sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Täydellinen puutarhapäivä

 Sisällä talossa on väsynyt mutta onnellinen puutarhaharrastaja. Sain olla lähes koko päivän puutarhassa. Ehdin haravoida monta kottikärryllistä lehtiä ja risuja. Siivota kukkapenkkejä. Istua kasvihuoneessa tauolla. Kastella kuivahtanutta alppiruusua. Tutkailla mitä maasta nousee ja suunnitella toukokuisen lomaviikon puuhia.

Tammen alla kasvavat sinivuokot ovat kukassa.
Koska kukkii-haasteessa arvelin ensimmäisen sinivuokon kukkivan vappuna 1.5. Viikolla heitti ja kukassa ensimmäinen sinivuokko olikin jo 23.4. 
Ensimmäinen esikko kukkii. Tämä on viime kesän siemenkasvatuksia Latviasta tuoduista siemenistä. Lähes kaikki taimet selvisivät hengissä. Tämän liilan lisäksi on tulossa ainakin valkokukkaista esikkoa.
Ensimmäinen jouluruusu kukkii. Talvi oli näille kova, tai viime syksyn ainaiset sateet. Pari pientä on taimea on tainnut kuolla kokonaan. Ja nämä elossa olevat eivät ehkä ole niin tuuheita kuin viime keväänä.
Tumma, hauskan raidallinen kukkii myös. Tähän on tulossa paljon kukkia mutta ei ihme, se onkin jo monta vuotta vanha.
Jättikiven alue on siivottu. Tuoltakin löytyi pari elävää kotiloa, ei kuitenkaan vielä kalvonsa takaa heränneitä. Yritän pitää kiirettä penkkien siivousten kanssa, jotta pääsen levittämään kotilorakeet  siivottuihin penkkeihin. Ei ole hyötyä ripotella rakeita siivoamattomiin penkkeihin ja jättää sitten varsisilpun ja mullan alle. Keväisin harrastan myös kotiloiden keräämistä kun niitä on paljon. En tiedä onko mitään hyötyä, mutta saa itselle paremman mielen kun voi kuvitella kotiloiden vähenevän.
Siellä sitä on, haravoitua maastoa. Haravoinnin voisi jättää tekemättäkin vaan kun se on yksi lempipuuhistani kitkemisen lisäksi. Ihan pakko päästä tekemään ja nyt erityisen mukavaa sillä hankin viime syksynä uuden haravan. Riittävän leveän ja sellaisen jossa on juuri oikea piikkien taipuisuus.

Viikko töitä ja sitten alkaa taas viikon loma.


12 kommenttia:

  1. Onpa kaunis tumma jouluruusu, nätti on vaaleampikin. Sinivuokot kukkivat niin kauniisti tammen alla, ettet varmaankaan ole pahoillasi veikkauksen pieleen menemisestä.
    Meillä ei ole vielä päässyt kotilojahtiin. Kauhulla odotan, kuinka monta niitä löytyykään ja ovatko mönkineet laajemmalle alueelle. Viime kesänä löysin niitä vasta ensimmäisen kerran, joten yritän nyt olla tarkkana, että kanta ei pääse kasvamaan hirmuisesti. Niinhän sitä sanotaan, että jokainen keväällä kerätty yksilö vähentää kotilokantaa ja jos levittää vielä etanaraetta lisäksi, niin luulisi kotiloiden olla aika vähissä.
    Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole pahoillani, sinivuokkojen kukintaa odottelen joka vuosi. Toivottavasti teille ei tule paha kotiloinvaasio. Keväinen kerääminen kannattaa ja kesällä oppii kurkkimaan tiettyjen kasvien alle josta suuremmat esiintymät on helppo kerätä pois. Tyhjiä kuoria on löytynyt, se on yleensä myrkyn ansiota.

      Poista
  2. Ihana tumma jouluruusu. Oman siemenkasvatuksen kukkiminen varmastikin palkitsee, odotan jännityksellä joko omat esikot tänä vuonna kukkisivat. Kotiloita ei kukaan puutarhaansa toivo, toivotaan että saat ongelmaa pidettyä kurissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo tumma on ihana, olen tuonut sen vuosia sitten Virosta. Tänäkin vuonna piti laittaa esikoiden siemeniä kasvamaan, niitä on palkitseva kasvattaa.

      Poista
  3. Ihania jouluruusuja minulla ei taida olla ihan parhaassa paikassa kun eivät oikein viihdy. Pitäisi löytää vähän varjoisampi paikka mutta hankalaa on. Minäkin löysin yhden kotilon onkohan tullut ostomullan tai kasvin mukana.Meillä ei mökillä ole niitä ollut mutta viime vuonna löysin myös muutamia. Rakeet levittelen minäkin ensi viikolla nyt laitoin kevät lannoitteet niihin mitä sain putsattua. Vielä on paljon putsattavaa ja hinku on aika kova. Nyt ollaan kuitenkin kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, yksi kotilo tietää, että yleensä lisääkin on. Myös autojen mukana kulkeva, nousevat rakanteisiin ja kulkeutuvat siellä uusiin paikkoihin.

      Poista
  4. Saa nähdä, miten kauan vältyn kotiloilta, toivon hartaasti, ettei niitä rantautuisi meille lainkaan. Jouluruususi ovat ihania ja onneksi ovat hengissä.
    Sinivuokot näyttävät niin kauniilta tammen alla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vältyt, ojia pitkin ne yleensä leviävät. Olen joskus miettinyt, että ojien kulotus voisi pitää kantaa hyvin kurissa. Sinivuokot on kivat tuossa tammen alla.

      Poista
  5. Ihanasti kevät kirii kiinni menetettyä aikaa. Kauniit ovat jouluruususi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kirii, nyt vähän kylmenee mutta eiköhän tässä vielä saada lämpöä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)