamaan, mitä piti tehdä ja missä. Ajattelin kokeilla samaa systeemiä sipulipaikkojen suhteen. Nyt olisi siihen sopiva hetki.
  Meillä on koko talven ollut runsaasti mustarastaita. Ihan parin viime päivän aikana ne ovat ilmeisesti löytäneet syötävää jo muualtakin, kun eivät enää räpistele siemenautomaatilla. Laitoin loppukesästä rinteeseen sanomalehteä ja sen päälle haketta. Mustarastaat ovat levittäneet sulaneesta rinteestä hakkeet pitkin pihaa ja samalla silpunneet alla olleet sanomalehdet. Siivoaminen on vielä vähän hankalaa, kun osa rinteestä ja kulkuväylä sinne on lumessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivällä aurinko sulattaa ja yöllä pakkanen taas kylmettää. Onneksi ensi viikolle on luvassa öisinkin plussaa, silloin lumet sulaa nopeammin vielä kun saadaan aurinkoa pilvettömältä taivaalta. Taidan tehdä oman kansion tietokoneen kuviin niistä paikoista mihin pitää istuttaa syksyllä sipulikukkia, auttaisi muistamaan. Mustarastaat ovat kovia mylläämään katteita, kaipa sieltä jo löytyy ruokaa, öttiäisiä ja matoja.

   Poista
 6. Siäläkää ihan maharottoman paksuja lumikinoksia enää oo ja jo lupaavasti lumettomiaki kohtia. Niitonki kiva käyrä päivittään mittoomas. Mäki jo jotaki tein pihalla, piiiitkästä, piiiiitkästä aikaa.
  Moitiin ku koko talaven syämäs kävi vaan ns. peruslintuja, mutta ku kevään kylymempi jakso alakas nii johan parveeli viherpeippoja, vihervarpuusia, peippoja ja punatulukkuja ja parahimmillansa kymmenkunta mustista. Ny taas riittää pälävipaikkojaki nokittavaksi. Mukavaa pääsiäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polveen saakka uppoaa tietyissä kohdissa puutarhaa. Arboretumissa ja luumulehdossa esimerkiksi, reunoilta sulaa kyllä ihan kivan nopeasti. Punatulkkuja oli meilläkin runsaasti ja peippoja on ollut noin viikon verran. Hauska seurata niitä.

   Poista
 7. Siellä on selvästi enemmän lumettomia paikkoja kuin täällä, mutta nyt olen kyllä jo toiveikas lumien sulamisen suhteen - siis edistymistä tapahtuu. Edelleen putoan monessa paikassa puutarhassa yli polven uloittuvaan hankeen, mutta on myös kohtia, missä parin viime päivän aikana on lumikerros ohentunut merkittävästi.
  Minäkin yritän painaa mieleen alueita, mihin pitää lisätä krookuksia. Suunnitelmasi ’Musta Rudolfin’ ympärille kuulostavat oikein hyviltä.
  Mustarastaita on ollut meilläkin paljon. Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelään päin avautuva puutarha auttaa mutta kyllä lunta vielä on, parikin viikkoa voi mennä sulaessa. Krookuksia on saatava lisää ja tulppaaneja.

   Poista
 8. Täälläkin ovat pälvipaikat laajentuneet eilisen sateen ansiosta. Osin lunta on silti vielä runsaasti.
  Mukavaa pääsiäistä.🐤🐣🐔🐥

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)